Duitsland - Bijzondere luchten - Postzegelblog

Duitsland – Bijzondere luchten

1

Verschijnselen aan de hemel zijn nu niet bepaald voor de hand liggende zegelonderwerpen, dit in tegenstelling tot de sterrenhemel/astronomie. Toch zijn er de afgelopen jaren diverse bijzondere luchten gepasseerd. Zo bij voorbeeld op Amerikaanse zegels, op Zweedse, Nieuw-Zeelandse, Poolse en Japanse. Duitsland sloot zich 2 januari bij dit rijtje aan. In de jaarlijkse reeks ‘Für die Wohlfahrtspflege’ verschenen vier zegels met bijslag met hemelverschijnselen. Op een zegel van 45+20 (cent) een regenboog, die is te bewonderen als men met direct zonlicht in de rug op een regenfront kijkt; een zonsondergang (5+25) met zijn op de zegel spectaculaire oranjerode lichteffecten, zelfs als de zon niet meer is te zien; noorderlicht (55+25),             en bliksem (145+55), die met een snelheid van 150.000 km/u door de lucht klieft, zo snel dat het oog het licht slechts nauwelijks een tel waarneemt.

Bijzonderheden
De postzegels in deze serie “Voor het welzijn” hebben het thema hemelse verschijnselen.

Postzegel 1:
De eerste postzegel toont een regenboog motief. Deze is zichtbaar als een waarnemer die met de direct zonlicht in de rug tegen regen aan kijkt. Het “normale” witte zonlicht is samengesteld uit een spectrum van verschillende kleuren. Zij loopt door een prisma, een speciaal gemalen glas lichaam, splitsen deze in met de spectrale. De regendruppels fungeren als prisma. Ze breken de lichtstralen voor de kijker. Dit veroorzaakt de verschillende kleuren, rode, geel, groen blauw en paars.

Kenmerken
Betreft: Zonsondergang postzegel
Uitgiftedatum: 2 januari 2009
Postzegelwaarde: 0,45 + 0,20 €
Design: Prof. Dieter Ziegenfeuter, Dortmund
Beeld: Foto: Herve Champollion
Postzegelformaat: 55,00 x 32,80 mm
Druktechniek: meerkleurige offsetdruk
Papier: DP 2
Drukkerij: Bundesdrukkerij

Postzegel 2: (zie inleiding)
De tweede postzegel is een opname van een zonsondergang. De zonsondergang is verantwoordelijk voor deze spectaculaire licht-effecten, de kleur van het zonlicht, zelfs als de zon zich niet langer worden gezien. De kleuren van het spel is weer afhankelijk is, en lijkt niet alleen in de zonsondergang, maar ook in het geel, paars en soms zelfs in groene tinten. De reden ligt in de verstrooiing van licht. Omdat zwevende deeltjes in de atmosfeer, het blauwe licht van de zon meer dan de rode Gezagsgetrouwe. Zoals de hoek van de zon steeds plat, je moet het licht speelt een steeds lange weg door de atmosfeer van een opleiding, voordat zij treffers de Aarde. Dit is het blauwe licht is meer diffuus en het aandeel van rood licht toeneemt.

Kenmerken
Betreft: Zonsondergang postzegel
Uitgiftedatum: 2 januari 2009
Postzegelwaarde: 0,55 + 0,25 €
Design: Prof. Dieter Ziegenfeuter, Dortmund
Beeld: Foto Hinrich Bäsemann, www.polarfoto.com
Postzegelformaat: 55,00 x 32,80 mm
Druktechniek: meerkleurige offsetdruk
Papier: DP 2
Drukkerij: Bundesdrukkerij

Postzegel 3:
Het poollicht hangt samen met uitbarstingen (protuberansen) op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht. De helderheid verandert regelmatig, soms onregelmatig, soms levendig. De kleur is meestal een groene tint. Rood, blauw of Grauviolett kan zich ook voordoen.

Kenmerken
Betreft: Noorderlicht postzegel
Uitgiftedatum: 2 januari 2009
Postzegelwaarde: 0,55 + 0,25 €
Design: Prof. Dieter Ziegenfeuter, Dortmund
Beeld: Foto Hinrich Bäsemann, www.polarfoto.com
Postzegelformaat: 55,00 x 32,80 mm
Druktechniek: meerkleurige offsetdruk
Papier: DP 2
Drukkerij: Bundesdrukkerij

Postzegel 4:
Een bliksemstraal bestaat uit voor en hoofduitbarstingen, die in een fractie van een seconde met een snelheid van maximaal 150.000 km / h bewegen. Zo snel dat onze ogen ze als één beeld waarnemen. Tot nu toe zijn de fysieke omstandigheden die hebben geleid tot het ontstaan van bliksem, niet volledig onderzocht. Flitsen zijn elektrische ontladingen tussen lagen met een verschillende elektrische spanning, bijvoorbeeld in wolken of tussen de wolken en het aardoppervlak. De spanningen tussen de negatieve ladingen in het onderste deel van een onweers wolk en de positieve ladingen op het aardoppervlak kan enkele tien miljoenen volt bedragen. De temperatuur tijdens de ontlading kan 30.000 graden Celsius zijn. De lucht geeft hierdoor vervolgens een enorme knal. Dat is de donder.

Kenmerken
Betreft: Noorderlicht postzegel
Uitgiftedatum: 2 januari 2009
Postzegelwaarde: 1,45 + 0,55 €
Design: Prof. Dieter Ziegenfeuter, Dortmund
Beeld: Foto: Bill Curtsinger
Postzegelformaat: 55,00 x 32,80 mm
Druktechniek: meerkleurige offsetdruk
Papier: DP 2
Drukkerij: Bundesdrukkerij

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel