Surprise… een Bugatti Atalante uit 1937. Verrast, dat zullen ze zeker zijn geweest, de erfgenamen van de Britse legerarts Harold Carr. What’s in a name? Carr leidde een teruggetrokken bestaan en overleed in 2007 op 89-jarige leeftijd. In de schuur van de man vonden zijn neefjes en nichtjes 3 oldtimers, waaronder een zeer zeldzame Bugatti Atalante van het type 57S.
Hiervan werden er maar 17 gebouwd. Carr kocht de auto in 1955 maar heeft er slechts 5 jaar in gereden. Sinds 1960 stond deze zeer bijzondere Bugatti te verstoffen in zijn garage in het Engelse Goshford, vlakbij Newcastle. De vondst werd dus al in 2007 gedaan, maar kwam vorige week in het nieuws. Op zeven februari wordt dit bijzondere voertuig bij Bonhams in Parijs onder de hamer gebracht. De teller staat op slechts 26.384 mijlen (42.299 kilometers). Omdat de auto in redelijke conditie is, zal restauratie geen grote problemen geven. Naar verwachting zal het erfstuk minstens 5 miljoen euro opbrengen.
De erfenis in de schuur; een Bugatti Atalante type 57S uit 1937
Wat is dat toch met Bugatti’s? Wie herinnert zich niet de besnorde, in en in triest huilende man in het programma Showroom. Hij mocht van zijn vader niet in een Bugatti rijden. Deze Jean Prick vertelde dat zijn grote liefde uitgaat naar Bugatti’s. Hij zou misschien zelfs zijn vrouw wel willen verkopen voor een Bugatti. Toen dit programma werd uitgezonden was ik nog maar een kind, maar de beelden maakten indruk op me. Vertelde Prick dat hij bij het horen van het woord Bugatti altijd moet huilen, ik moet dan altijd denken aan dat legendarische televisiefragment.
Deze snelle, exclusieve en dure auto’s maken blijkbaar bij écht Bugattisten (zoals de liefhebbers van de automobielen van Bugatti zich noemen) heel wat los.
Waarschijnlijk tot groot genoegen van de Bugattisten is er een groot aantal postzegels waarop deze bijzondere auto’s worden afgebeeld.
Bosnië Herzegovina Mozambique
Australië Frankrijk
Ettore Bugatti werd op 15 september 1881 geboren in Milaan. In 1909 vestigde hij zich in het toenmalige Duitse Molsheim (bij Straatburg). Tijdens eerdere werkzaamheden in Deutz (nabij Keulen) had hij een prototype ontwikkeld; type 10. Als zelfstandig automobielbouwer wilde hij een kleine serie automobielen bouwen met de eigenschappen van dit prototype. Maar daar bleef het niet bij. Tot zijn dood in 1947 ontwierp Bugatti diverse bijzondere racewagens en prachtige, chique automobielen. Misschien lag de oorsprong van al deze prachtige ontwerpen wel in het feit dat de Bugatti’s een heel kunstzinnige familie vormden. De Bugattisten zeggen dat zij dit kunnen zien aan de ontwerpen van Bugatti. Ook de zoon van Ettore Bugatti was een talentvol auto-ontwerpen. Hij had het werk van zijn vader kunnen voortzetten en daarmee het merk Bugatti kunnen redden. Maar helaas kwam hij in 1939 toen hij het type 57G voor een race testte, om het leven.
Zowel de bolides als de elegante modellen zijn op postzegels terug te vinden.
Monaco 1967 Monaco 1967
Afghanistan 1984 Vietnam 1985
En nu maar afwachten wat de Bugattisten op 7 februari voor ons in petto hebben. 5 Miljoen of misschien zelfs nog veel meer voor de elegante automobiel uit 1937. Aan dergelijke bedragen zal Etorre Bugati waarschijnlijk nooit gedacht hebben bij het ontwerpen van zijn exclusieve auto´s.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)