Postzegels gespot: Bulgarije - joint issues - Postzegelblog

Postzegels gespot: Bulgarije – joint issues

3

Gemeenschappelijke uitgaven, joint issues, zijn gemeengoed geworden. Bulgarije schaarde zich 10 december in de rij van joint issues van het nu bijna verstreken jaar.  Bulgarije gaf samen met Armenië twee zegels uit, se-tenant gedrukt, met op de zegels (0,60 lv en 1,50 lv) de Armeense generaal Adranik Ozanyan (1865-1927) en de Bulgaarse dichter en revolutionar Peyo Yavorov (1878-1914).

Nog een zegel uit Bulgarije, en wel voor Rode-Kruiscollecties. Ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van het Bulgaarse Rode Kruis verscheen 24 oktober een 0,60 lv-zegel met de ’badge van verdienste’ uit 1888.

(NB. In één van de komende weken zal ik een overzicht geven van de gemeenschappelijke uitgiften 2008).

Bijzonderheden
Interessante feiten over Peyu Yavorov:
Peyu Totev Kracholov, beter bekend als Peyo Yavorov is een Bulgaarse dichter en revolutionair, de leider van de Interne Macedonische Revolutionaire Organisatie-Odrinska. Hij werd geboren in de stad Chirpan op 1 januari 1878. Peyo Yavorov is een favoriete dichter niet alleen generaties van Bulgaren, maar ook de generaties van de Armeniërs.

Interessante feiten over Andranik Ozanian:
Andranik Toros Ozanian, Zoravar Andranik (25 februari 1865 – 31 augustus 1927) was een Armeense algemene, politieke en publieke activist en Freedom Fighter, zeer bewonderd als nationale held. Andranik nam deel in de Balkanoorlogen van 1912-1913, in het Bulgaarse leger, naast algemene Garegin Njdeh als gezagvoerder van Armeense hulpfunctionarissen troepen van 1912-1913. Bulgaarse autoriteiten vereerde hem met het “Kruis van moed”. In 1919 verliet hij Armenië temidden van de politieke onrust en macht strijd en ging in ballingschap in Fresno, Californië, Verenigde Staten. Andranik Ozanian woonde in Fresno voor 5 jaar, tot aan zijn dood op 31 augustus 1927 op de leeftijd van 62.

Kenmerken
Betreft: Joint-issue Bulgarij en Armenië – Peyu K. Yavorov & Andranik Toros Ozanian
Uitgiftedatum: 10 december 2008
Postzegelwaarden: 0,60 leva, 1,50 leva
Design: Onnik Karanfilian; Sarkisian and G. Martirosian
Oplage: 15.000

Kenmerken
Betreft: 130 years Bulgaarse “Rode Kruis” Society
Uitgiftedatum: 24 oktober 2008
Postzegelwaarden: 0,60 leva
Design: Teodor Liho
Oplage 20.000

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
BulgarijeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel