Paus Johannes Paulus II bezoekt Nederland - Postzegelblog

Paus Johannes Paulus II bezoekt Nederland

2

Paus Johannes Paulus II (1920-2005) was de 264e paus van de Rooms-Katholieke kerk. Die functie vervulde hij van 1978 tot zijn dood in 2005.


Deze paus was van Poolse afkomst en derhalve de eerste niet-Italiaanse paus sinds de Nederlandse paus Adrianus VI (omstreeks 1520). Johannes Paulus II wordt wel de “reispaus” genoemd. Hij hield ervan om zijn onderdanen te bezoeken, waar ook ter wereld. Gedurende zijn pontificaat heeft hij meer dan 150 landen bezocht, waaronder Nederland in 1985.

Bezoek aan Nederland
In 1985 deed Johannes Paulus II Nederland aan. Het was de tijd dat de discussies op gang kwamen over anticonceptie, abortus en euthanasie. In de periode van 11 tot en met 15 mei 1985 bezocht de paus Utrecht, Den Bosch, Den Haag, Amersfoort en Maastricht. De katholieke geloofsgemeenschap in Nederland dreigde uiteen te vallen in een conservatieve en een progressieve stroming. Bij het bezoek van de paus aan Utrecht braken zelfs rellen uit, waarbij de Mobiele Eenheid werd ingeschakeld om de demonstranten (voornamelijk “krakers”) uit elkaar te houden. Er vielen 17 gewonden. Bij het bezoek aan Den Bosch waren de straten juist onwerkelijk leeg.

Paus Johannes Paulus II kreeg overigens veel waardering voor zijn inzet voor de wereldvrede en zijn spijtbetuiging aan de joden. Maar de meeste ontroering werd toch veroorzaakt met zijn gevleugelde woorden “En bedankt voor die bloeme oit Holland”  tijdens het Urbi et Orbi op het St. Pietersplein in Rome bij de jaarlijkse Paasviering.

Het stempel van deze puzzel is overgenomen uit het boekje “De Poststempels van Nederland / Reclamehandstempels en Gelegenheidsstempels” door F.W. van der Wart, zesde druk 1985, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Poststukken- en Poststempelverzamelaars, kortweg Po&Po.

Dit artikel geeft antwoord op Puzzel 3.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Duitsland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Jan1964 op 29 december 2008 om 09:55

    Waar kan ik eigenlijk zien waar en wanneer er gelegenheidsstempels worden gebruikt ? Ik bedoel dan niet de mosterd na de maaltijd in Filatelie. Die vraag kreeg ik namelijk uit Duitsland.

  • toon op 29 december 2008 om 10:05

    je hebt een terechte vraag Jan1964. ik herinner me nog dat “vroeger” in het blad Philatelie (toen nog met Ph) er en rubriek was waar gelegenheidstempels werden aangekondigd, waar en precies wanneer. tegenwoordig is het alleen nog mosterd na de maaltijd. en dat is inderdaad jammer. misschien een actie ondernemen richting TNT?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)