Gespot: de Os, braïlle, Theodor Heuss, de euro en Aviation history - Postzegelblog

Gespot: de Os, braïlle, Theodor Heuss, de euro en Aviation history

0

Wereldwijd postzegelnieuws gespot:

  • Chinese maanjaar van de Os
  • Louis Braïlle en Darwin
  • 125e geboortedag van Theodoor Heuss
  • Belgische eurozegels
  • Aviation history

Verenigde Staten – Het Chinese Maanjaar van het Zwijn loopt op zijn einde en het volgende beest, de Os, staat al vol ongeduld voor de deur. De Verenigde Staten, die al eerder een cyclus van twaalf zegels hebben afgewerkt, komen 8 januari met een tweede zegel van 42c in de nieuwe reeks. Het jaar van de Os begint 26 januari en eindigt 13 februari 2010.

Duitsland – Op 2 januari opent de Duitse Post het nieuwe uitgiftejaar onder andere met een 145c-zegel waarmee de 125e geboortedag van Theodor Heuss (1884-1963) wordt herdacht. Heuss was de eerste president van de Bondsrepubliek Duitsland van 1949 tot 1959.

Tsjechië – Het zit er dik in dat in het komende jaar de 200e geboortedag van Louis Braille (1809-1852) en Charles Darwin (1809-1882) door veel landen postaal zullen worden herdacht. Op 2 januari bijt de Tsjechische Republiek het spits af met twee zegels. Op een 10 czk-zegel Braille, op een 12 czk-zegel Darwin.

België – Een aantal landen zal begin volgend jaar absoluut het 10-jarig bestaan van de euro vieren. Eén daarvan is België, dat op 19 januari met een zelfklevende zegel komt in het 1-tarief (€ 0,54) waarop alleen het €-teken. Ook wordt een (hang)map uitgegeven met tien zegels.

Jersey – Voor luchtvaartverzamelaars: Het Kanaaleiland Jersey komt 13 januari met het tiende deel in de reeks Aviation History. Zes zegels (met onder andere een Fokker F-27; dit voor verzamelaars van Nederlandse links op buitenlandse zegels) en een velletje. Op de zegels Douglas C-47 Dakota 3 ’Pionair’ (35p), Vickers Viscount 833 (39p), Handley Page HPR7 Dart-Herald (43p), Bristol Superfreighter 32 (52p), Fokker F-27 Friendship (58p) en Bombardier Q400 Dash 8 (76p).

Met het velletje wordt de eerste vlucht van Jersey naar Southampton, 75 jaar geleden, herdacht. Het velletje met een zegel van 3 pond geeft een beeld van het vliegveld van Jersey (?) met op de zegel De Haviland D.H.84 Dragon 2.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Duitsland Jersey Tsjechië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel