Kerstzegel gespot: Oostenrijk - Postzegelblog

Kerstzegel gespot: Oostenrijk

0

1. Welke kerstzegel is gekozen?
De eerste kerstzegel van Oostenrijk

2. Beschrijving/omschrijving van de postzegel
Op deze kerstzegel staat het schilderij “Der erste Christbaum in Ried” van de schilder Franz Ignaz Pollinger.

3. Kenmerken
Land van uitgifte: Oostenrijk
Waarde: € 0,65
Uitgiftedatum: 05-11-2008
Oplage: 3.000.000

4. Bijzonderheden
De eerste kerstboom in  Ried stond op de Hauptplatz 18 bij de familie Rapolter. Het voormalige handelshuis van Perdiller kwam door een huwelijk in bezit van de familie Stockhamer. Nadat Franz Xaver Stockhamer was overleden trouwde zijn weduwe Wilhelmine in 1829 met de aspirant koopman Jozef Anton Rapolter, uit het geslacht George. De familie George stamde uit een Frans Hugenotengeslacht. Aangetoond is dat in de Elzas al vanaf  het begin van de 17e eeuw kerstbomen werden versierd. Het lijkt erop dat het gebruik om kerstbomen te versieren op die wijze, via de in Konstanz am Bodensee gevestigde familie George, bekend werd in Ried.

Volgens de overlevering kwam de eerst kerstboom in Ried dus bij de familie Rapolter. In de periode voor kerst zei vader Rapolter op een dag tegen zijn kinderen ‘dit jaar komt Jezus zelf aan de deur’. Kerstavond was erg spannend voor de kinderen. Alles was net zoals andere jaren. Er werd gebeden en vader las het kerstverhaal voor. De kinderen wachtten verlangend af wat er gebeuren zou. Een belletje gaf het signaal en daar stond hij, de eerste kerstboom in Ried. Het was een kleine dennenboom met veel lichtjes, rode appeltjes en gouden noten. Ook waren er koekjes en speelgoed bij.

Ter herinnering liet vader Rapolter een schilderij maken waarop de hele familie rondom de kerstboom zit. Naar huidige begrippen lijken de geschenken voor zo’n welvarende familie erg bescheiden. Een bord met fruit en noten, peperkoek, desembrood, een klein paardje en een priestergewaad liggen op tafel. Het priestergewaad wees erop dat een van de jongens voorbestemd was om geestelijke te worden. Er werd ook gemusiceerd in huize Rapolter. In de kleine kerstboom hangen vlaggen in de Oberösterreichischen kleuren rood en wit en met het keizerlijke zwart en goud. Op de linten staat ‘God zij met ons’ en ’48-ste verjaardag’  Josef Anton Rapolter werd geboren op 24 december 1799. Hij was een belangrijk persoon, onder andere doordat hij in de gemeenteraad zat. Hij heeft ervoor gezorgd dat Ried in 1857 een stad werd.

De van oorsprong uit München afkomstige (en later en Wenen werkzame) schilder Ignaz Pollinger,  maakte dit in cultureel en historisch opzicht belangrijke schilderij. Het originele schilderij is in het museum van Ried te bewonderen.

5. Waarom koos je deze zegel?
Om het verhaal “achter” de zegel.

Heb je ook een leuke kerstzegel? Vertel het ons! Kijk voor de vragen op GEZOCHT: Mooie, bijzondere kerstzegels 2008.

Kijk hier voor de andere gespotte kerstzegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Oostenrijk KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)