Gespot: Mariannereeks, historische gebouwen, vroeger & nu - Postzegelblog

Gespot: Mariannereeks, historische gebouwen, vroeger & nu

7

Wereldwijd postzegelnieuws gespot:

  • De twaalf gezichten van Marianne
  • Historische gebouwen op de Liechtensteinse reeks
  • Oude en nieuwe foto’s op Belgische briefkaarten
  • Mini’s

De twaalf gezichten van Marianne

Frankrijk – Op de dag dat Frankrijk het voorzitterschap van de Europese Unie overnam, 1 juli j.l., startte Frankrijk een nieuwe permanente Mariannereeks: Marianne l’européenne. De eerste set bestaat uit veertien zegels, drie zonder waarde (een rode, een blauwe en een groene) en verder zegels van € 0,01, € 0,05, € 0,10, € 0,72, € 0,85, € 0,88, € 1,00, € 1,25, € 1,33, € 2,18 en € 5,00 (kaart). Daarnaast verschenen nog twee boekjes met 2 x 6 zelfklevende zegels, met in beide o.a. een Marianne-zegel van € 0,55 (rood).

Op 10 november hebben de Franse posterijen ter gelegenheid van ’50 jaar 5e Republiek’ wel een heel bijzonder boekje uitgeven met op het omslag: La Poste célèbre les visages de la cinquième République. In het boekje, getiteld Marianne aux 12 visages, de twaalf verschillende Marianne-zegels die in de afgelopen vijftig jaar zijn verschenen. Alle twaalf in de waarde van € 0,55. In volgorde van verschijnen: la Marianne à la nef d’André Regagnon (1959), la Marianne de Decaris (1960), la Marianne de Cocteau (1961), le coq de Decaris (1962), la Marianne de Cheffer (1967), la Marianne de Béquet (1971), la Sabine de Pierre Gandon (1977), la liberté de Pierre Gardon (1982), la Marianne du Bicentenaire de Louis Briat (1989), la Marianne du 14 juillet d’Ève Luquet, la Marianne des Francais de Thierry Lamouche, en la Marianne et l’Europe d’Yves Beaujard. NB. Wie in Frankrijk een Marianne-zegel heeft ontworpen heeft het als ontwerper wel gemaakt.

Historische gebouwen op Liechtensteinse reeks

Liechtenstein – Nederland kent ze, de historische panden en gebouwen, waarvan er vele onder beheer van Monumentenzorg staan. In de reeks Mooi Nederland, en ook wel incidenteel op een vroegere Zomerseries, vind je ze terug. Liechtenstein toont ze al enkele jaren op zegels onder de titel Ortsbildschutz.

Kapelletjes, transformatorstations, dubbele gebouwen, kerken, huizen, enz. passeren al sinds 2001 op een jaarlijkse serie de revue. Op 19 november j.l. verscheen de VIIIe set, maar laat ik bij het begin beginnen. Op 3 september 2001 verscheen de eerste serie, drie zegels  met historische gebouwen in Schaanwald (70 rp), Mauren (90 rp) en weer Schaanwald (1,10 fr.). Verder: 3 juni 2002, Mauren (70 rp) en Mauren (1,20 fr.); 3 maart 2003, Ruggell (70 rp) en Ruggell (2,50 fr.); 6 september 2004, Ruggell (2,20 fr.) en Ruggell (2,50 fr.); 5 september 2005, Oberbendern (85 rp) en een bebouwde heuvel in Bern (2,20 fr.);

20 november 2006, Bendern (1,80 fr.) en Gamprin (3,50 fr.); 19 november 2007, St. Martin-Kirche in Eschen (2,00 fr.) en Mühle, ook in Eschen (2,70 fr.) en

17 november 2008 oude gebouwen in Nendeln (3,80 fr.).

Verder kent Liechtenstein nog de series ’Alpenweiden’ en ’Liechtenstein van bovenaf gezien’ (zegels hierboven).

Oude en nieuwe foto’s op Belgische briefkaarten

België – Wat heeft Nederland momenteel in de aanbieding aan bijzondere postwaardestukken? Eigenlijk alleen een voorgefrankeerde kaartenset Hanzesteden. Interessant, maar wel een mager aanbod. Slechts één set stedenkaarten. België heeft op dit punt de zaak drastischer aangepakt. Daar verschijnen al jaren briefkaartensets onder de titel ’Vroeger en Nu’ met steeds linksonder een foto uit vroeger tijden en als ’zegel’ een foto van hetzelfde plekje zoals het er nu uitziet.

In de loop der jaren zijn al heel wat plaatsen, dorpjes en gehuchten aan de orde geweest. Een greep uit het aanbod van de laatste jaren, te beginnen met zes geïllustreerde briefkaarten ’Brussel, vroeger en nu’ met oude beelden uit de archieven van Stad Brussel. Verder onder andere aandacht voor Gembloux, Genk, Huy, Lokeren, Mol, Mouscron, Nivelles, Vilesalm, Waregem en Zoutleeuw. Vorig jaar Bousval, Damme, Diepenbeek, Gooik, Hannut, Redu, Saint-Symphorien, Sint-Martens-Latem, Malcourt en Westalle, en 20 oktober j.l. Braine-l’Allend, Burg-Reuland, Couillet, Crupet, Frahan, Hamme, Lennik, Olen, Westvleteren en Zutendaal-Dorp.

Daarnaast geeft België nogal eens briefkaarten uit met afbeelding van een stripfiguur in de linker benedenhoek, ter gelegenheid van een belangrijke (filatelistische)gebeurtenis, en niet te vergeten met een voorgefrankeerde zegel van koning Albert II.

Mini’s

Duitsland – Duitsland heeft 24 oktober nieuwe automaatzegels in gebruik genomen. De zevende set in successie. Twee zegels met de Zentrale van de Deutsche Post in Bonn, de Post Tower, en de Brandenburger Tor in Berlijn.

Slowakije – Slowakije sluit zich 1 januari aan bij de EMU-landen. Naar aanleiding daarvan verschijnen ook twee postzegels: op 1 januari een 1,00 €-zegel met daarop het €-teken met op de achtergrond een kaart van Slowakije, en op 2 januari een 1,66 €-zegel die een steenreliëf in de St. Egidia-kerk in Ilija toont.Denemarken
– Naar aanleiding van tariefsverhogingen aan het begin van het jaar komen ieder jaar heel wat landen met nieuwe permanente zegels. Zo ook Denemarken op 2 januari. Een blauwe 9,00 kr.-zegel in de reeks koningin Margrethe II, en in de al lang lopende reeks ’klein rijks wapen’ een rode 10,50 kr.-zegel.

Frankrijk – In de reeks ’hoofdsteden van Europa’ presenteerde Frankrijk 10 november weer een velletje, deze keer gewijd aan Praag.

In het velletje vier zegels van 0,55 € (oplage 2,2 miljoen) met op de zegels beelden van kenmerkende monumenten en gebouwen in de stad.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Denemarken Duitsland Frankrijk LiechtensteinNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.