Hoe hoog springt een gordeldier? - Postzegelblog

Hoe hoog springt een gordeldier?

2

We kennen ze niet in Europa, de gordeldieren. Gordeldieren (Dasypodidae) komen voornamelijk voor in Midden- en Zuid-Amerika. In de zuidelijke staten van de USA (Florida, South Carolina en Texas) komt als enige soort het  “negenbandige gordeldier” (Dasypus novemcinctus) voor. Hij heet dan “Armadillo” wat Spaans is voor “little armored one”. Het eigenaardige beestje bezit van boven een hoornachtig pantser dat bestaat uit verbeende huidschilden, een groot schild op de schouder en op het achterlijf die met elkaar worden verbonden door flexibele “gordels” (banden). Van onderen zijn ze zacht en meestal ruig behaard.

Een gordeldier leeft in een wijdvertakt zelf-gegraven gangenstelsel in wat vochtige grond nabij kreken en riviertjes en in de buurt van mierenhopen of plekken waar veel insecten voorkomen. Mieren en termieten vormen het belangrijkste voedsel. Spinnen, kleine gewervelde diertjes, eieren, vruchten en paddenstoelen staan ook op hun menu.

De meeste gordeldieren leven solitair, alleen om te paren in de zomer zoeken ze contact. Het eigenaardige is ook dat ze de bevalling kunnen uitstellen tot de winter voorbij is. Gordeldieren kennen een merkwaardige voortplanting. Ze krijgen in het algemeen alleen ééneiige tweelingen of vierlingen. Daardoor hebben deze dieren de speciale belangstelling van genetici.

Een gordeldier rolt zich op ter verdediging

In geval van gevaar heeft het gordeldier een aantal mogelijkheden om zich te redden. Ze kunnen hard wegrennen, hoewel ze van nature eigenlijk een beetje sloom zijn, of ze kunnen zich razendsnel ingraven. Anderen rollen zich op en vormen een harde bol, die niet echt appetijtelijk is. Zie hierboven.

Het negenbandige gordeldier, dat vooral in Texas (USA) voorkomt, heeft de gewoonte om op te springen om zodoende zijn belagers te imponeren en af te schrikken. En dat kan wel 90 tot 120 centimeter hoog zijn! Maar ja, als de “aanvaller” een auto is, springt het gordeldier tegen de bodemplaat of tegen de radiatorgrill. Veel wegen in Texas liggen dan ook bezaaid met dode gordeldieren.

De gordeldieren bestaan al erg lang op aarde. Volgens de wetenschappers leefden ze al in het eoceen, zo’n 45 miljoen jaar geleden. Er bestaan tegenwoordig nog ongeveer 20 verschillende soorten gordeldieren; tien soorten zijn al uitgestorven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • toon op 11 december 2008 om 10:54

   Nog een aanvulling.
   Het gordeldier is niet alleen interessant voor genetici maar ook voor de farmacologen.
   Voor zover nu bekend is het gordeldier namelijk het enige dier (naast de mens) dat de ziekte lepra kan krijgen.
   Franse onderzoekers van het Louis Pasteur Instituut verzamelden lepramonsters van over de hele wereld om op te kweken in het weefsel van gordeldieren, zodat voldoende materiaal werd verkregen voor genetische analyse.
   Het is mogelijk dat uit dit onderzoek nog eens een vaccin kan worden ontwikkeld.

  • dolores op 11 december 2008 om 15:21

   Leuk onderwerp Toon. Daar denk je niet zo snel aan, om dat te verzamelen. Het bewijst maar weer eens dat het van groot belang is dat species mede daarom niet zouden moeten uitsterven: omdat ze weleens kunnen bijdragen aan een oplossing voor gevaarlijke ziektes.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)