Country Stamps vieren 50-jarig bestaan - Postzegelblog

Country Stamps vieren 50-jarig bestaan

1

De Country Stamps bestaan een halve eeuw. Groot-Brittannië heeft de 50e verjaardag gemarkeerd van de eerste regionale postzegels voor Schotland, Wales  & Monmouthshire, Noord-Ierland, Jersey, Guernsey en het Eiland Man, later Country Stamps genoemd. Er verscheen een miniatuurvelletje (3,24 pond) met één sierzegel (50 years 1958-2008) en negen 1st-zegels waarmee de eerste zegels van  Schotland, Wales en Noord-Ierland opnieuw worden opgevoerd, alsmede een prestigeboekje.

Het idee voor permanente regionale gaat terug naar Guernsey’s verzoek in 1935 om ter gelegenheid van George V’s zilveren jubileum een zegel uit te geven. Een ontwerp was al ingezonden, maar dat werd door de GPO (General Post Office) naar de prullenmand verwezen. Ook latere verzoeken haalden het niet: van Noord-Ierland in 1937 en van het Eiland Man in 1939. In 1946-1947 kwam het idee weer ter tafel, maar opnieuw werd het door de GPO afgewezen. Het leidde in 1948 echter wel tot twee Britse zegels (beelden van de winning van zeegras) waarmee de bevrijding van de Kanaaleilanden (drie jaar eerder) werd gevierd.

Tot slot werd in 1949 nog een verzoek van het Eiland Man afgewezen, dat al aandacht wilde voor het Festival of Britain in 1951.

In 1956 en 1957 kwamen de voorstellen evenwel weer ter tafel. Er werden nu wel opdrachten voor ontwerpen verstrekt en op 18 augustus 1958 verschenen de eerste Country stamps. In Guernsey, Jersey en Man werden ze gedurende tien tot vijftien jaar uitgebracht, in Schotland, Noord-Ierland en Wales tot heden; in Engeland sinds 2001.

In volgorde: De eerste zegel van Guernsey (18 augustus 1958) had een waarde van 3d, was paars en toont de kroon van Willem de Veroveraar en de Guernseylelie. Op 1 oktober 1969 kreeg Guernsey van de Britse posterijen het fiat eigen zegels uit te geven; er waren toen 7 Country Stamps verschenen.

Ook Jersey geeft sinds 1 oktober eigen zegels uit; tot dan verschenen zes Country Stamps met daarop de Jersey-scepter, ranken en het wapen van het hertogdom Normandië. Eiland Man presenteerde 5 juli 1973 zijn eerste eigen zegels; er waren tot dan 11 Country Stamps met o.a. het wapen van het eiland uitgebracht.

Dan Noord-Ierland, Schotland, Wales en Engeland. Noord-Ierland gaf 80 zegels uit met o.a. het wapen van Ulster; daarna kwamen zegels uit met nieuwe ontwerpen: rotsblokken in Giant’s Causeway, landschap, borduurwerk en schaal van porselein. In Schotland verschenen 77 zegels met de Schotse leeuw, en vanaf 1999 zegels met de Schotse vlag, de leeuw, een distel en een kilt; Wales 76 zegels met de draak van Wales en vanaf 1999 zegels met prei, draak, narcis en verenbundel.

Country zegels 2003

Tot slot Engeland dat zich in 2001 schaarde in de rij van Noord-Ierland, Schotland en Wales. Daar verschenen sindsdien zegels met het wapen met de drie leeuwen, de leeuw van Engeland, de eik en de Tudorroos.

Country zegels 2007

Tot nu toe zijn sinds 1958 door de vier regio’s de volgende aantallen zegels (en een enkel herdenkingsvelletje) uitgegeven: 106 in Noord-Ierland, 101 in Schotland, 97 in Wales en 23 in Engeland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel