Wat plak je op je kerstpost? - Postzegelblog

Wat plak je op je kerstpost?

14

Ik krijg net een officieel persbericht van TNT Post over de prijs van de decemberzegels van dit jaar. Eigenlijk allemaal met feiten die al bekend waren op de Postzegelblog. Maar goed, wat hier bekend is hoeft niet overal bekend te zijn. Dus voor de volledigheid hieronder het persbericht. Conclusie: We kunnen dit jaar kiezen of we voor 34 cent onze kerstpost versturen, of nog goedkoper met de zegels van de afgelopen 6 jaar voor maar 29 cent.

Voor de volledigheid natuurlijk het persbericht:

Decemberzegel ook dit jaar 10 eurocent goedkoper

DEN HAAG, 28 NOVEMBER 2008 – Voor het eerst sinds 2002 verhoogt TNT Post het tarief van de decemberzegel met 5 eurocent. Daarmee komt de prijs van de decemberzegel op 34 eurocent. Dit is zoals gebruikelijk 10 eurocent goedkoper dan het tarief van een normale postzegel. Deze tariefstijging past binnen de door de politiek gestelde grenzen voor tariefsontwikkeling en valt ook binnen de inflatieontwikkeling (CPI) in de periode 2002-2010 (17,5%).

Consumenten die nog decemberzegels van het oude tarief hebben, mogen die ook dit jaar zonder bijplakken, gebruiken voor het versturen van Kerst- en Nieuwjaarswensen. Het voordelige decembertarief is geldig tot en met 4 januari 2009.

Nederland kent sinds 1987 een speciaal tarief voor de verzending van decemberpost. Hiermee is Nederland één van de weinige landen in Europa die een voordelig tarief hanteert voor de consument.

Deze verhoging is de eerste aanpassing in zes jaar van het speciale decembertarief. TNT Post voert deze aanpassing door als correctie van de gestegen kosten. In de regel volgt een tariefstijging van de decemberzegel met hetzelfde bedrag een jaar na verhoging van de gewone postzegelprijs. TNT Post kiest ervoor om niet jaarlijks inflatiecorrectie toe te passen. Voor de consument heeft dit als voordeel dat deze niet ieder jaar opnieuw wordt geconfronteerd met verschillende zegels met verschillende tarieven.

Het tarief van de goedkopere decemberzegels is op 24 september 2008 bekendgemaakt aan retailers en op 18 november 2008 aan consumenten. De decemberzegels zijn sindsdien te koop bij de reguliere verkooppunten van TNT Post.

Gaan jullie nieuwe kerspostzegels kopen of op zoek naar nog wat oude?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (14) Schrijf een reactie

 • Albert Haan op 28 november 2008 om 17:00

  We hebben nog oude, heel oude van 55cent (guldenwaarden) en die worden het eerst geplakt. daarna gaan we verder met de 29 cent (euro)
  Alleen ik hoop dat ik de nieuwe toegestuurd krijg want deze komen in mijn verzameling.

 • hans op 30 november 2008 om 09:28

  Het lijkt me logisch om eerst de oude zegels van vorigjaar op te maken en dan pas die van dit jaar. ==> PS je kunt ook alle nog geldige decemberzegels nog gebruiken…. wel 29 eurocent plakken.

 • Wittenberg op 30 november 2008 om 14:07

  Waarom 0,29 plakken, wanneer alle kerstzegels ongeacht de waarde wordt geaccepteerd ?

 • Jan1964 op 30 november 2008 om 17:05

  Alleen decemberzegels van 29 cent schijnen te worden geaccepteerd. Bij de guldenzegels moet je gewoon tot 34 cent bijplakken.

 • Adri op 2 december 2008 om 08:51

  En wie zal dat controleren? We leven in een tijd dat er elke week nieuwe strenge wetten worden ingevoerd en iedere keer weer volgt op de invoering van die wet dat niemand weet wie er verantwoordelijk is voor de handhaving of dat dat een veel te klein afdelinkje is. Gisteren Cohen weer die het net ingegane verbod op paddo’s niet gaat controleren.

  Bij een bedrijf als TNT Post is dat nog veel erger: sinds jaar en dag wordt er post verstuurd met zegels uit de Zeeheldenserie (relatief hoog nominaal) uit de jaren 1943-1944 erop. Zolang er ook een zegeltje bij zit met een lichtgevend laagje fosfor, zodat de automatische sorterings- en stempelmachines herkennen dat er een iets modernere postzegel op zit, gaat je post probleemloos door. En anders meestal ook wel want er zijn zoveel postzegels dat de doorsnee TNT-medewerker echt niet weet wat van welk jaar is en of dat nog geldig is.

  Dus gewoon plakken waar je zin in hebt, van alle soorten (met uitzondering van de toeslag-kerstzegels) zijn er meer dan genoeg. Die van 1987-1988 van 50 cent doen het ook goed :-)

 • Jacco op 3 december 2008 om 12:06

  Er staat letterlijk dat je kerstzegels van voorgaande jaren met het oude tarief mag gebruiken zonder bij te plakken. Conclusie: alle jaren voor 2008 zijn voorgaande jaren en mag je zelfs de zegels uit 1987 zijnde 50 cent in guldenwaarde plakken.

 • albert Haan op 3 december 2008 om 12:23

  Gewoon proberen…
  De ontvanger betaalt toch de porto.
  (kun je achteraf verekenen) al met al de oude zegels zijn opgeruimd.
  Ook goedkoop zijn de “pritzegels”, gelopen zegels die niet zijn afgestempeld weer herbruiken. Dus afweken en met prit plakken. Het zijn meer als wat je denkt de zegels die niet afgestempeld zijn.

 • Rein op 3 december 2008 om 18:56

  @Jacco

  Goed lezen san:

  “Er staat letterlijk dat je kerstzegels van voorgaande jaren met het oude tarief mag gebruiken zonder bij te plakken.”

  Met het oude tarief betekent 29c, dus alles van de voorgaande jaren als er 29c op staat ;)

 • Jacco op 3 december 2008 om 19:17

  Nog even voor alle duidelijkheid.

  Heb vanmiddag contact opgenomen met tpg-post in Leeuwarden en om opheldering gevraagd.

  Ze herkennen dat het niet helemaal duidelijk is omreden dat er niet expliciet is aangegeven welke voorgaande jaartallen de consument alsnog mag plakken zonder extra waarde bij te plakken.

  Volgens de informatie van TPG-post mogen alle eurokerstzegels van zowel 0.27 alsmede 0.29 eurocent t/m 4 januari 2009 worden gebruikt voor frankering van kerstpost.

  Plakt men kerstzegls in gulden waarde, moeten deze worden omgerekend tot 0.44 eurocent.

  Raar dat men eerst telefonisch moet informeren om er achter te komen wat ze nu eigenlijk precies bedoelen.

 • Adri op 3 december 2008 om 19:40

  Wat een muggenzifterij over niets.

  Er wordt (vrijwel) niet gecontroleerd omdat dat meer kost dan laten gaan, dus waar zou je je druk over maken?

 • Charles Voetelink op 3 december 2008 om 20:02

  De letterlijke tekst zoals deze naar de business balies is gegaan :

  “Alle soorten Decemberzegels van voorgaande jaren (ongeacht de frankeerwaarde) zijn van 18 november 2008 tot en met 4 januari 2009 geldig om kerst- en nieuwjaarskaarten te versturen.
  De klant hoeft dus NIET bij te frankeren tot € 0,34 en u wordt geadviseerd om GEEN extra bijplakzegels van € 0,05 bij te bestellen.”

  Dus : ALLE Decemberzegels ONGEACHT DE FRANKEERWAARDE mogen worden gebruikt zonder bijfrankering

 • Emilio op 3 december 2008 om 22:34

  Zou er iets zijn met de beschikbaarheid van de bijplakzegels, dat ze dit bedenken?

  Of denk ik weer teveel door ..:-)

 • Tuijtel op 23 november 2010 om 21:43

  De decemberzegel mis een waarde aanduiding is wel verwarrend graag uw reactie en prettige feestdagen toegewenst.

 • aadb op 23 november 2010 om 22:26

  Tuijtel hoe ze verwarrend het staat op de velletjes waar ze voor zijn en je weet wat je betaald hebt .20×0,34 klaar =6,80 .Heb je over dan bewaren tot volgend jaar !

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)