Drakenvlieg, een geheimzinnig, prachtig wezen - Postzegelblog

Drakenvlieg, een geheimzinnig, prachtig wezen

2

Van jongs af aan was ik erg gefascineerd door libellen. In het dorp waar ik woonde, was vlak bij een bos met daarin enkele plassen die begroeid waren met varens en riet. Vaak ging ik daar naar toe in het voorjaar en de zomer om de prachtige kleuren te zien van de libellen die daar in verschillende soorten voorkwamen. Inmiddels is het bos een wandelpark geworden en de plassen zijn schoongemaakt en ontdaan van het riet.


Als verzamelaar van postzegels zie je heel veel insecten op postzegels. Vrijwel alle landen van de wereld hebben insecten ooit als thema gehad. En er bestaan ook heel wat verzamelaars die zich specialiseren op het bijeengaren van een collectie insecten.

Daarom vond ik het prachtig dat op 5 november 2003 een postzegelboekje in Indonesië verscheen met op het omslag een afbeelding van enkele insecten, waaronder een libel. De handelaar, bij wie ik het boekje kocht zei me, dat bij het boekje ook een blokje behoorde en ook een serie losse zegels! Hij hoefde niet lang te wachten op mijn antwoord, want ik kocht alle drie de verschijningsvormen van de zegel met de libel.

Eerst de inhoud van het boekje. Zoals al op het omslag stond was het boekje gewijd aan Flora en Fauna, dus vond ik ook twee velletjes in het boekje. Een met een serie bloemen en een met een serie insecten. De libel, een Orthetrum testaceum, oftewel een skimmer, prijkte linksboven. De libel was afgebeeld op een blad van een plant.

Op de achterzijde van het omslag bleek het blad ook afgebeeld te zijn. Dus de ontwerper had een combinatie gemaakt tussen afbeelding voorzijde en afbeelding achterzijde.

Die twee samen: de postzegel in  het boekje.

En nu het blokje.

Ook hierop een zegel met de bewuste libel, op het plantenblad. Alleen de frankeerwaarde was verdubbeld tot 3000 Rupiah. De kleuren van de libel waren echter veel briljanter dan op de zegel in het boekje.

Vooral als je de twee naast elkaar legt is het verschil goed te zien.

En nog groter is het verschil als je de zegel uit het grote vel erbij legt. Overigens waren in het grote vel alle twaalf zegels uit het boekje opgenomen, twee rijen van zes stuks horizontaal. Dus heel anders gegroepeerd dan de zegels in het boekje. Kijk maar naar het voorbeeld hieronder.

Dus heel veel combinatiemogelijkheden. Hoever moeten we gaan in onze verzameling? Behoren in een insectenverzameling bij het hoofdstukje libellen alleen de losse zegel? Of ook een blokje met de andere waarde? Het gehele postzegelboekje? Of alleen het velletje afkomstig uit het boekje? Of de losse zegel uit het boekje? En ook nog combinaties uit het boekje en het grote vel? Hoever moeten we gaan? In elk geval heb ik in bij de plas in het bos bij mijn vroegere dorp geen libel meer gezien….

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Indonesië



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 27 november 2008 om 18:38

    Het mooie is dat iedereen zelf kan bepalen hoever hij of zij gaat. Op de jeugdclub “doceer” ik altijd: NIETS moet, ALLES mag. En wil je mooie libellen in het echt zien: kom naar De Horsten in Wassenaar! (ook voor paddestoelen, ijsvogels en andere natuurschoonheden).
    Op postzegels vind ik insecten nog wel aardig, in de slaapkamer is het een ander verhaal :)

  • toon op 27 november 2008 om 20:04

    Ik vind de bidsprinkhanen veel spannender. je weet toch nog wel dat de mannetjes worden opgegeten door het vrouwtje na “de daad”?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)