Verzameling over één serie postzegels - Postzegelblog

Verzameling over één serie postzegels

6

Vandaag hebben we het over de mogelijkheid om een verzameling op te zetten over één serie postzegels. Zo bestaat er in ons land een studiegroep die zich uitsluitend bezighoudt met de eerste drie postzegels die in 1852 in ons land verschenen. De club heet : 1852. Dit is deel 3 van Postzegels verzamelen een prachtige hobby!

Zelf heb ik van de in 1962 in ons land, ter gelegenheid van de voltooiing van de automatisering van het telefoonnet, uitgegeven postzegel een gespecialiseerde verzameling opgezet. Die postzegel heeft in de Nederland-catalogus het nummer 772 gekregen en in een originele bui heb ik die collectie de titel 772 gegeven. Uit enige duizenden exemplaren van deze postzegel heb ik kleine onregelmatigheden, druktoevalligheden en plaatfouten gehaald en deze volgens een eigen systeem gerangschikt. Ik raadpleegde allerlei boeken over druktechnieken; ik correspondeerde met de drukkerij waar de postzegel in 1962 was gedrukt en ik kreeg inlichtingen van (toen) PTT Post. Gewapend met een zeer sterk vergrotende lichtloep, heb ik uren doorgebracht achter mijn bureau. Ik ordende het geheel en maakte eigen albumbladen. Het resultaat 36 pagina’s met 242 exemplaren van deze postzegel.

Kosten van het project :

242 postzegels van €  0,01 per stuk
wat stevig papier    –   3,30
twee multo’s           –   6,30
Totaal                €  9,61 en ontzettend veel plezier (en dat was gratis).
Mijn vrouw keek wel eens bedenkelijk en vroeg zich af waarmee ik toch bezig was, met steeds dezelfde postzegels bekijken.
En … toch een fantastische hobby.

Dit gaat te ver voor de gewone verzamelaar

Ook het verzamelen van poststukken en poststempels behoort tot het “postzegels verzamelen“. Je kan je toeleggen op stempels die in een bepaalde periode in een bepaald land werden gebruikt. Zelf doen we bijvoorbeeld in de zogenoemde nummerstempels, die van 1869 tot 1893 in ons land werden gebruikt. Het is mogelijk een verzameling op te zetten over speciaal postvervoer, bijvoorbeeld per trekschuit of met de hondenslee. Er moeten dan allerlei oude documenten over de tarieven en de postroutes bestudeerd worden. Vooral voor hen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, is posthistorische verzamelen (zo noemen we dat) een fantastische hobby. Ook bij luchtpostcollecties moet je je verdiepen in vliegroutes en tarieven.

Maar laten we niet te moeilijk gaan doen. Dit verhaal is immers bestemd voor de gewone verzamelaar en met postgeschiedenis komen we al dicht in de buurt van tentoonstellingsverzamelingen en daar gaat het in deze serie niet over.

Lees ook:

Eerder in deze serie:

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Daan Koelewijn was erelid van KNBF en NVPV en lid van de NVPV afdeling Boskoop. Janneke Mens is zijn kleindochter.

Tags bij dit artikel

  Reacties (6) Schrijf een reactie

  • albert Haan op 26 november 2008 om 14:59

   Zo heb ik zelf een verzameling van NVPH 30/33, Cijferzegel Emissie 1876 1894, maar dan op duidelijk leesbaar datumstempel.
   Ik verzamel van 1 mei 1893 tot en met 31 december 1896,en heb een kalender gemaakt (3 kaders-36 bladen) met de titel: Opa’s kalender.(mijn opa was hiermee begonnen.)
   Het zullen, als de verzameling compleet is, 1432 zegels zijn, waarvan ik er 1041 heb.Als er lezers zijn die deze cijferzegels nog ergens hebben liggen houd ik me aanbevolen.
   Inderdaad postzegels verzamelen is een fantastische hobby.

  • Rein op 26 november 2008 om 19:19

   En wat dacht je van de Zodiak / Dierenriem serie van 1996 uit Polen???

   http://www.galeoptix.nl/fila/zodiak.htm

   Om maar helemaal niet te spreken over het toppunt van Machinisatie -ruim 40 jaar min of meer het zelfde portret van een heersend vorstin??

   Daar komt onze H.M. nog niet echt in de buurt. Doch ook het “levenswerk” van Peter Struycken heeft zijn aanhangers :)

  • Frits van Beekum op 28 november 2008 om 16:18

   Wat dacht je van de zogenaamde “Bossche tanding” om deze in kaart te brengen (NVPH 30pl II). Overigens is de “Van Roosmalen”-collectie in het “Postmuseum” te bewonderen (alsmede alle aantekeningen).

  • Adri op 2 december 2008 om 08:43

   214 is ook een heel leuk maar moeilijk verzamelgebied – en niet zo betaalbaar als die met de zegel over het telefoonnet.

  • Rob op 11 januari 2010 om 11:00

   Heer Koelewijn,

   is er een mogelijkheid om van U de gegevens van 772 te mogen ontvangen.

   Verder ben ik op zoek naar studies van positiekenmerken van zegels, zoals door de heer Koelewijn gedaan.

   Bedankt alvast.

  • Rob Amse op 17 juni 2010 om 05:02

   Helaas heb ik nog geen enkele reactie op mijn verzoek mogen ontvangen.

   Het betreft het mogen ontvangen van studies.

   Nogmaals bedankt.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)