Bloemen, dieren, schilderijen - Postzegelblog

Bloemen, dieren, schilderijen

0

Gisteren spraken we in de serie ‘Verzamelen van postzegels is fantastisch’ over het verzamelen van Nederland in een stockboek. Een andere manier van postzegels verzamelen is postzegels over een zelfde onderwerp bij elkaar zien te krijgen. Er zijn vele mogelijkheden. We kennen verzamelingen van : bloemen en planten, vliegtuigen, auto’s, schepen, schilderijen, kerstfeest, paasfeest, sport, vogels, honden, paarden, reptielen, vissen enz.

Volledigheid, zoals bij de vorige collectie, streef je niet na. Maar bij zo’n onderwerpverzameling kun je genieten van de mooie afbeeldingen van kleurige bloemen, exotische vogels of prachtige schilderijen. In de postzegelwinkel bij u in de buurt, kun je over de meeste onderwerpen catalogi vinden. Een kleine waarschuwing : neem je onderwerp niet te ruim. Over sport bijvoorbeeld verschijnen letterlijk lawines postzegels.

Als je alles wilt aanschaffen, kan een ander spaarobject, je bankrekening, in gevaar komen en zo ver moet het niet komen. Beperk je tot één sport. En als je dan bezig bent met het ordenen van je honden of het (rang)schikken van uw bloemen, dan denkt je : toch een fantastische hobby.

Verzameling over de postzegel
Zelf hebben wij een verzameling, waarin we alle aspecten van de postzegel laten zien. We beginnen met het ontwerpen, het drukken en de afwerking van de postzegel. Er zitten postzegels in met allerlei soorten tandingen. U komt ze tegen die gemaakt zijn van verschillende materialen zoals, plastic, hout, metaal, zijde, vilt, fluweel, borduurwerk.

We hebben postzegels in allerlei vormen : boortorens, cirkels, kerststallen, landkaarten, kokosnoten, bananen, watermeloenen, hoogspringers, kampeertenten, vlinders, schildpadden enz., enz.

Je komt postzegels tegen met aanhangsels en andere met reclameteksten op de achterkant. Tegenwoordig stoppen ze ook van alles in postzegels. We hebben ze met wrakhout, parels, meteorietstof en gravel. Driedimensionale zegels en hologrampostzegels doen het ook goed. Dan zijn er nog telegramzegels, telefoonzegels, portzegels, toeslagzegels etc. Bijzonder aardig zijn ook de postzegels met allerlei fouten en mankementen.

De besproken verzamelingen kun je opbergen in stockboeken, maar het is leuker zelf albumbladen te maken. Dit kan handmatig, maar zelf maken we ze graag met de computer. Je hoeft echt geen deskundige te zijn om via een eenvoudig programma zelf albumbladen te vervaardigen. Tussen en onder de postzegels kun je dan noteren wat je laat zien. Ik doe de albumbladen (op  A4-formaat) in insteekhoesjes en berg het geheel op in goedkope multomappen. In korte tijd bestond deze collectie uit ruim honderd albumbladen. Onlangs kwam ik een blokje tegen van Bolivia, vervaardigd van tin en toen dacht ik : toch een fantastische hobby.

Willy Wortel figuren

Je merkt wel dat de ware postzegelverzamelaar moet houden van uitzoeken, rangschikken, speuren en nauwkeurig zijn. Je moet lijken op de vindingrijke stripfiguur Willy Wortel. Maar als je ogen goed blijven, kun je tot op hoge leeftijd blijven genieten van deze hobby. Wel willen we aanraden om niet zomaar in het wilde weg te gaan verzamelen. Probeer te komen tot een bepaalde richting. Wellicht kan deze serie van artikelen je daarbij helpen.

In deze serie ook:

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Daan Koelewijn was erelid van KNBF en NVPV en lid van de NVPV afdeling Boskoop. Janneke Mens is zijn kleindochter.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)