Postzegels verzamelen een fantastische hobby - Postzegelblog

Postzegels verzamelen een fantastische hobby

8

Verzamelen zit iedereen in het bloed. Onze verre voorouders waren jagers en verzamelaars. Ze verzamelden voedsel om in leven te blijven en wat ze over hadden, ruilden ze voor zaken die ze zelf niet bezaten. Tot op de dag van vandaag zit die drang tot verzamelen in onze genen. Verzamelen moet! De komende dagen verschijnt er een serie artikelen van ons waarbij we in zullen gaan op de verschillende manieren van postzegels verzamelen.

Het resultaat van onze verzamelwoede zien we in bibliotheken, dierentuinen, kerken, kastelen en musea, om maar eens een paar dwarsstraten te noemen. Ook de batige saldi op onze bank- en spaarrekeningen zijn het resultaat van onze ingeboren verzameldrift. Om goed te kunnen functioneren, moeten we toegeven aan deze drang tot verzamelen. Psychologen en psychotherapeuten wijzen daar soms op. Verzamelen is net zo iets als ademhalen, eten en drinken. Zoals we allen weten, kun je praktisch alles verzamelen. We willen het nu hebben over het verzamelgebied waarmee filatelisten zich bezighouden : het verzamelen van postzegels.

Nou daar hoef je niet veel woorden aan vuil te maken, zul je als oppervlakkige lezer denken. Je spaart een aantal postzegels bij elkaar, plakt die in een album en … klaar is Kees.
Maar in dit serie verhalen zal je lezen :

 • dat er veel meer is,
 • dat de mogelijkheden groot zijn en
 • dat we daarom kunnen spreken van een fantastische hobby.

Een verhaal voor de gewone verzamelaar
Eerst nog even dit. Beschouw dit verhaal niet als een handleiding die u kunt gebruiken bij het opzetten van tentoonstellingsverzamelingen. Daar komen andere zaken bij kijken en daar zijn aparte reglementen en richtlijnen voor. Dit artikel is vooral bestemd voor hen die willen starten met een postzegelverzameling en graag wat mogelijkheden willen horen. We beginnen met de meest eenvoudige manier van postzegels verzamelen.

Nederland in stockboek
In de loop van de jaren heeft u een aantal gebruikte zegels van bijvoorbeeld Nederland vergaard. Wij raden u dan aan een eenvoudige catalogus van Nederland aan te schaffen. Niet die gespecialiseerde maar de eenvoudige, goedkope uitgave, die je bij elke postzegelhandelaar (en vaak ook boekhandelaar) kunt kopen

In een stockboek kunt u dan uw opgespaarde postzegels gaan ordenen volgens de nummering in die catalogus. De nummers schrijft u er dan met potlood bij. U ontdekt al spoedig dat u een aantal zegels nog niet bezit. Noteer de nummers en laat plekjes in uw stockboek open. Soms wordt over deze manier van verzamelen wat medelijdend gesproken door gevorderde verzamelaars. Ze vinden het wat simpel kinderwerk.

Toch is deze manier van verzamelen een spannende aangelegenheid. Het is een hele kunst om de ontbrekende exemplaren in zijn of haar bezit te krijgen. Bij bekenden, bij postzegelhandelaren, op beurzen en veilingen, ga je op jacht om de openstaande plekken in de collectie te vullen. Dubbele exemplaren kunt u gebruiken om te ruilen. Al spoedig ontdek je dat het niet zo moeilijk is om oudere gebruikte postzegels te vinden, die zijn overal wel te koop. Maar recente, echt gebruikte Nederlandse exemplaren van de laatste 20 jaar zijn dikwijls niet te krijgen. Er worden te veel postzegels uitgegeven, terwijl er steeds minder op brieven worden geplakt. Als je dan na veel gezoek weer wat postzegels voor je verzameling hebt gevonden, geeft dat een prettig gevoel en dan denk je: toch een fantastische hobby!

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat er ook verzamelingen opgezet kunnen worden van andere landen. We komen nogal eens mensen tegen die van een land waarheen ze graag met vakantie gaan een collectie aanleggen.

Verder in deze serie:

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Daan Koelewijn was erelid van KNBF en NVPV en lid van de NVPV afdeling Boskoop. Janneke Mens is zijn kleindochter.

Tags bij dit artikel

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • toon op 24 november 2008 om 15:54

  Leuk begin, Daan en Janneke, jullie scheppen toch wel verwachtingen van: vertel mij nou inderdaad maar eens hoe het kan, want “NIETS MOET en alles KAN”.

 • E. van den Berg op 28 november 2008 om 11:57

  Na meer dan 30 jaar lang sparen (op 60 zegels na Nederland compleet) ben ik gestopt. Er is geen lol meer aan om de nieuwe uitgaven bij te houden: men verzint steeds krankzinner variaties met als ultieme droefenis de zelf te ontwerpen zegels. Maar ook de aantallen “gewone” zegels, die in een jaar worden uitgegeven is veel te hoog. Om de maand verschijnt er ongeveer een heel velletje “bijzondere” zegels. Omdat ook het gebruik van postzegels afneemt, worden ze eigenlijk alleen uitgegeven voor de verzamelaar.

 • Rein op 28 november 2008 om 13:41

  @EvdB

  “Omdat ook het gebruik van postzegels afneemt, worden ze eigenlijk alleen uitgegeven voor de verzamelaar.”

  Wat een conclusie en wat een logica! Als juist is dat het gebruik van postzegels afneemt zou het totaal aantal postzegels dat wordt gebruikt afnemen, maar dat staat los van het aantal verschillende zegels dat in gebruik is…

  We zijn sinds de jaren ’50 allemaal minder brood gaan eten echter de variatie in de soorten brood is nog nooit zo groot geweest. Conclusie: brood wordt alleen nog maar gebakken voor de eendjes….

 • O J Kwats op 28 november 2008 om 14:16

  @Rein,

  de ook die eendjes hebben internet…..

 • O J Kwats op 28 november 2008 om 14:17

  bedoel; ook die eendjes

 • toon op 28 november 2008 om 16:55

  het is wel lachen op dit blog !!!!!!!!!!!!

 • jan op 4 december 2008 om 12:27

  hallo,
  mijn kleinzoon wil beginnen met het aanleggen van een postzegelverzameling;
  bestaan er werkwijzen/albums om zelfklevende postzegels(vellen) op een goede manier te klasseren
  met dank voor uw reactie

 • toon op 4 december 2008 om 13:07

  @jan,
  ik zou zeggen: begin maar eens met een gewoon insteekboek om ervaring op te doen met het verzamelen. er zijn m.i. geen speciale albums voor ZELFKLEVENDE postzegels.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)