Braillepostzegel flink in het nieuws - Postzegelblog

Braillepostzegel flink in het nieuws

8

Dat er een Braillezegel uitkomt dat wisten we al. Jacqueline schreef op de Postzegelblog een stuk over Louis Braille. Over het hoe en wat van het velletje was nog niets bekend. Gisteren is daar verandering in gekomen. Het velletje heet ‘Voel je mee’ en is ontwerpen door René Put. Natuurlijk reden om dat meteen te delen met de lezers van de Postzegelblog.

Allereerst het bericht van het ANP:

DEN HAAG –  Omdat het volgend jaar tweehonderd jaar geleden is dat de uitvinder van het brailleschrift, Louis Braille, werd geboren en het 180 jaar geleden is dat het schrift voor blinden en slechtzienden in gebruik werd genomen, komt TNT Post met speciale braillepostzegels.

Dat heeft een woordvoerster van TNT Post zondag bevestigd naar aanleiding van een verhaal daarover in Ooglid Magazine.

TNT Post heeft bij het bedenken van het ontwerp de hulp ingeroepen van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS). Het resultaat is het postzegelvel ’Voel je mee’ ontworpen door René Put. De zegels zijn een combinatie van letter- en brailleschrift. Op iedere losse zegel, er zitten twaalf zegels op een vel, staan drie vijf-letterwoorden.

Van elk van die woorden ontbreken een paar letters, althans in letterschrift. Die letters staan er wel op in brailleschrift. Door te gaan ’puzzelen’ met de woorden wil de NVBS bereiken dat zienden voeling krijgen met het brailleschrift en het leren lezen. Op de achterkant van de zegels staan de ontbrekende letters, in niet giftige inkt welteverstaan.

Bovenstaand bericht is o.a. te lezen op de Telegraaf en het AD.

Klik op het beeld voor een vergroting

Het bericht dat waarschijnlijk de oorzaak van dit vroegtijdig bekend worden is, staat op de site van NVBS. Ook dit bericht wil ik jullie natuurlijk niet onthouden.

Omdat het volgend jaar precies 200 jaar geleden is dat de uitvinder van het brailleschrift Louis Braille werd geboren, geeft TNT Post een uniek postzegelvel uit. Het ontwerp van ‘Voel je mee’ is van René Put.

Put nam de uitdaging aan een serie postzegels te ontwerpen die zienden en niet zienden nader tot elkaar brengt. Dat resulteerde in een combinatie van letter- en brailleschrift. Op ieder postzegel, het gaat om een serie van 12 zegels, beeldde Put drie woorden van vijf letters af, daarmee verwijzend naar het brailleschrift. Bij ieder woord ontbreken er letters. Dat wil zeggen in letterschrift; ze zijn wel aangegeven in braille. Door het oplossen van de puzzels wil Put bewerkstelligen dat zienden ‘voeling krijgen met het brailleschrift en het leren lezen.

Het idee voor het spelletje komt uit de koker van Bas Barendregt, zelf visueel gehandicapt en het braille machtig, en binnen het hoofdbestuur van de NVBS actief als penningmeester. TNT Post benaderde hem met de vraag of de NVBS hierbij behulpzaam wilde zijn en wilde meedenken. “Om de jeugd en dus de toekomst erbij te betrekken, werd het een educatief spelletje”, vertelt Barendregt. “Ik vind dat zowel de zegel als het verhaal er omheen heel representatief zijn geworden en dat we daar niet alleen als NVBS, maar alle belanghebbenden gelukkig mee mogen zijn.”

Wat zeker niet onvermeld mag blijven is dat er bij het braillepostzegelvel meerdere druktechnieken werden toegepast. Zoals reliëf- en diepdruk. De achterkant van de zegels zijn voorzien van niet giftige inkt. Dat zijn de letters die aan de voorkant ontbreken: de oplossing van de puzzel aan de voorkant dus.

Afgelopen zomer benaderde TNT Post de NVBS met het verzoek medewerking te verlenen bij de totstandkoming van de postzegel. Met veel plezier deed de NVBS dat. Het resultaat mag er zijn.

We zijn al met al weer heel wat wijzer geworden, nu nog even die puzzels op de braillezegels oplossen…

Aanvulling:
In Collect 58 van 18 november staan de voorkant en achterkant van de Braillepostzegels. Hiermee zijn de puzzels direct ook opgelost:

Zegel 1: Hulde, roem, mythe
Zegel 2: Adres, komst, thuis
Zegel 3: Uniek, zelfs, dank
Zegel 4: Super, zodra, adieu
Zegel 5: Hevig, dwars, naief
Zegel 6: Moed, extra, kans
Zegel 7: Begin, marge, exact
Zegel 8: Afijn, bekaf, kus
Zegel 9: Geluk, wens, bravo
Zegel 10: Fabel, credo, liefs
Zegel 11, Quasi, niets, ophef
Zegel 12: Brief, vurig, hart

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

  Reacties (8) Schrijf een reactie

  • JHA op 24 november 2008 om 11:42

   De afbeeldingen van de voor- en achterzijde van het velletje staan gewoon in de laatste Collect afgedrukt.
   De puzezl is dan snel opgelost.

  • Lia Vieveen van Postzegelblog op 24 november 2008 om 11:48

   @JHA, de laatste Collect heb ik helaas nog niet… Weet dat hij altijd in 2 batches verzonden wordt. Heb jij misschien een scan? Dan plaats ik dat beeld er bij!

  • Jan1964 op 24 november 2008 om 13:02

   De Collect is gewoon te zien via de bestelpagina van TNT Post.

  • Jan1964 op 24 november 2008 om 13:03

   http://tntpost.turnpages.nl/DS/public/slot002/

   Dit zou de directe link moeten zijn.

  • toon op 24 november 2008 om 13:10

   Weet je wat ik zo aardig vind aan deze uitgifte: het ontbreken van kleur. Waarom zou je kleur gebruiken voor mensen die toch niet kunnen zien? Ik zie deze zegels als een ode aan de gehandicapte medemensen!

  • albert Haan op 24 november 2008 om 13:54

   Fout, In de schaduw van de letters zit kleur.
   Duidelijk te zien als je de hierboven afgebeelde foto vergroot.

  • Lia Vieveen van Postzegelblog op 24 november 2008 om 14:15

   De Collect wordt in 2 batches verspreid. Helaas komt bij mij de Collect dus pas a.s. zaterdag binnen ;-( Vandaar dat ik nog geen gegevens had mbt dit verhaal. Bate heeft mij net voorzien van beeldmateriaal en tegelijkertijd kregg ik de link van Jan1964. Dank allebei!

   Ik heb de oplossingen van de woorden voor de volledigheid nog even onder het artikel geplaatst.

  • Bate Hylkema op 24 november 2008 om 21:02

   René Put verbindt m.b.v. twaalf typografische postzegels op een originele én practische manier het letterschrift (van de ziende) met brailleschrift (van de blinde). De imponerende zeggingskracht van deze postzegel komt bepaald niet overeen met die van het braille-lezende blinde meisje van de 6 cent kinderzegel 1931 (nvph 242). De persoonlijke betrokkenheid van de kijker bij deze afbeelding is geringer.
   De postzegels bezitten wel degelijk een kleur! Achter ieder zwarte letter staat een kleurige. Door verspringing naar links, rechts, omhoog of beneden is een klein gedeelte van de weggedrukte letter toch nog zichtbaar. Zie de uitvergrote velafbeelding. René Put verbeeldt hiermee op een symbolische wijze het feit dat blinden geen kleuren zien. Door de verspringing ontstaat ook een ietwat wazig beeld, een optisch verschijnsel van slecht zien van slechtzienden.
   Ik ben benieuwd naar de zeggingskracht van de buitenlandse postzegels die in het Braillejaar 2009 zullen verschijnen.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)