Gespot: Einde 1e WO, muziek in B-groot en mini-spotjes - Postzegelblog

Gespot: Einde 1e WO, muziek in B-groot en mini-spotjes

0

Herdenking einde Eerste Wereldoorlog

Op 11 november eindigde negentig jaar geleden (11 november 1918 om 11.00 uur), de Eerste Wereldoorlog (1914-1918); negen miljoen militairen en burgers hadden in die vier jaar het leven verloren. Ten minste tien landen/eilanden hebben het einde van deze gruwelijke tijd postaal herdacht, te weten Australië, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Eiland Man, Nieuw-Zeeland, en vijf Gemenebestgebieden. Bij België en Nieuw-Zeeland gaat het om een gemeenschappelijke uitgifte in de vorm van een souvenirkaart en Nieuw-Zeeland en Australië hebben een gezamenlijk ’pakket’ op de markt gebracht.

Zowel in België als Nieuw-Zeeland verscheen 20 oktober een geïllustreerd velletje met drie zegels. In het Belgische velletje drie € 0,90-zegels waarop de Menenpoort in Ieper, het standbeeld van koning Albert I in Nieuwpoort en klaprozen, het symbool van de Grote Oorlog. Op het velletje een foto van het verwoeste landschap na een van de vele veldslagen.

Op de zegels in het Nieuw-Zeelandse velletje (50c, $ 1,00 en $ 1,50) beelden van oorlogshandelingen en links in de hoek van elke zegel een klaproos. Op de souvenirkaart (met een foto van een loopgraaf) de zegels uit de beide velletjes.

Op de Franse herdenkingszegel van 0,55 €, die 12 november verscheen, blaast een hoornblazer het einde van de oorlog.

Groot-Brittannië heeft 6 november de driedelige reeks Lest We Forget afgerond. Opnieuw een velletje met links een 1st-zegel met een klaproos (poppy) en opnieuw rechts in het velletje vier Country Stamps (één van Engeland, één van Schotland, één van Wales en één van Noord-Ierland). De waarden van de Country Stamps zijn nu 81p.

Lest We forget

Het eerste velletje Lest We Forget (1916-2006) was gewijd aan de Slag bij de Somme. Daarin een 1st-zegel met zeven klaprozen met stengels van prikkeldraad en vier Country Stamps van 72p. Met het tweede velletje werd de Slag bij Passchendaele, 1917-2007, herdacht; een 1st-zegel met een deel van een klaproos en vier Country Stamps van 78p. Er is 6 november ook een strip uitgebracht met de drie 1st-klaprooszegels van 2006, 2007 en 2008.

Het Eiland Man telt meer dan 150 gedenktekens om in de Grote Oorlog gesneuvelde Manxmen te herdenken. Het in 1924 onthulde dertien meter hoge monument in Douglas staat op een 2 pond-zegel in een velletje dat 1 oktober verscheen. Tevens kwamen zes zegels uit (30p, 31p, 44p, 56p, 81p en 94p) onder de titel Letters Home. Op de zegels foto’s van voor het merendeel gesneuvelde militairen en brieven die ze tijdens de oorlog naar het thuisfront schreven.

Eiland Man postzegel WW1

In de Gemenebestgebieden British Indian Ocean Territory, British Virgin Islands, St. Helena, Nauru en Tristan da Cunha verschenen één velletje Lest We Forget met steeds zes zegels.

Muziek in B-groot centraal op This is Belgium 2008

België – De zesde editie in de Belgische reeks This is Belgium, die 12 november is verschenen heeft als thema Muziek in B-groot. In het velletje zitten tien zegels van  0,80 € rond een ’grammofoonplaat’ die de muzikale rijkdom en verscheidenheid in België illustreren. Zo is er bij voorbeeld aandacht voor de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd, die aan jong muzikaal talent kansen biedt, de bas-bariton José Van Dam, het ensemble van Philippe Herreweghe, de trots van België, Jacques Brel, Salvatore Adamo en Will Tura.

De reeks werd in 2003 ingezet met Bezienswaardigheden met o.a. Tongeren, Turnhout, Vilvoorde en Oudenaarde; verder: 2004, Bekende Belgen met o.a. Jacques Rogge, IOC-president en koningin Fabiola, 2005, Kunst in België, 2006, Etenswaren en delicatessen en 2007, Wetenschappen. Voor volgend jaar 3 november (dat kunt u alvast in uw agenda noteren) staat het thema Boeken en Literatuur gepland, met o.a. Hugo Claus en Anne Provoost.

Minispotjes

Luxemburg – Voor verzamelaars van ’ Europa’: Luxemburg geeft 2 december een 0,70 €-zegel uit gewijd aan La Cour Justice des Communautés Européennes.

Oostenrijk –  Zijn naam staat bijna synoniem voor de Oostenrijse skisport: Karl Schranz, volksheld van een hele generatie. Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag gaf Oostenrijk 18 november een zegel van 65 cent uit met zijn portret; op de achtergrond Schranz in actie (oplage 700.000 zegels).

Servië – Zestig jaar geleden (1948) werd in Belgrado de Conventie gesloten die het scheepvaartverkeer op de Donau zou gaan regelen. Servië heeft 20 november een 46 din-zegel (oplage 28.000 stuks) uitgegeven die dit feit herdenkt. Op de zegel de Donau met op de achtergrond Belgrado. Ook een velletje met acht zegels met in het hart een ’sierzegel’.

Duitsland – Duitsland heeft al enkele jaren samen met een ander land kerstzegels uitgegeven. Ook dit jaar (13 november), nu met Vaticaanstad. Twee zegels met Christus’Geboorte, een schilderij van Albrecht Dürer (1471-1528) en de aanbidding van de Heilige Drie Koningen van Raffaelo Santi (1483-1520). Waarden van de Duitse zegels 45+20 en 55+25, van de zegels van Vaticaanstad € 0,60 en € 0,65 (oplage 200.000 series). Vaticaanstad gaf ook een boekje uit met 4 x € 0,60-zegels (oplage 100.000 boekjes).

Kroatië – Op dit moment zijn er wereldwijd ongeveer tien miljoen radioamateurs, waarvan er bijna drie miljoen met een licentie. De meesten zijn in de VS en Japan actief. Ter gelegenheid van de eerste bijeenkomst van de Internationale Unie van Radioamateurs, IARU, die van 16 tot 21 november in Cavtat werd gehouden, heeft Kroatië 14 november een 3,50 hrk-zegel uitgegeven (met wereldbol, kaart van Europa en radiogolven).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Duitsland Kroatië OostenrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.