Decemberzegels 2008: decembersfeer vanuit een hoger standpunt gezien - Postzegelblog

Decemberzegels 2008: decembersfeer vanuit een hoger standpunt gezien

6


Tegen kerst en oud en nieuw doet bijna iedereen mee aan het ‘gemeenschapsspel’ elkaar aandacht te geven door elkaar een kaartje te sturen. Het ‘samenvieren’ is voor Jet van der Horst, ontwerpster van de Decemberzegels 2008, een van de belangrijkste aspecten van kerst en nieuwjaar.

Jet van der Horst liet zich inspireren door Hendrick Avercamp. Hij schilderde veel winterlandschappen. Hieronder een schilderij van Avercamp waarbij je ziet dat dit schilderij via het ‘vogelperspectief’ is opgezet. Dat wil zeggen dat het oogpunt zich hoog boven het landschap bevindt, zoals dat ook bij het Decembervelletje het geval is.

In het totaalgebied van een stedelijke omgeving koos Van der Horst het samenzijn als uitgangspunt van haar ontwerp, waarin verschillende varianten van samenzijn zijn afgebeeld. In het stadsaangezicht van bovenaf gezien lopen de vluchtlijnen niet naar een verdwijnpunt in de verte (zoals dat wél gebruikelijk is bij perspectivische tekeningen), maar blijven aan elkaar evenwijdig (isometrische projectie genoemd). Ook de typografie staat in dit perspectief waardoor de stad diepte/ruimte krijgt.

Klik op het velletje voor een vergroting

Stadsverkenning
1. Op het dak van de ‘jaarwisselingsklokkentoren’ (o.a. met drie klokken [alle klokken staan rond 12 uur] en een sneeuwkristal) staat een partytafel, waaromheen mensen alvast een vooruitblik werpen op het nieuwe jaar.

2. Een groot ingepakt cadeau met lint en strik.

3. Stadsversiering door middel van monumentale enveloppen.

4. In het glazen gebouw (een warenhuis als een soort knipoog naar een Amerikaans warenhuis) staat een enorm grote kerstboom badend in een zee van warm licht.

5. Een boerderijachtige schuur, als knipoog naar de traditionele kerstkaart.

6. Bij een van de twee gigantisch grote vuurpijlen gaat iemand over een ladder naar boven om de lont aan te steken.

7. Een monumentaal grote kerstkaart met daarop een afbeelding van een klok.

8. Grote kerstboom 1

9. Skiënde persoon op de ‘helling’ van een sneeuwheuvel tegen een gebouw met een (met ski) toekijkende persoon.

10.Een stapel ingepakte cadeautjes.

11.Een mes en een vork functioneren als een bank.

12.Een haard met brandend haardvuur. Aan de zijkant bevinden zich enkele sneeuwkristallen. De kristallen zijn ramen waar de gloed van het vuur doorheen schijnt. Op het dak bevindt zich een grote diversiteit aan schoorstenen.

13.Stadsversiering door een grote briefkaart, waarop de postzegel valt te herkennen.

14.Een kaars met een vlammetje. De kaars heeft de vorm van een flat.

15.Mes en vork staan als bomen in de grond.

16.Een grote kerstboom 2

17.Nieuwsgierig en aandachtig kijken de stadbewoners naar de letters en cijfers. Overal in de stad zijn kleine groepjes mensen te zien. Ze praten met elkaar, wensen elkaar gelukkig nieuwjaar of verwarmen zich gezamenlijk rond een vuur. Twee ouders hebben hun kind ieder bij de hand gepakt en zwaaien het vrolijk heen en weer. Iedereen deelt iets met anderen. Aldus ontstaat een hartverwarmende uitbeelding van het samenzijn rond kerst en nieuwjaar.


Een nadere duiding

In de ‘Jet van der Horst-stad’ staan veel bijzondere gebouwen, die bij nader inzien nog een andere functie hebben. Die meerduidigheid bereikt de ontwerpster door een fantasierijk gebruik van vormen en door een spel van illusie van groot en klein te maken. De gebouwen zijn een weergave van vertrouwde eindejaars iconen als pakjes (2, 4 & 10), kaarsen (14), haard (12), klok (1), kerstkaart (2 & 13) met enveloppen (3). De frankeerwaarde en de overige belettering van de postzegel zijn op het wegdek van de ‘straten’ afgebeeld. Hiermee suggereert de ontwerpster meteen een straatpatroon, dat door de vele rode kerstbomen wordt versterkt.

De overal aanwezige groepjes mensen, die ieder op hun eigen manier samen verschillende activiteiten bedrijven en/of samen feestvieren, lijken de eenheid van het straatbeeld te versterken. Deze eenheid groeit uit tot een werkelijk samenzijn.

De opbouw van de tien verschillende postzegels is stuk voor stuk interessant door de verscheidenheid. De belettering ervan is gevarieerd in uitvoering en wisselend van opstelling in het postzegelvlak. Hiermee wordt de levendigheid van de stad in sterke mate verhoogd.

Het verband ‘deel – geheel’ is niet alleen aanwezig in de verschillende groepjes personen (samenzijn in een gemeenschap), in de verscheidenheid van de gebouwen (samen verenigd in een stad), maar ook in de postzegelafbeelding (samen verenigd in een totaalbeeld van een stad). Er bestaat nog een ander verband ‘deel – geheel’ tussen een velletjesgedeelte (ieder vel bestaat uit twee identieke delen): het ‘velletjes-totaal-beeld’ kan links en rechts, maar ook onder en boven sluitend aan elkaar uitgelegd worden, waardoor een oneindig grote stad kan ontstaan.

NB: De schuine teksten zijn aanvullingen van Jet van der Horst

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • albert Haan op 18 november 2008 om 08:17

  Alweer mooi en duidelijk verhaal van Bate.
  Trouwens, zeer mooie zegels dit keer.
  Echte doorlopers van 10 zegels!
  Nu maar weer hopen op de verschoven stans en andere fouten. veel plezier met het verzamelen.

 • dolores op 18 november 2008 om 08:21

  Oh wow, zeker mooi, deze doorlopers! Geraffineerd ontwerp!

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 18 november 2008 om 09:26

  Er zijn een paar aanvullende zinnen (cursief) toegevoegd. Dit zijn aanvullingen van Jet van der Horst.

 • Jan1964 op 18 november 2008 om 09:30

  Die achterlijke Nederlandse post verkoopt de persoonlijke decemberzegels niet op de normale verkooppunten. Ze hebben wel DAF en Brinkman verkocht !

 • Bate Hylkema op 18 november 2008 om 11:21

  Na een een gesprek met de ontwerpster nog enkele toevoegingen:
  * in de klokkentoren bevinden zich aan de voor- en zijkant rechthoeken met daarin cijfers: digitale klokken!
  * aan het gebouw rechtsboven is aan de zijkant een gebogen lijn te zien: electrische kerstsnoerverlichting!

 • Jan1964 op 18 november 2008 om 11:30

  Ik krijg de neiging om mijn Nederland-verzameling weer helemaal weg te plakken. Alle postzegels die in het jaarprogramma staan horen, zonder plastictoeslag, aan het loket verkrijgbaar te zijn !

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)