De doodstraf - Postzegelblog

De doodstraf

34

De doodstraf is een controversieel onderwerp. De mening over de doodstraf varieert sterk. Voorstanders van de doodstraf zijn van mening dat het afschrikwekkend werkt, dat het in elk geval herhaling voorkomt, en dat mensen die een zeer slechte daad begaan daarvoor ook de ultieme consequentie moeten dragen. Ook zeggen ze dat de doodstraf goedkoper is voor de samenleving dan misdadigers, zoals moordenaars langdurig in de gevangenis te laten zitten.

Tegenstanders van de doodstraf zijn van mening dat de doodstraf te zwaar is. Ook zou de staat zich op die wijze tot hetzelfde morele niveau verlagen als degene die een moord  pleegt. Verder menen tegenstanders dat de doodstraf een schending van de mensenrechten (afb. 3) is en dat iemand doden altijd slecht is, ook al gaat het om een misdadiger.

Amnesty International
Eén van de meest felle tegenstanders van de doodstraf is Amnesty International.


Zij zegt hierover: “Mensenrechten, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn er voor iedereen, voor de besten en de slechtsten onder ons. Elk mensenleven is kostbaar”. Daarom is Amnesty tegen de doodstraf.

Een nog vrij recente executie is die van de Iraakse Saddam president Hoessein. Hij werd schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid. Zijn executie vond plaats op 30 december 2006. Toch wordt de doodstraf in steeds meer landen afgeschaft. In de filatelie komen we hier ook een paar voorbeelden van tegen. Zo werd in Portugal in 1967 herdacht dat 100 jaar geleden daar de doodstraf was afgeschaft.

Ook wordt er op postzegels soms opgeroepen tot afschaffing van de doodstraf, zoals te zien is op een postzegel uit Chili en een postzegel uit Angola.

Nederland
In Nederland werd de doodstraf voor een misdrijf in vredestijd op 31 oktober 1860 voor het laatst in Maastricht voltrokken op Johannes Nathan. In 1870 werd de doodstraf in Nederland uit het Wetboek van Strafrecht gehaald. Daarop werd in 1878 de levenslange gevangenisstraf ingevoerd. In het militaire strafrecht en het oorlogsstrafrecht bleef de doodstraf mogelijk totdat in 1983 in de Grondwet bepaald werd dat de doodstraf niet mag worden opgelegd.

Rembrandt
Uit bovenstaande blijkt dat in Nederland in het verleden ook de doodstraf werd uitgevoerd. Dit is onder andere terug te zien op het schilderij van Rembrandt, genaamd de anatomische les.

Hierop zien we dat Dr. Tulp anatomische les geeft aan medische studenten. Op “de snijtafel” ligt de Leidse “crimineel” A. Kintz, die ter dood was veroordeeld door ophanging, omdat hij in 1632 een mantel had gestolen. Zijn lichaam werd ter beschikking gesteld aan de wetenschap.

Marinus van der Lubbe
Een andere bekende Leidenaar die ter dood werd veroordeeld was Marinus van der Lubbe. Een gedenksteen van hem vinden we bij de Morspoort te Leiden.

Hij was het die in 1933 naar Duitsland ging en in Berlijn het Duitse regeringsgebouw De Rijksdag in brand stak. Hij deed dit omdat hij een daad wilde stellen tegen het opkomende regiem van Hitler.

Voor Hitler kwam de brand eigenlijk wel goed uit. Hij gebruikte het als propaganda middel om het grote gevaar van het communisme aan te geven.

De communist Van der Lubbe werd schuldig bevonden, veroordeeld tot de doodstraf en op 10 januari 1934 werd hij onthoofd in Leipzig. In de zaak Van der Lubbe is tot lang na zijn dood door geprocedeerd. Onlangs is zijn doodstraf door een Duitse rechtbank definitief opgeheven. Op brandstichting staat maximaal 8 jaar gevangenisstraf, hoe kan je dan ter dood veroordeeld worden?

En u? Vóór- of tegenstander van de doodstraf? Ik denk “tegen”. Filatelisten houden van mensen!

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is voorzitter van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Angola Chili Duitsland PortugalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (34) Schrijf een reactie

 • albert Haan op 10 november 2008 om 07:55

  Absoluut tegen.
  En Lia, Wim heeft een begin gemaakt voor je verzameling “dood”.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 10 november 2008 om 08:55

  Ik ook tegen.

  Naar aanleiding van het feit dat ik ‘de dood’ ging verzamelen, kwam Wim direct met dit artikel. Daarvoor grote dank Wim! Ik weer wat wijzer en natuurlijk een aantal zegels gezien waar ik achteraan ga.

 • Jos van den Bosch op 10 november 2008 om 09:42

  Willem,
  Overigens is de vraag of Marinus van der Lubbe het ook wel gedaan heeft? Het feit dat hij communist was en in de buurt toen de brand uitbrak was voldoende voor een showproces. Het gerucht gaat dat de nazi’s de brand zelf gelegd hebben, zo heb ik begrepen.

 • Rein op 10 november 2008 om 10:18

  Falikant tegen!

  Er worden zoveel fouten gemaakt tijdens de rechtsgang dat je nooit zeker kunt zijn of de veroordeelde wel terecht veroordeeld is. En eenmaal dood blijft dood.

  En het vergrijp? Het stelen van een mantel???

  Het worden verkracht en dan beloond worden met een steniging!

  De mens is een beest… Homo homini lupus est.

 • dolores op 10 november 2008 om 11:52

  Ook tegen, en wel vanuit de overtuiging dat de mens het recht niet heeft te beslissen over het leven van een ander. Om dezelfde reden zullen een aantal mensen echter voor zijn denk ik.

 • Jan1964 op 10 november 2008 om 13:26

  Wat had er met Hitler dan moeten gebeuren wanneer hij geen zelfmoord gepleegd had ?

 • albert Haan op 10 november 2008 om 14:03

  Levenslang.
  Zodat hij elke dag over zijn daden kon nadenken.
  Maar geen TV.,en andere bezigheden.
  Gewoon eenzame opsluiting.
  Maar doden nee. Ook is er een gerechtelijk besluit voor een doodstaf. De mens word hier zelf moordenaar.

 • albert Haan op 10 november 2008 om 14:05

  Zoals deze week is dat nodig dat er in Australie gefeest werd toen in Indonesie 3 man ter dood gebracht werden?
  Ook al hebben ze nog zoveel onschuldige medemensen op hun geweten.
  Dit geeft je niet het recht om zelf ook te doden.

 • Jacqueline op 10 november 2008 om 16:36

  Ook ik ben tegen. In plaats daarvan levenslang opsluiten ‘met zijn/haar eigen geweten’ zonder kans op vervroegde invrijheidsstelling. Dat lijkt mij een zwaardere straf dan de doodstraf. Maar ja, wat dan als de dader geen geweten heeft, psychisch niet in orde is….moeilijk, moeilijk….. In ieder geval vind ik dat niemand een ander het leven mag ontnemen.

 • willem hogendoorn op 10 november 2008 om 17:10

  @ Jos: Of Marinus vd Lubbe de brand gesticht heeft was inderdaad onderwerp van discussie. Hij heeft het in ieder geval wel bekend en is er voor veroordeeld. Na hierover veel te hebben gelezen, ben ik tot de conclusie gekomen dat het wel aannemelijk mis dat hij de brandstichter is, en is het meer de vraag of hij het alleen gedaan heeft of wellicht in opdracht van de nazi’s.

 • willem hogendoorn op 10 november 2008 om 17:17

  Ik stelde zelf de vraag aan de filatelisten: vóór- of tegenstander van de doodstraf. Ik ben tegenstander, om redenen die hierboven al genoemd zijn. Maar om eerlijk te zijn…toen Saddam Hoessein ter dood werd veroordeeld, kon ik hier wel enig begrip voor opbrengen. Alleen de manier waarop (wat ik ervan op tv zag) was beestachtig.

 • Rein op 10 november 2008 om 18:36

  @Willem

  Waarom Saddam??? Er lopen meer bloedlustige potentaten op de wereld rond die geen moment zullen aarzelen om iemand te vermoorden als dat ze goed uitkomt.

  Zijn we er iets mee opgeschoten met het ter dood brengen van Saddam??? Is Irak iets dichterbij een democratie gekomen??? Ten koste van hoewel duizenden VS’ers en hoeveel tienduizenden Irakezen??

  Wat hadden de Roemenen aan het vermoorden van het echtpaar Ceausescu????

  Ze hadden wat mij betreft Adolf met Eva ook levenslang in een kale cel mogen opsluiten als het zo ver had kunnen komen.

  Wraak en vergelding zijn slechte raadgevers…

 • dolores op 10 november 2008 om 18:42

  @Willem, ik waardeer je eerlijkheid.
  En om ook eerlijk te zijn: ik kan er ook niet echt om rouwen als hoe heet die leip van het leger van de heer ofzoiets (kinderleger) naar de eeuwige jachtvelden zou zijn vertrokken… (alhoewel er zo wel weer iemand voor in de plaats komt).

  Ik vind psychisch niet echt een argument, natuurlijk was Hussein en Hitler en sommige gekken in Afrika psychisch gestoord, narcistisch, paranoide en anti-sociaal, en meer.

  Maar ’t blijft vreselijk luguber, en de Hussein die opgehangen werd had weinig meer te maken met de persoon die wij kennen, was eigenlijk een heel zielig persoon.

  Overigens is levenslange eenzame opsluiting ook beslissen over iemands leven, en voor een gevangene mogelijk erger dan de doodstraf.

  Meestal slaan de echte paranoide zieke geesten de hand aan zichzelf…misschien gelukkig maar voor alle partijen?

  Kortom ik verafschuw de daden van sommige mensen, maar om voor dat handjevol mensen een ander van het leven beroven, en dat zonder de waarheid te kennen over iemand, en met een heel groot risico dat er nooit een eerlijk proces is geweest (ook in de democratieen!) nee!

 • willem hogendoorn op 10 november 2008 om 20:20

  @ Rein: Waarom Saddam? Om de reden die jij daar verwoord. Ook bij andere bloedlustige potentaten op de wereld rond die geen moment zullen aarzelen om iemand te vermoorden als dat ze goed uitkomt zou ik enig begrip voor de doodstraf kunnen opbrengen. Enig begrip houdt niet in dat ik een voorstander ben.
  @ Dolores: ik ben het met je eens. Wat ik mezelf nu afvraag is: “waarom ben ik zegels gaan zoeken over dit onderwerp en heb ik er een stukje over geschreven? Ik heb hetzelfde gedaan over genocide (massa-moord) terwijl ik toch bekend staat als iemand die vrolijk en positief in het leven te staan. Ben ik nu voer voor psychologen (zoals Dr Phil)? :)

 • Jan1964 op 10 november 2008 om 20:34

  Met een levende potentaat (Hitler) was de denazificatie van Duitsland veel moeilijker geweest omdat er nog een levend symbool was.

 • dolores op 10 november 2008 om 21:50

  @Willem, omdat je blijkbaar ook serieus in het leven staat. Yin en yang heet dat. Een goede psycholoog zou je een compleet mens vinden en je terug naar huis sturen. ;)-

  De postzegels over deze kwesties, doodstraf, Hussein, WW2, Libie, Joegoslavie, de situatie in sommige landen in Afrika, vertellen soms ook heel veel, daar valt vaak het hele proces aan af te lezen wat er aan vooraf is gegaan, voordat de pleuris uitbreekt, de tijd dat de pl…er is, en de tijd daarna.

  Dat is ook het interessante aan de postzegels vind ik. En ze drukken kwesties soms heel goed uit, in 1 enkel plaatje.

  @Jan, yep, misschien wel ja. Maar iemand die terechtgesteld is kan ook goed als martelaar fungeren.

  Veel mensen denken of hopen blijkbaar (?) dat het “af en “voorbij” is als iemand terechtgesteld is, maar of dat zo is….???

 • dolores op 10 november 2008 om 22:07

  “Interessant” is ook niet helemaal het juiste woord.

  Postzegels kunnen een enorme bijdrage leveren aan bewustwording, dat kan hun grote kracht zijn.

 • Pierre Lommen op 11 juli 2009 om 11:14

  De doodstraf is en blijft onacceptabel. Een mens heeft hoe dan ook niet het recht om te doden, en een rechter heeft niet het recht om de doodstraf uit te spreken gewoon omdat ook hij een mens is. En een staatsbeul door het Ministerie van Justitie betaald heeft niet het recht om het zwaard te trekken, juist omdat ook een staatsbeul zich dan zelf vernederd, en ook hij is een mens en heeft dus ook niet het recht om te doden.

 • Jan1964 op 11 juli 2009 om 11:16

  @Pierre
  En dictators die miljoenen slachtoffers op hun geweten hebben ?

 • Rein op 11 juli 2009 om 11:48

  En hebzuchtige speculanten die de hele wereld in een krediet-crisis hebben getrokken???

  En regeringsleiders die een waanzinnige oorlog zijn begonnen???

  Onttrekken aan de samenleving waar ze zo veel schade en leed aan berokkend hebben. Opdat ze niet in herhaling kunnen vallen, maar wel in leven laten!!!

 • Jan1964 op 11 juli 2009 om 11:57

  Stel je voor, men had het pasgetrouwde paar Adolf en Eva in hun liefdesnestje in Berlijn mei 1945 levend gevonden. Wat doen we er dan mee ?

 • Arjan Keppel op 11 juli 2009 om 13:04

  Ik denk dat het aanhalen van extreme voorbeelden (zoals bv Hitler) de discussie over dit onderwerp geen goed doet. Een zo beladen onderwero moet je zo onemotioneel mogelijk benaderen, anders kom je er toch niet uit en mocht je wel die weg op gaan dan ben je voor je het weet weer aan het vierendelen en kopen op spijlen aan het slaan en dergelijke. Want dan gaat het niet meer om rechtsspraak maar om wraak en genoegdoening kunnen geven aan haatgevoelens. Waar het bij het al dan niet hebben van de doodstraf om gaat, is niet om dat megamonster dat zo heel af en toe in de geschiedenis voorkomt te kunnen straffen, maar om de meer gewoon slechte mens. Wie wil je dan de doodstraf geven? Een moordenaar? En wanneer ben je dan een moordenaar? Als je als leraar jarenlang het bloed onder je nagels vandaan hebt laten halen om dan ineens 1 keer door te slaan bij dat joch dat dat al jaren doet en je blind van woede/machteloosheid die jongen zo’n oplawaaier verkoopt dat ie met gevaar voor leven in het ziekenhuis geraakt en later overlijdt? Of zijn er dan verzachtende omstandigheden? Maar zullen de ouders van dat rotjoch er ook zo over denken? Die schreeuwen waarschijnlijk allang al dat dat beest geen recht heeft om te leven. Dat soort emoties spelen er namelijk en het idee van de doodstraf invoeren maakt vaak onderdeel uit van dat soort heftige en emotioneel onderbouwde (en daarmee in mijn ogen slechte) praat in deze discussie. Maar wat dan te denken van al die gevallen (en dat zijn er in dit land vrij ernstig veel ook al blijft men roepen dat men hier het beste rechtssysteem van de wereld heeft) die voor de doodstraf in aanmerking hadden gekomen maar na zoveel jaar onterechte gevangenschap weer vrij zijn gelaten omdat dat geweldige rechtssysteem hen toch onjuist veroordeeld bleek te hebben. Die zouden dus allemaal onterecht gedood zijn. Dat kan gewoon niet. Dat mag niet. En ik meen altijd begrepen te hebben dat nooit afdoende aangetoond is dat de doodstraf een afschrikkende werking heeft. Dus nee, geen doodstraf, en daarmee dus ook niet voor die extreme gevallen.

 • dolores op 11 juli 2009 om 14:58

  @Arjan, hahaha ons geweldige rechtssysteem…goed gezegd. Alleen al daarom zou het niet moeten kunnen.

  Bij een minder emotionele benadering – dus niet: wat een hufter ruim die maar op, of: het zou voor de nabestaanden rust geven…stuit je (na even goochelen) op het volgende:

  Wikipedia:

  “De doodstraf is naar de huidige (binnen de Europese rechtspraak gebruikte) definitie een uitvoering van de naar de maatstaven van de hedendaagse beschaafde maatschappij zwaarst mogelijke, door een rechter opgelegde straf, inhoudende het ter dood brengen van de daartoe veroordeelde, waarbij de voltrekking is vastgelegd en onder controle wordt gehouden. Hierin onderscheidt het zich van het buitengerechtelijk lynchen.”

  “De doodstraf is naar de huidige (binnen de Europese rechtspraak gebruikte) definitie een uitvoering van de naar de maatstaven van de hedendaagse beschaafde maatschappij zwaarst mogelijke, door een rechter opgelegde straf, inhoudende het ter dood brengen van de daartoe veroordeelde, waarbij de voltrekking is vastgelegd en onder controle wordt gehouden. Hierin onderscheidt het zich van het buitengerechtelijk lynchen.

  “De doodstraf werd en wordt soms door machthebbers opgelegd om tegenstanders en concurrenten uit de weg te ruimen onder het mom van ‘verraders’ en ‘staatsgevaarlijke elementen’. Dit gebeurt voornamelijk in dictaturen. Meestal gaat het om buitengerechtelijke straffen, dat wil zeggen dat er geen rechtszaak aan te pas is gekomen en de voltrekking van de doodstraf dus illegaal is.”

  Site Amnesty International: http://www.amnesty.nl/thema/thema_doodstraf

  “De doodstraf is, in juridische termen, een gerechtelijke executie. Van de doodstraf is sprake wanneer iemand van het leven wordt beroofd op grond van een vonnis dat is uitgesproken door een bevoegde rechter na een strafrechtelijk proces.”

  Wat de doodstraf dus onderscheidt van lynchen en een executie is:

  -het is de uitvoering van een door een bevoegd rechter opgelegde straf
  – er is een strafrechtelijk proces aan voorafgegaan
  -de voltrekking is vastgelegd en wordt onder controle gehouden

  Bevoegd rechter, proces en controle.

  Het houdt niet bepaald over.

 • Jan1964 op 12 juli 2009 om 05:42

  Arjan ontwijkt wel mijn vraag.

 • dolores op 12 juli 2009 om 07:21

  Ik heet geen Arjan, maar die hadden denk ik een proces gekregen en waren geexecuteerd. Of die waren ter plekke opgeruimd. Is dat niet ook met Mussolini gebeurd?

  Er is natuurlijk een heel goede reden voor om mensen niet toe te staan eigen rechter te spelen. Maar rechters die zoveel macht hebben is ook geen prettig idee, dat is mijn achterliggende gedachte.

 • Arjan Keppel op 12 juli 2009 om 10:20

  Nou, nee, ik denk niet dat ik de vraag heb ontweken. Levenslang, lijkt mij. En over die denazificatie: je zult best gelijk hebben dat dat moeilijker zou zijn gegaan als Hitler was blijven leven, maar aan de andere kant zijn dode symbolen vaak nog krachtiger dan levende. Het martelaarschap houdt vele ideologieën (of is dat met 1 e?)in stand.

  Ik snap dat het een idee is waar men moeilijk of niet in wil/kan geloven, maar juist daarom moet je je emoties uitschakelen. Iedereen wil diep in z’n hart wel dat dat soort lui gigantisch gestraft worden. Ik heb dat al bij onze vorige PM (TB) die ten slotte zomaar een oorlog in Irak is begonnen waar zoveel mensen in omgekomen zijn dat je hem ook al bijna een “dictator met miljoenen(ok het waren er niet zo veel)slachtoffers op zijn geweten” zou kunnen noemen. Ik zou geen traan laten als ze hem te grazen hadden genomen. Al mag je dat hier niet zeggen want sinds ze hier anti-terrorism wetgeving hebben word je al gearresteerd als gepensioneerde die op een Labour-congres het lef heeft tegen de PM in te gaan.

  Wetgeving is politiek en een in de wet vastgelegde optie van de doodstraf is dus ook politiek. En dus niet objectief. En dus ben ik falikant tegen.

 • Jan1964 op 12 juli 2009 om 10:25

  Onze vorige PM heet WK en is geen oorlog in Irak begonnen.

 • Arjan Keppel op 12 juli 2009 om 10:30

  Onze heette TB en is dat wel.

 • Rein op 12 juli 2009 om 14:01

  @Jan

  Tony Blair mag niet in verband gebracht worden met zulke laakbare zaken vanwege de Patriot Act en andere dictatoriale wetgeving – leve het terrorisme!

  Al Quaida bestaat niet – en heeft nooit bestaan – en is uitgevonden door de ambtenaren van Sjors W. Bos ook wel CIA genoemd vgl MI5 of was het MI6 – ik kijk te veel Spooks….

 • dolores op 12 juli 2009 om 19:40

  Juist het uitschakelen van de emoties bij het opleggen en uitvoeren van deze straf, het: “zo staat het in de wet”, dat is dus waar ik zoo faliekant tegen ben.

  We komen meer en meer terecht in een sfeer waarin dingen “moeten” want het staat zo in de wet. Ik wil het niet, maar ik “moet” jou straffen. Ahum….is er niet meer zoiets als eigen denken en zelf keuzes maken???? Dagelijks verschuilen meer en meer mensen zich achter de wet, het systeem, iets wat op papiers is vastgelegd. Wat in principe bedoeld is ter bescherming van mensen wordt nu tegen mensen gebruikt, en ter bescherming van een heersende klasse.

  Jo, waar gaat dit naar toe?

 • Rein op 12 juli 2009 om 23:35

  @Dolores

  Wir habe es nicht gewusst…. Und Befehl ist befehl…

 • Albert Haan op 13 juli 2009 om 01:29

  hou op en ga postzegelen….

 • dolores op 13 juli 2009 om 08:20

  @ he Albert, als de boodschappen op postzegel niet meer besproken mogen worden, pp´s plaatjes zijn, de rest van de uitgiftes plakplaatjes, TNT uitgiftes volksverlakkerij, etcetera….wat blijft er dan nog over om te postzegelen???

 • Arjan Keppel op 13 juli 2009 om 09:05

  De zegels van Maleisië, misschien?
  :-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)