Spelen (beelden) met foto’s? - Postzegelblog

Spelen (beelden) met foto’s?

6

In tegenstelling tot alle voorgaande bijdragen begin ik dit artikel met de afbeeldingen van een 10 euro-munt (het Architectuur Vijfje als wettig betaalmiddel), die afgelopen donderdag 6 november, is uitgegeven. Reden? De opvallende vormgeving van  de ‘lading’ van de munt (internationale reputatie van de Nederlandse architectuur in het heden en verleden) is voor mij treffend gekarakteriseerd en bijzonder origineel uitgevoerd. De Belgische architect en kunstenaar Stani Michiels heeft de munt met behulp van de computer een meerwaardige uitstraling weten te geven.

Beelden (spelen) met woorden en letters
Op de voorzijde van de munt staat de geschiedenis van de architectuur in Nederland centraal. De namen van de belangrijkste architecten uit ons land zijn in concentrische cirkels (geheel overeenstemmend met de ronde muntvorm) vermeld. De rangorde van deze namen hangt samen met populariteit van de architecten. De ontwerper gebruikte daarbij internet om de volgorde te bepalen.

Mochten er lezers zijn die over alle architektennamen van deze munt beschikken, dan zou ik die graag willen ontvangen.

Door namen en letters meer of minder ‘vet’ uit te voeren, ontstaan mede door hoogteverschillen lichte en donkere partijen in de concentrisch geplaatste namen. In de wel overwogen keuze van lichte en donkere vlakken ontstaat een verrassend tweede beeld, namelijk het portret van koningin Beatrix.

Op de keerzijde staan eigentijdse boeken over de bouwkunst, die architecten hebben geschreven. Vanuit de rand van de munt rijzen architectuurboeken als gebouwen op, die op bijgaande foto beter zijn te herkennen. De opstelling van de boeken veroorzaakt ook een tweede beeld, een nevenbeeld.

De loze ruimte die door de hoogteverschillen van de boeken erboven ontstaat, bezit de omtrekvorm van een aardrijkskundige kaart van Nederland. Vogelsilhouetten suggereren daarin de hoofdsteden van de twaalf provincies.

Beelden (spelen) met foto’s

De kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart roepen ook een tweede beeld op met de juiste groepering van blauw geglazuurde tegeltjes met daarop foto’s op het Elfstedenmonument, die op de laatste brug (Kanterlandse brug tussen Giekerk en Lekkum) is aangebracht voor de finish op de Bonkevaart in Leeuwarden, waar de schaatsers onder doorrijden van de 200 km lange Elfstedenroute.

Op alle tegeltjes staan portretten van schaatsers (met naam en jaartal) die de Elstedentocht ooit hebben uitgereden. Alle foto’s zijn in litho’s omgezet en via de zeefdrukprocedé  zijn alle afbeeldingen op hoge temperatuur door de Tichelaar Koninklijke aardewerkfabriek in Makkum ingebakken en voorzien van een transparante glazuurlaag. Met die namen en gezichten komen ook de verhalen en herinneringen van een van de 16 tochten weer boven. Met behulp van de computer zijn de tegeltjes zo gegroepeerd dat, als men op grote afstand van de brug staat, de duizenden portretten samenvloeien (als tweede beeld) tot een grote voorstelling. Er verschijnt vaag het beeld van een groep schaatsers die in een lange sliert achter elkaar rijden.

Dergelijke rij schaatsers is een karakteristiek beeld van de Elfstedentocht: ze houden elkaar uit de wind. Deze laatste brug wordt op deze manier een ereboog voor hen die de tocht ooit hebben uitgereden en vormt een treffend symbool van de overbrugging van de tocht langs de Friese  elf steden.

Beelden (spelen) met letters
Op de Elfstedenpostzegel (nvph 1710) zijn een drietal ‘sneeuwvlokken’ als tweede beeld ontstaan door letters van de Friese steden tegen een blauwe winterlucht.

In de Friese taal staan in de vlokken [1] Ljouwert, Snits, Drylts en Sleat, [2] Starum, Hylpen, Warkum en Boalsert, [3] Harns, Frjensjer, Dokkum en Ljouwert. De volgorde van de steden komt overeen met die van tocht. Leeuwarden (Ljouwert) is als start- en finishplaats tweemaal opgevoerd.

Op alle twaalf Provinciepostzegels (nvph 2065/76) ontstaat de provinciale vlag als tweede beeld in de tekst van de provinciale volksliederen.

3) De hartvorm ontstaat door inkleuring (en gedeeltelijk inkleuren) van letters van de tekst ‘LOVE’ als tweede beeld bij de derde postzegel uit het velletje ‘Keuze van Nederland 2008’.

Tot slot
De grafische verscheidenheid van het opgeroepen tweede beeld op munt, brug of postzegels is divers én verrassend. Soms eenvoudig van opbouw en een andere keer bijzonder ingewikkeld. De computer speelt in dit eigentijdse ontwerpproces bij enkele van de opgevoerde items een belangrijke rol.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (6) Schrijf een reactie

  • toon op 9 november 2008 om 11:34

   @Bate,
   Ik heb die grafische ontwerpen altijd al interessant gevonden. Overigens is de computer al meer dan 20 jaar niet meer weg te denken bij het ontwerpen van postzegels.

  • dolores op 9 november 2008 om 12:21

   Geraffineerde ontwerpjes zijn dit! De postzegel van de elfstedentocht is mi zeer geslaagd. “Spelen met letters” is ook een mooi onderwerp voor een mooie verzameling denk ik.

   De brug doet me ook een beetje denken aan de mozaieken die weleens gemaakt worden en bestaan uit allemaal kleinere afbeeldingen, maar dat lijkt me nu net weer iets te klein worden voor op postzegel.

   Leuk onderwerp Bate!!

  • Jacqueline op 9 november 2008 om 12:36

   @Bate

   Wat een ontzettend leuk artikel!!

   Mooie munten. Schitterend bedacht en prachtig uitgevoerd. Ook de muur met de tegels en de postzegels.

   Zouden er wereldwijd nog meer van dit soort zegels zijn??

  • dolores op 9 november 2008 om 23:28

   Toch blijf ik de “handgemaakte” (?) zegels zoals die van de childwelfare 1925 en verder absolute toppers vinden, en dat, of juist zonder computer!

  • dolores op 9 november 2008 om 23:32

   Pardon, gewoon kinderzegels, die kl* engelse sites ook…

  • Frank op 13 november 2008 om 18:23

   Inderdaad een mooi artikel Bate. Hier vind je nog meer over het ontwerpproces van de munt: How to make money with free software…

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)