Gespot: Kiezen, 100 jaar luchtvaart en andere uitgiften - Postzegelblog

Gespot: Kiezen, 100 jaar luchtvaart en andere uitgiften

1


Publieksvriendelijk systeem van kiezen
Groot-Brittannië – De Post van het ene land regelt alles zelf als het gaat om onderwerpen voor het uitgifteprogramma voor het komende jaar, andere Posterijen geven het publiek zo nu en dan een stem in het ’kapittel’, hetgeen dan tot de meest zotte onderwerpen leidt, denk aan bij voorbeeld Elvis Presley twee jaar geleden. Groot-Brittannië evenwel hanteert al vele jaren – althans in mijn ogen – een bijzonder aardig, publieksvriendelijk systeem als het gaat om toekomstige emissieprogramma’s. Aan het eind van elk jaar inviteert de Royal Mail haar klantenkring om te stemmen op onderwerpen voor een speciaal postzegelprogramma voor dan over ruim twee jaar. Ook nu weer wordt een lijst met onderwerpen – zelfs dertig stuks – voorgelegd voor emissies in het jaar 2011. De onderwerpen zijn voortgekomen uit voorstellen door publiek en organisaties. Men wordt verzocht (in volgorde, 1, 2, 3, 4 en 5) vijf favoriete onderwerpen te kiezen en de keuzelijst voor 28 november op te sturen naar: Stamp Program Manager, Royal Mail, Stamps & Philatelie, 35-50 Rathbone Place, London W1T 1HQ.


De zegels van dit jaar: ‘Women of distinction’

En hoe ziet die lijst van onderwerpen er uit: Prince Philip’s 90th Birthday, Gardening Treasures, Royal Stately Homes, Merchant Navy, The Rebellion of Boudicca, The Sports of Kings (Horse Racing), Medical Pioneers, Identikit, Alternative Energy, Celebration of Britishness, UK Landmarks, Battleships, Public Health, Lighthouses, Weather, Cooking the Books (Mrs Beeton), Great Entrepreneurs, Public Time Peaces, TV Comedy Double Acts, Satirical Works, Beautiful Gardens, William Morris and the Arts and Crafts Movement, British Fantasy Greats, Masters of Mystery, Thomas and the Tank Engine, Gothic Revival Architecture, Authorised King James Bible, Woman Aviators, British Seaside Piers, 2011 WorldSkills Competition (London are the hosts).

Honderd jaar luchtvaart in Nederland
Nederland – In de Speciale NVPH-catalogus 2009 stond het al in het Ten Geleide: Voor het komende verzameljaar hebben we als thema gekozen ’100 jaar luchtvaart in Nederland’. Het is nu al bijna voor de volle honderd procent zeker dat TNT in 2009 met één of meer zegels dit feit zal markeren. Niet in de eerste helft van 2009, daarvan is het programma al bekend, maar in de tweede helft. Op zich is dat een beetje vreemd gezien de vele herdenkingen die in de eerste helft van het jaar zijn gepland, met als hoogtepunt de maand juni. Op 27 juni is het namelijk honderd jaar geleden dat vanaf een heideveld aan de Klappenberg in Etten-Leur piloot Graaf De Lambert voor het eerst vanaf Nederlandse bodem opsteeg om het luchtruim te ’doorklieven’ met zijn Wright Flyer.

Enkele evenementen die op het programma staan: in december zal het herdenkingsboek ’100 jaar vliegen voorbij’ verschijnen; op 19 en 20 juni zal op open dagen van de Luchtmacht aandacht worden gevraagd voor honderd jaar luchtvaart; in Etten-Leur zullen ongeveer honderd hete lucht ballonnen opstijgen; van 20 tot 27 juni zal de nationale herdenking plaats hebben; met een replica van de Wright Flyer zal een vlucht worden gemaakt en bij de gedenknaald in Etten-Leur zal een krans worden gelegd om alle bij het vliegen verongelukte Nederlanders te herdenken.


Op 17 december 1903 kozen de gebroeders Wright voor het eerst in de wereldgeschiedenis het luchtruim. Tal van landen besteedden daar op postzegels aandacht aan en ook in de jaren daarna verschenen er zegels met luchtvaartgeschiedenis. Duitsland herdacht 9 oktober met de uitgifte van een 145c-zegel het feit dat in 1908 voor het eerst in Duitsland een vliegtuig van de grond kwam.

Hans Grade (1879-1946) gelukte het met zijn zelf gebouwde driedekker over een afstand van meer dan honderd meter te vliegen.

En andere uitgiftes

  • Denemarken (27 augustus), deel II van de automaatzegels Bruggen, waarden van 0,25 tot 999,75 (kr.) met stappen van 0,25 kr., de Koningin Alexandrinebrug, de Kleine Beltbrug, de Faröbrug en de Munkholmbrug (hieronder deel 1);

  • Faeröer (22 september), oude kruizen, processiekruis (14e eeuw), Kirkjuböur (6,00 Dkr.) en een houten Vikingkruis uit de 10e eeuw (10,00 Dkr.);

  • Gibraltar (15 september), cruiseschepen, Century (40p), Grand Princess (42p), Queen Victoria (66p) en Costa Mediterrranea (78p);

  • velletje met vier zegels (10p, 17p, 42p en 2 pond), 50 jaar Amerikaanse luchtvaart en ruimtevaartgeschiedenis (NASA);

  • Groot-Brittannië (18 september), deel II van de Uniformen-reeks, na de legeruniformen nu uniformen van de RAF (3 x 1st en 3 x 81p);

  • Kroatië (12 september), vuurtorens, Kaap Pinda bij Pula, gebouwd in 1873, Kaap Vnetak, gebouwd in 1873 en het rif bij Cres, 1874 (3 x 5,00 k.);

  • Letland (6 september), flora uit de bossen, bosbes, Vaccinium myrtillus (22 s.) en oranje boleet, Leccinium aurantiacum, (58 s.); deel VII van de Bruggenreeks, brug bij Kandava over de Abava (velletje met 100 s.-zegel);

  • Litouwen (6 september), wereldwijde natuurbescherming, vier zegels van 1.35 lt. met daarop de scharrelaar (Coracias garrulus);

  • Polen (29 augustus), ook een bruggenserie (zie hier), twee paren: 1,45 zl. en 3 zl., Siekierkibrug, Warschau en brug over de Sludwia, Maurzyce, en 3 zl. en 1,45 zl., Ernest-Malinowskibrug, Thorn en de Poniatowskibrug, Warschau.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Denemarken Faroer Groot Brittannië Kroatië Letland Litouwen VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.