Actueel verleden: Versailles - Postzegelblog

Actueel verleden: Versailles

2

Van 1914 tot 1918 had de 1ste wereldoorlog -‘the Great War’- Europa geteisterd. Zie afb 1: portvrije briefkaart uit Frankrijk van een Engels officier uit de loopgraven, datum 24 december 1915 (Noël) met militair stempel ‘Tresor et Postes’. Een postzegel van 10 centime is bijgeplakt omdat de briefkaart een buitenlandse bestemming had: het neutrale Denemarken.

Duitsland en bondgenoten hadden de strijd in 1918 opgegeven. Zie afb 2: een schaars Frans poststuk met rond- en langstempels St.Germain en Laye  Congres de la Paix  10-9-19 van de vredesconferentie in het paleis van Versailles bij Parijs.

Tijdens deze vredesconferentie in 1919 moesten de zaken met de verliezers worden geregeld.
Aan het woord in Versailles waren de overwinnaars: Frankrijk, Engeland, de USA, Italië, Japan, België, Servië, Roemenië enzovoort.  Vijftien miljoen doden, miljoenen gewonden en grote verwoestingen waren te betreuren. Engeland en Frankrijk waren nagenoeg failliet.

Vlnr: Lloyd George, Vittorio Emanuele Orlando, Georges Clemenceau, President Woodrow Wilson

Midden- en Oost-Europa verkeerden in chaos en revolutie.
De belangrijkste verliezer Duitsland moest daarom in Versailles een keihard vredesdictaat tekenen.
Het diktaat hield in: erkenning van schuld aan de oorlog, afstand van alle Duitse koloniën,  afstand van grote gebieden aan Frankrijk, België en de nieuwe staat Polen, een Pools corridor naar zee door Oostpruisen, afstand van Danzig en Memelgebied, demilitarisatie van het Rijnland,  in termijnen betalen van 132 miljard goudmark, het verbod om er een dienstplichtig leger, luchtmacht en marine op na te houden, en natuurlijk het afgeven van alle zware wapens, oorlogsschepen, vliegtuigen, zeppelins, enig spoorwegmateriaal en alle in buitenlandse havens gëinterneerde koopvaardijschepen.

De USA – die pas in 1917 aan de oorlog had deelgenomen –  was het er niet mee eens maar dat hielp niet. Slikken of stikken: zolang niet getekend was bleef de voedselblokkade gehandhaafd terwijl in Duitsland hongersnood dreigde en de Spaanse griep heerste.   Op dezelfde vergadering werd de Volkenbond opgericht  – de USA weigerde lid te worden – en kregen een aantal nieuwe Europese staten erkenning zoals Tsjechoslowakije, Joegoslavië, Polen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Liechtenstein. Vele nieuwe landen voor filatelisten om te gaan sparen.

Rusland was in Versailles afwezig. Na revolutie had het zich in 1917 uit de oorlog tegen Duitsland teruggetrokken. Er woedde sindsdien een burgeroorlog tussen de Roden – de latere winnaars – en de Witten. De tsaar en zijn familie waren vermoord.

Andere vredesverdragen werden in dezelfde tijd gesloten met Duitslands verslagen bondgenoten Oostenrijk (ook in St.Germain), Hongarije (getekend in Trianon), Bulgarije (getekend in Neuilly)  en Turkije, het vroegere Ottomaanse rijk (getekend in Sèvres).  Turkije verloor alle Arabische gebieden. De Engelsen en Fransen maakten daar Palestina (het latere Israël + Westbank + Gazastrip + Sinaï), Jordanië, Libanon, Syrië, Hedjaz (later Saoedi-Arabië) en Irak van. Daar betalen we nog steeds met ons allen de prijs voor.

Waarom is Versailles voor ons – 84 jaar na dato – belangrijk?
Wel, vele historici menen dat het verdrag van Versailles de kiem is geweest van de tweede wereldoorlog die twintig jaar later, in 1939 zou beginnen.  Dit omdat:

 • de USA zich uit teleurstelling, vanaf 1919 tot 1940 niet meer met Europa wilde bemoeien terwijl Engeland en Frankrijk te zwak waren om voor politieagent te spelen,
 • Na het verdwijnen van Oostenrijk-Hongarije, in Oost Europa vele zwakke en ruzieënde staatjes en regio’s waren ontstaan, geen tegenwicht meer tegen het grotere Duitsland,
 • dank zij de woede over het onrecht in Versailles, in Duitsland extremistische krachten konden opkomen waar de Duitse regering en burgerij geen weerwoord tegen hadden.

Kortom, vanwege Versailles kreeg Hitler alle kansen. Dat hebben we geweten… En vandaar de inspanning vandaag om met Amerikaanse bemoeienis, heel Europa in één enkele organisatie onder te brengen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • albert Haan op 5 november 2008 om 08:03

   Ongekende mogelijkheden voor de verzamelaar om verzamelingen mee te beginnen.
   Er is toen heel veel veranderd op de kaart van Europa.
   Filatelie en geschiedenis niet los van elkaar te koppelen.

  • Arjan Keppel op 7 november 2008 om 11:05

   Prima artikel! Ben het er helemaal mee eens: de grootste aantrekkingskracht van de filatelie is de link met het verleden!
   Toevallig ben ik zelf ook net begonnen aan een verzameling over die periode. Heb het boek “Peacemakers” van MacMillan gelezen en dacht bij elke pagina: wat zou dit een mooie verzameling kunnen opleveren! Ben nog maar net begonnen maar mijn vorderingen zijn te volgen op mijn blog (onder Peacemaking).

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)