Gespot: Insecten, Stavanger, kampioenen en graniet - Postzegelblog

Gespot: Insecten, Stavanger, kampioenen en graniet

0

Wereldwijd postzegelnieuws gespot:

  • Jersey: deel II van insecten- en vogelreeks
  • Noorse Stavangerzegels nu in een velletje
  • Kampioenen op zegels
  • Graniet uit Guernsey voor de St. Paul
  • Nieuw-Zeeland herdenkt legendarische Sir Ed

Jersey lanceert deel II van insecten- en vogelreeks
Jersey – Meestal is het zo, dat als je deel I van een bepaalde reeks hebt wil je ook de volgende hebben. Jersey heeft nu van twee series deel II uitgegeven: Insecten (8 september) en Jersey Birdlife (21 oktober). Op de tweede insectenserie: blauwzwarte houtbij, Xylocopa violacea (35p), gewone aardhommel, Bombus terristris (39p), vuurwants, Pyrrhocoris apterus (43p), Hoornaarzweefvlieg, Volucella zonaria (52p), vuurgoudwesp, Chrysis ignita (58p) en citroenlieveheersbeestje, Thea vigintiduopunctata (76p). Voor de volledigheid, de eerste serie met insecten verscheen 18 juni 2002 met o.a. een honingbij, een libellen en een zevenpuntig lieveheersbeestje.

De eerste Birdlife-serie verscheen 19 juni 2007 en toont o.a. een ekster, een mus en een koolmees. Op deze tweede serie (21 oktober), 6 zegels en een velletje, worden trekvogels verbeeld, die in Jersey zijn te zien tijdens hun tocht naar of van hun broedgebieden.

Gespot zijn een tapuit, Oenanthe oenanthe (35p), een paapje, Saxicola rubetra (39p), een bonte vliegenvanger, Ficedula hypoleuca (43p), een gele kwikstaart, Motacilla flava (52p), een beflijster, Turdus torquatus (58p), en een gekraagde roodstaart, Phoenicurus phoenicurus (76p). In het velletje (1,86 pond) zitten de zegel van 76p, 58p en 52p.

Noorse Stavangerzegels nu in een velletje
Noorwegen – Noorwegen heeft de drie Stavangerzegels 2008, die in juni werden uitgegeven, op 23 oktober opnieuw gepresenteerd maar nu (samengebracht) in een velletje, waarop het logo NORDIA 2008. De beelden zijn hetzelfde gebleven: een danseres in een landschap (7,00 Nkr.); Stenen zwaarden, dit monument werd onthuld ter herinnering aan de Slag bij Hafrsfjord in de late 9e eeuw (14,00 Nkr.) en het ’Oog’ uit de musical ’Het duizendste hart’ geschreven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Rogaland Theater in 2007. Oplage van het velletje 250.000 stuks.

Op 23 oktober werden ook twee series automaatzegels uitgegeven: drie zegels met vlinders, en drie met een ijsbeer. Wat de vlinderzegels betreft, deze zijn vorig jaar 23 november ook al in dezelfde waarden uitgegeven, maar nu wel met het nieuwe logo van de Noorse post. De vlinders zijn morgenrood (Lycaena vigaureae), koninginnenpage (Papilio machaon) en icarusblauwtje (Polyommatus icarus). Elke zegel zowel in de waarden 7,00 Nkr., 9,00 Nkr. en 11,00 Nkr. De automaatzegels met de ijsbeer (Ursus maritimus) hebben waarden van 7,00, 9,00 en 11,00 Nkr.

Kampioenen op zegels
Estland, Slovenië, Spanje – Elk jaar weer worden er in welk land dan ook zegels uitgegeven die niet op het jaarlijkse emissieprogramma staan. Beroemdheden overlijden, kampioenen worden geboren. Zo ook de afgelopen tijd in Estland, Slovenië en Spanje. De Olympische Spelen hebben voor Estland en Slovenië een extra zegel opgeleverd. Gerd Kanter heeft de Esten niet teleurgesteld. Op 19 augustus wierp hij in Peking zijn discus 68.82 meter en legde daarmee beslag op de eerste plaats. Op een zegel van 5,50 ekr/€ 0,35, die 25 september verscheen, toont Kanter zijn gouden medaille; oplage 300.000.

De kogelstoter Primoz Kosmuz bezorgde Slovenië de eerste olympische gouden plak. Hij werd 14 oktober geëerd met een € 0,45-zegel (oplage 120.000) waarop Kosmuz in acie is.

Ook in Spanje een extra emissie. Daar werd het nationale team dat de Europese titel voetbal behaalde op een velletje afgebeeld dat 24 juli uitkwam. In het velletje een zegel van 1 € met een voet die een bal trapt. Rechts onderin het velletje Campeones!

Graniet uit Guernsey voor de St. Paul
Zes zegels en een miniatuurvelletje gaf Groot-Brittannië 13 mei uit gewijd aan de grootste en interessantste kathedralen van het land. Op de zegels: Lichfield Cathedral (1st), St. Anna’s Cathedral, Belfast (48p), Gloucester Cathedral (50p), St. David’s Cathedral (56p), Westminster Cathedral (72p) en St. Magnus Cathedral, Kirkwall, Orkney (81p). Aanleiding voor deze uitgifte was de voltooiing van de St. Paul’s Cathedral in Londen, 300 jaar geleden. Het velletje geeft een prachtig beeld van deze beroemde kathedraal met daarin twee zegels van 1st en twee van 81p. Op de rand links een portret van de wetenschapper en architect Sir Christhoper Wren (1632-1723), ontwerper van de kathedraal.

Guernsey heeft nu ook aanleiding gevonden om postaal aandacht te besteden aan de voltooiing van St. Paul’s Cathedral. Het Kanaaleiland heeft namelijk veel graniet geleverd, o.a. bij de ’aanleg’ van de traptreden. Dat is grappig verwerkt op de zegels (First day of issue 31.10.08). Op het bovenste deel van de zegels de kathedraal gefotografeerd uit allerlei hoeken, op het onderste deel blokken graniet met daarin de waarden, 34p, 40p, 48p, 51p, 53p en 74p.

Nieuw-Zeeland herdenkt legendarische Sir Ed
Nieuw-Zeeland eert 4 november één van zijn grootste zonen, de legendarische bergbeklimmer, ontdekkingsreiziger, diplomaat en publicist Sir Edmund Hillary (Auckland 20 juli 1919-Auckland 11 januari 2008) met vijf zegels.

Daarop achtereenvolgens: 50c, Sir Ed – zoals hij werd genoemd – na zijn overwinning op de Mount Everest; $ 1,00, op 29 mei 1953 bereikte hij samen met de sherpa Tenzing Norgay als eerste in de wereld de top van de Mount Everest (als enige twee van een Britse expeditie), waardoor hem de titel Knight Commander of the Order of the British Empire werd verleend; $ 1,50, in 1958 leidde hij een Nieuw-Zeelandse groep die deelnam aan de British Trans-Antarctic Expedition; $ 2,00, misschien wel de grootste verdienste van Sir Ed, de oprichting van de Himalayan Trust in1960, die het armlastige Nepalese volk hielp bij het oprichten van scholen, ziekenhuizen en medische klinieken; $ 2,50, Sir Ed, die in 1995 werd verheven tot Knight of the Garter, de hoogst mogelijke onderscheiding in het Britse onderscheidingsstelsel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Estland Groot Brittannië Jersey Noorwegen Slovenië SpanjeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.