Koning Bomba - Postzegelblog

Koning Bomba

2Italiaanse Staatjes

Tot 1860 was Italië verdeeld in een groot aantal koninkrijkjes, hertogdommen en dergelijke. Zo nu en dan kwam er eentje bij of ging er eentje van af, ook de namen waren aan verandering onderhevig.
In het postzegeltijdperk, dus vanaf ca 1845, werden postzegels uitgegeven door de Kerkelijke Staat (destijds behalve Rome, nog een flink stuk Midden-Italië), de hertogdommen Modena, Parma, Toscane en Romagna, het koninkrijk Sardinië, en tenslotte het koninkrijk Napels en Sicilië, oftewel het eerder genoemde koninkrijk der beide Siciliën. Een groot deel van Noord Italië stond onder Oostenrijks gezag en deed het met Oostenrijkse postzegels.
Postzegels van Italiaanse staatjes zijn nu schaars. De meeste bewoners waren analfabeet en op de dienstpost waren geen postzegels nodig.

Het koninkrijk der beide Siciliën en Ferdinand II
Het koninkrijk der beide Siciliën omvatte het eiland Sicilië en heel Zuid Italië tot boven Napels aan toe. Het was de achterlijkste en armste van de Italiaanse staatjes, uitgebuit door haar heersers en speelbal van buitenlandse machten.

De meest beruchte koning van de beide Siciliën was Ferdinant II van Bourbon (1810-1859, regeerperiode 1830-1859). We citeren uit een encyclopedie:

“…..Hoewel Ferdinand de economische ontwikkeling van het koninkrijk enigszins stimuleerde, werd de hoge belasting slechts een weinig verlaagd, tierde de corruptie nog steeds welig en was hij een nog autoritairder absoluut vorst dan zijn voorgangers die veel mensen willekeurig liet arresteren. De koning was scherpzinnig en sluw, maar slecht opgeleid, zeer bijgelovig en in het bezit van een buitengewoon zelfvertrouwen. Hij hield zijn koninkrijk redelijk efficiënt draaiende, was een patriot die geen buitenlandse inmening duldde en liet zich weinig aan het welvaren van zijn onderdanen gelegen liggen.”

Opstand 1848

In januari 1848 brak er op Sicilië een opstand uit die revoluties in geheel Italië en Europa uitlokte. Er volgde een opstand in Napels, waarop Ferdinand een grondwet toestond. Er ontstond echter een meningsverschil over de aard van de eed die leden van het huis van afgevaardigden moesten afleggen en noch de koning noch de afgevaardigden wilden een strobreed toegeven. Op 15 mei braken als gevolg hiervan in Napels ernstige ongeregeldheden uit en de koning gebruikte dit als excuus om zijn belofte in te trekken. Op 13 maart 1849 schafte hij het parlement af.

Koning Bomba
Hij trok zich terug naar Gaeta om een conferentie met verschillende afgezette despoten te houden en toen het nieuws van de Oostenrijkse overwinng bij Novara in maart 1849 hem bereikte besloot hij terug te keren naar een reactionair beleid. Sicilië, waaruit de royalisten waren verbannen, werd onderdrukt door generaal Carlo Filangieri, prins van Satriano en de belangrijkste steden werden gebombardeerd. Door het gruwelijke bombardement van de weerloze stad Messina kreeg Ferdinand de bijnaam Koning Bomba. Na de algemene reactie hierop in Italië haastte hij zich de grondwet volledig af te schaffen.

Gedurende de laatste jaren van zijn regering maakten spionage en willekeurige arrestaties alle serieuze manifestaties van onvrede onmogelijk. Zijn vroegere ministers liet de koning voor zijn ogen als galeislaven werken en van het geconfisqueerde vermogen van gevangenen verrijkte hij zichzelf…..”
Wel, het bovenstaande spreekt voor zich, en vermeldt ook hoe Ferdinand aan de naam Koning Bomba is gekomen. Het zal duidelijk zijn dat het gewone volk doodsbenauwd was voor hem en zijn spionnen en soldaten. In die tijd werd in Sicilië de Maffia als geheim genootschap opgericht, niet om het volk uit te persen, maar om het volk tegen de koning te beschermen.

Ferdinand op de postzegel

En wat heeft dit alles met postzegels te maken? Wel, de eerste postzegels van het koninkrijk der beide Siciliën waren gesierd met een door hem goedgekeurde afbeelding van de koning. Maar toen hij de eerste met deze zegels gefrankeerde brief ontving, ontstak Ferdinand in grote woede. Waarom? Omdat het poststempel de afbeelding van zijn gezicht bezoedelde. Zijn onderdanen waren daar ook achter gekomen en vroegen op het postkantoor om extra zwarte en zware afstempeling.

Vandaar een koninklijk decreet voor de Siciliaanse posterijen: afstempeling over de beeltenis van de koning werd verboden. Haastig werd een hoefijzervormig stempel ontworpen, gemaakt en over de kantoren verdeeld. Ferdinand was nu gevrijwaard van verontreinigende en bezoedelende stempels over zijn majesteitelijke beeltenis. Achteraf verwonderlijk dat andere koningen en keizers daar niet aan hebben gedacht. Ferdinands maatregel bleef een unicum.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)