Financiële crisis in postzegelland?! - Postzegelblog

Financiële crisis in postzegelland?!

10

Alle onheilstijdingen over de financiële crisis in de wereld over me heen laten komend, vroeg ik me af of de algehele malaise ook voelbaar is in de wereld van de filatelie. 

Als zo’n beetje alle zekerheid, alle vastigheid als sneeuw voor zon verdwijnt, als tot voor kort ogenschijnlijk solide instituten als kaartenhuizen in elkaar storten, wordt het dan ook onrustig in postzegelland?!

Worden er minder postzegels gekocht?! Zakt de waarde van postzegelverzamelingen?! Of juist niet?!

Ik heb, maar ik ben dan ook geen postzegelaar in hart en nieren, eigenlijk geen idee hoe het er nu aan toe gaat in de wijde wereld van de postzegel.

Wie van jullie wel?! Ik hoor het graag!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (10) Schrijf een reactie

  • albert Haan op 9 oktober 2008 om 11:42

   De crisis in postzegelland is al vanaf 2002, bij de invoering van de Euro.
   Bv. Probeer eens Duitsland de DM waarden voor minimaal de postprijs te verkopen.
   Geld idem dito voor Berlijn en DDR.
   Nederland lukt ook niet.
   moet je ook al voor minder dan de postprijs verkopen.
   Stel je eens voor dat TNT zegt dat de “Guldenwaarde” niet meer geplakt mag worden.
   Waar gaan dan de prijzen naar toe?
   Ik ben blij dat ik geen handelaar ben met een grote voorraad aan Nedelandse zegels, maar een “gewoon” verzamelaar!!!!!

  • JHA op 9 oktober 2008 om 15:07

   @Albert Haan
   Hoezo Crisis?
   Al vanaf 1 januari 1852 is het crisis. Toen moest de verzender van de brief of kaart portokosten gaan betalen! Een financiële aderlating.
   Daar komt nog bij, dat door nog onderontwikkelde druktechnieken, slijtage van de drukplaten e.d. er erg veel varianten en druk-\plaatfouten zijn ontstaan.
   Wat is er nu voor nieuws onder de PTT\TPG\TNT zon?

  • Rein op 9 oktober 2008 om 17:11

   @Jaap

   Inderdaad moesten die eerste jaren na 1852 vreselijk zij geweest voor de filatelisten. Elk maand een nieuwe serie van 5,10 en 15c kopen – een kapitaal in die tijd – om alle plaatfouten te kunnen bijhouden. Ze zullen PTT wel vervloekt hebben! E toen de Post het nodgi vond om hoge waarden te gaan uitgeven 50c en zelfs 2.50, 5.00 en 10.00 gingen er echt stemmen op om het uitgiftebeleid van PTT post via de monosexe [?] Tweede Kamer aan de kaak te stellen. Veel heeft het niet opgeleverd! Na de 1923 Jubileum roofuitgifte kwam er een frankeerserie met weliswaar als hoogste waarde de 5.00 echter mnet zoveel papierwisselingen en tandingsvarianten dat de serieuze filatelist niet veel anders kon dan over te gaan op een kopersstaking….,.

  • Johan op 9 oktober 2008 om 17:17

   Is dit dan een crisis? Velen hebben het nog nooit zo goed gehad. Werk is er genoeg. Er zijn jaren geweest dat er met de beurs meer verdiend werd dan we met zijn allen werkten. Veel gebakken lucht dus. En al die gebakken lucht flitst de wereld rond. Ondertussen zit gekke Japie met zijn postzegels aan de keukentafel. Die heeft zijn kleine aandeeltjes lekker in zijn albumpje. Grote neef Bert zit achter de pc te daytraden. Hij ziet de getalletjes rood en groen worden. Hij heeft weinig grip op wat er gebeurt. Zo raken velen kapitalen kwijt. Laat gekke Japie maar stilletjes postzegelen. Af en toe wat kopen, verkopen, ruilen, etc. Gekke Japie heeft ondertussen een leuke collectie opgebouwd en met de winst een aardige kunstverzameling opgebouwd. Laat Bert maar eerst eens oefenen met postzegels. Die kan nog veel leren van Japie. Postzegels (= kleine aandelen) zijn soms veel recessie-bestendiger dan grote aandelen. Grote aandelen zijn uitgevonden om opa zijn erfenisje op te slokken. Begin ergens aan als je er verstand van hebt. Door vallen en opstaan. Door schade en schande. Das moeilijk maar dat is wel de realiteit. Voor velen terug naar “af” dus. Ga lekker postzegelen. Vergeet je een hoop narigheid. Ga eens praten met ouderen die de jaren 30 meegemaakt hebben. Die hun geld verloren hebben met van Gelder papier of Daf of Russische staats-opbligaties of zoiets. Die wel zuinig zijn, mooie spullen hebben en hun vermogen spreiden op de gewone banken. Dit soort recessies leert ons weer nuchter te denken.

  • dolores op 9 oktober 2008 om 18:54

   Er worden hier in huize bovengetekende absoluut minder postzegels gekocht. Erger: er is hier momenteel een postzegelstop. Al voor de kredietcrisis zijn de prijzen enorm gestegen. Even heel basaal, de kwark van 40 cent naar 82 cent (100%) afwasmiddel van 75 cent naar 1 euro. Met een minimuminkomen voel je dat meteen.

   Nu zit ik goddank in de grandiose positie- met dank aan mijn ouders- dat ik af en toe wat toegeschoven krijg om eens lekker naar de vereniging te kunnen gaan, een bakkie te nemen, een paar postzegeltjes te kunnen kopen en er ook nog eens netjes en leuk uit te zien, en dat de gemeente waar ik woon mij tot nog toe niet onwelwillend is geweest.

   Maar dit heeft niet echt met de kredietcris te maken, meer met de gestegen prijzen.

   Echter: het klimaat in Nederland is de laatste jaren toch heel erg veranderd. Met name de hoek waarin ik ongewild terecht ben gekomen, die van wet Poortwachter, reintergratiebureau’s, ziekte-uitkeringen en dergelijke, wordt het sfeertje echt steeds grimmiger, killer en onvriendelijker. En mijn vrees is dat dat de komende jaren gaat stijgen naar inhumaan niveau. Ik hou mn kop wel overeind tot nog toe, en overigens ook niet want ik ben ook gegaan en ik zie ze om me heen ook gaan.

   Daar maak ik me zorgen over. En nu met die kredietcrisis nog meer. Op het moment dat centjes een rol gaan spelen wordt de sfeer er echt niet beter op.

   Die postzegeltjes heb ik allang oplossingen voor gevonden:

   -Uiteindelijk ben je met persoonlijke postzegels denk ik goedkoper uit en heb je erop staan wat je erop wilt hebben.
   -je postzegels in fotoalbums/op fotobladen doen, en werken met stroken, hoekjes en dergelijke.
   -De stuiverboeken van de postzegelvereniging
   – Aanbiedingen op E-bay
   -Iedereen, echt iedereen vragen of ze nog post hebben voor je. Let vooral ook op de stempels!
   – Even niks kopen maar je meer verdiepen in je verzameling en de postzegels waar je nog niet aan toe gekomen bent.

  • dolores op 9 oktober 2008 om 21:08

   @GJ, leuk je weer eens te lezen trouwens. Geen thema ditmaal?

  • Stewie op 9 oktober 2008 om 22:56

   Ik denk dat er van de crisis nog niets is te merken in postzegelland. Of dat nog gaat komen? De meeste mensen gebruiken hun spaargeld toch niet om postzegels te kopen.

  • Jos van den Bosch op 14 oktober 2008 om 17:12

   Als vaste columnist van ‘digizine ’t faktuweeltje’ heb ik over dit onderwerp toevallig een en ander geschreven. Graag laat ik jullie meegenieten.
   Pure Winst.
   Economische crisissen kondigen zich altijd aan doordat mensen zich gaan afvragen wat ze met hun postzegels moeten doen. “Wat is het zaakje waard?”, spookt er dan door hun hoofd. ‘Het aandeel van de kleine man’ brengt de mens er toe om de markt te volgen. Dus, nog voor de kredietcrisis los barst, word ik opgebeld door vrienden van kennissen, die gehoord hebben dat ik ‘wat met postzegels doe’ en ‘of ik niet eens wilde kijken?’ Je kent het verhaal: de kinderen hebben er niets mee, het ligt in de weg en de algemene onrustige overtuiging dat je beter af bent als je ze weg doet. Zo word ik ontvangen door een leuk echtpaar met twee schatten van kinderen en dito honden in een prachtige villa. Zij heeft, door haar vader daarin gestimuleerd, altijd postzegels verzameld. En, natuurlijk naderhand, abonnementen genomen bij TNT’s CC: jaarcollecties, FDC’s en mapjes, allemaal twee maal en dat jaren lang. Nou, u als filatelist kent het hele verhaal, al die volle dozen vallen onder het hoofdstuk ‘kapitaalver-nietiging’ Je krijgt zo’n beetje het gevoel een sloper te zijn, een sloper van dromen, alweer een droom aan flarden. Vroeger kon je nog zeggen dat ze beter aandelen hadden kunnen kopen voor al dat geld, maar omdat de beurzen om je heen instorten kun je dat ook al niet meer. Heeft u het geld nodig, weet u zeker dat het de kinderen niet zal interesseren? Als u het naar een veiling brengt dan krijgt u er misschien 200 euro voor. Nou… daar word je niet vet van. Zelfs met die leuke, door uw vader geschreven luchtpostbrieven uit de West, zal het niet veel méér worden. Die FDC’s zijn eigenlijk best mooi, uit verre landen met liefde door Papa geschreven. Als u nu alles eens netjes in een grote doos doet en op zolder zet, heeft u er dan last van? Welnee plaats zat. Misschien dat u over een jaar of twintig wel weer zin krijgt, of een van uw kinderen misschien? Het is eigenlijk net als met aandelen, vaak kun je het beste niets doen en betere tijden afwachten. Voldaan verlaat ik het pand terwijl de postzegels de zolder op gaan. Deze filatelist staat op pure winst! JvdB

  • dolores op 14 oktober 2008 om 17:56

   Mooi stuk!! En inderdaad denk ik wat je het beste zou kunnen doen.

  • Albert Haan op 14 oktober 2008 om 21:12

   Maar wel regelmatig even “luchten”, of doorbladeren.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)