Introductie kinderzegelmotto 2008: “Laat kinderen leren” - Postzegelblog

Introductie kinderzegelmotto 2008: “Laat kinderen leren”

1

nvph-1167.jpgDe beproefde introductiemethode van de jaarlijkse kinderpostzegelactie
Een dag vóór de start van de scholenactie ‘Voor kinderen door kinderen’ weet de Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN) steeds een hoogwaardigheidsbekleder te vinden, die de eerste bestelling kinderpostzegels plaatst.

Vandaag heeft koningin Beatrix (vanwege haar grote betrokkenheid [verbondenheid] bij de kinderpostzegelactie) aan de deur van Paleis Huis ten Bosch in het bijzijn van de (visuele) pers een vergroot bestelformulier van de 60e kinderpostzegelactie van de jubilerende SKN ingevuld. De televisiebeelden in het journaal  moesten iedere Nederlander aansporen om morgen, woensdag 24 september 2008 vanaf 12.00 uur, bij scholieren (24.000 kinderen) van de groepen 7 en 8 kinderzegels 2008 een bestelling kinderzegels en/of prentbriefkaarten te plaatsen.

kinderpostzegels-05.jpg

Koninklijke verbondenheid met de postzegel
Op bijgaande ‘postzegel’ van ontwerper Gerrit Noordzij legt de koningin de z.g. ‘gomproef’ af. Noordzij omschrijft in het boek “De handen van de zeven zusters” zijn schetsontwerp: “De koningin was net op de troon geklommen en PTT was geroepen om haar hoofd op een postzegel te zetten. Ter aanmoediging maakte ik valse Beatrix-postzegels. Toen kwam Peter Struycken met het puntjes-hoofd dat mijn vervalsingen de kop indrukte.”

koningin-gomdag-g.jpg

De verbondenheid, de letterlijke verbondenheid van de koningin met de postzegel staat hierbij opmerkelijk overtuigend en daadwerkelijk centraal.

logo-kinderpostzegels.jpg

“Laat kinderen leren”, is het thema van de kinderpostzegelactie 2008. Het thema wordt nader met reden omkleedt: “Omdat ieder kind recht heeft op onderwijs in een veilige omgeving.” Veel kinderen durven, kunnen of willen niet naar school. In Nederland zijn bijvoorbeeld kinderen die zich onveilig voelen op school, omdat zij gepest worden. Naar school gaan is voor hen een dagelijks terugkerende straf. Kinderpostzegels ondersteunt met de opbrengst van de kinderpostzegelactie o.a. de ‘anti-pestmethode’.

In ontwikkelingslanden is onderwijs nog steeds niet vanzelfsprekend.Er zijn wereldwijd meer dan 100 miljoen kinderen die niet naar school kunnen, omdat ze moeten werken voor het gezinsinkomen, of omdat er geen school in hun dorp is.

nvph-1168.jpgnvph-1169.jpgnvph-1170.jpg

Op drie postzegels van de kinderzegelreeks 1978 worden de drie fundamentele  vakken van het basisonderwijs, namelijk lezen, schrijven en rekenen (nvph 1168/69/70), actief bedreven.
max_krt_24_sept.jpg

Het kinderzegelmotto van dit jaar ‘Laat kinderen leren’ komt sterk overeen met dat van de kinderzegelactie 1989, die in het kader ‘De rechten van het kind’ als deelthema ‘Het recht op onderwijs’ voerde.

Ontwerper Anthon Beeke gebruikte de belangrijkste gedeelten van de tekst van de Verklaring (in het oranje) als ondergrond voor de typografisch uitgevoerde kinderpostzegel (nvph 1437) en plaatste de kernwoorden van het onderwijs (leren) ‘lezen’ en ‘schrijven’ in ’t zwart daarover heen. Een kind van de buren van Beeke heeft het woord ‘schrijven’ geschreven, waardoor de activiteit van het schrijven (door een lerend, jong kind) wordt benadrukt. De hoofdletter en de onderkastletters van het woord ‘Lezen’ accentueren het aanvankelijke leesonderwijs.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Jos van den Bosch op 24 september 2008 om 17:38

    Hoi Bate,
    proef ik bij de uitleg van Gerrit Noordzij enige valse gevoelens t.a.v. het Koningshuis? Vind die ‘proefzegel’ best wel leuk en zeker beter dan de puntjestroep die wij al jaren noodgedwongen moeten likken.
    En inderdaad: onderwijs is het allerbelangrijkste wat er is, niet uit handen geven aan autonome schoolbesturen, carrière maken in het onderwijs is nonsens, dat gaat altijd over de ruggen van de leerlingen. Carrièremakers zijn slechte leraren!
    Onderwijs mag best ook wat kosten, het is geen fabriek. Dus veel meer aandacht voor het onderwijs, zelfs via postzegels. (Hoe lang nog als TNT overgenomen wordt?)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)