Zwammen over de vormgeving en inhoud van de paddenstoelen-postzegels - Postzegelblog

Zwammen over de vormgeving en inhoud van de paddenstoelen-postzegels

5

bovenrand-mycologie-400p.jpg

Klik op het beeld voor een vergroting

“De rijkdom van de paddenstoelenwereld blijkt namelijk niet alleen uit de vele soorten, maar ook uit de verschillende groeifasen van één soort”, aldus de ontwerpers Marenthe Otten en Coen Geurts, partners van Studio ’t Brandt Weer. Groeifasen (daarmee samenhangend voortplanting, verspreiding, in standhouding van de soort) van vijf Nederlandse paddenstoelen staan op tien postzegels in de etalage. Ieder verticaal paar postzegels informeert de kijker beeldaanschouwelijk nader (d.m.v. vorm en kleurenfoto) over vier stadia van de groei. Het eerste deelhoofdstuk maakt de lezer wegwijs in het postzegelvelletje, het tweede in het afgebeelde.


velletje-mycologie-400p.jpg

Beeldtaal-technische informatie
De ontwerpers brengen vier groeistadia van vijf paddenstoelen  voor het voetlicht om de groeiprocessen in hun kleurenpracht te tonen. Per soort wordt dit in twee boven elkaar geplaatste postzegels getoond. Op iedere postzegel is een grote gekleurde druppelvorm (gevarieerde omtrekvorm met daarin een paddenstoelafbeelding) te zien, waarmee de belangrijke rol van de vloeistof wordt geaccentueerd. Dé meest fundamentele  bestaans-/milieuvoorwaarde vormt vocht, het water. De onderkant van iedere ‘4’ van de frankeerwaarde eindigt in een drupvorm. In de druppelvorm van de bovenste postzegel is de eerste levensfase van de paddestoel afgebeeld, in die van de onderste postzegel de tweede fase. Door de toepassing van foto’s komt de herkenbaarheid van de soorten paddestoelen goed uit.

rand-links-uitgesneden-600h.jpg rand-rechts-uitgesneden-600h.jpg

Klik op de beelden om ze uit te vergroten

De educatieve en wetenschappelijke uitstraling van het velletje wordt op een laagdrempelige manier speels door kleine beeld-/striptekeningen  op de velrand ondersteunt. Daarmee wordt nogmaals het doorgeven van het leven

 • D.m.v. varianten op de voortplanting van paddestoelen nog begrijpelijker (voor een brede laag der bevolking) aanschouwelijk gemaakt.
 • De wetenschappelijke uitstraling komt ook op de postzegel voor, namelijk door het fijne sporenmateriaal. Tussen de sporen zweven hier en daar getekende paddestoelen rond. Dit laatste gebeurt om het ‘wetenschappelijke’ speelser en luchtiger te maken.
 • Een aantal elementen wordt extra uitgelicht door een glanslaagje van spotvernis.
 • Al de wervelende en zwevende elementen op het velletje roepen een sympathiek beeld op van een paddestoelenwereld, die overal in beweging is, die sterk reageert op zijn omgeving en voor belangstellenden vele verrassingen in petto heeft.
 • Met de afbeeldingen van opeenvolgende groeifasen van een paddenstoel wordt het begrip tijd ook op deze postzegels geïntroduceerd, dat beelddoorlopende postzegels (verbeeldingen van de voortgang) ook bezitten. De verbinding van de twee ‘vieren’ van de frankeerwaarde onderstreept op een speels-esthetische manier de voortgang (doorgeven) van het leven.

Beeld-inhoudelijke informatie

uitsnede1.jpg

1] inktviszwam
Het merkwaardig gevormd vruchtlichaam van de inktviszwam doet denken aan een inktvis. De leerachtige uiteinden zijn in de ondergrond met elkaar verbonden. De vier tot zes dieprode armen  (op een steel)  spreiden zich naar beneden buigend uit. Op de bovenlaag bevindt zich stinkend slijm.

uitsnede2.jpg

2] aardster
Bij rijpheid van het vruchtlichaam van de aardster (doorsnede) springt de buitenlaag in de vorm van een ster open (bij aanwezigheid van regenwater) met naar buiten gebogen slippen. De bol gevuld met sporenmassa in de binnenlaag wordt zichtbaar. Uit de opening aan het de top van het bolletje (onderste foto) komen de droge, bruine sporen in wolkjes naar buiten.

uitsnede3.jpg

3] vliegenzwam
De druppelvorm van de eerste levensfase lijkt op een eikeltje. In de tweede fase (foto bovenste postzegel) is de zwam veranderd in een soort champignon met een rode, bolvormige hoed. Een grotere versie daarvan met al meer stippen is te zien in de druppelvorm van de onderste postzegel: de bekende brede rode hoed met vele witte stippen. Een echte kabouterpaddenstoel.

uitsnede5.jpg

4] nestzwam
In de nestvormige beker bevinden zich sporen. Deze beker is behaard met tegen de wand liggende grijsbruine haartjes. Bij jonge zwammen is de beker met wil vlees afgesloten. Door een reactie met het regenwater dat in de ‘buik’ van de bekervorm valt (onderste foto) worden de sporen weggeslingerd, zelfs weggeschoten.

uitsnede4.jpg

5] inktzwam
De inktzwam  bezit (met omgekrulde schubben op de hoed) een ei- of klokvorm. De hoed scheurt naderhand vanaf de onderrand in en vervloeit tot zwart. De lamellen (aan de onderkant van de paddestoel zichtbaar) zijn in de jeugd wit. Later verkleuren ze vanaf de rand via roze naar zwart. Deze zwam gaat in zijn laatste levensfase ‘inkten’. Daarbij vallen de sporen van de paddestoel met de inkt op de bodem.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (5) Schrijf een reactie

  • Rein op 19 september 2008 om 17:35

   Het NVPH Orakel heeft weer gesproken; de Python van Monte Python:

   “Er is sinds kort ook een serie “Janneke Brinkman” zegels. Deze zegels worden middels een damesblad aangeboden. Ook dit betreffen persoonlijke zegels, die buiten het kader van de N.V.P.H. catalogus vallen.’

   Op een grote paddestoel, rood met witte stippen,….

  • Rein op 19 september 2008 om 17:37

   @Lia

   Ik dacht meer te weten te komen over de lieftallige medewerkers aan dit blog, maar het bleek een link naar Kriebello te zijn ;)

  • Jos van den Bosch op 19 september 2008 om 20:12

   Het is toch ongelofelijk wat een grote hoeveelheid informatie in zo’n postzegel gestopt kan worden. Alleen wie interesseert het tegenwoordig? Vroeger werden de principes van deze ontwikkelingsreeksen voor paddestoelen nog behandeld op school, maar tegenwoordig verbaasd iedereen zich als je het hebt over het ‘sexleven ‘ van de paddestoel of van mossen of varens. Dat is veel interessanter als de voortplanting van dieren (tenminste dat vinden de biologen!). Als je gaat determineren met klassen (vaststellen welke soort een plant of dier is!) dan blijkt dat men niet eens meer begrip heeft voor het veschil tussen lagere planten en hogere planten, of tussen struiken, bomen of kruiden.
   Deze postzegels zijn hoogstandjes, biologen hebben voor de beschrijving ervan vele dikke boeken nodig en de kunstenaarshand vat het in een of twee plaatjes. Een topprestatie hoor!
   Ik verzamel geen Nederland meer (gedwongen door de uitgiftepolitiek van TNT) maar dit velletje ga ik kopen en koesteren, af en toe eens naar kijken en misschien gebruiken in de les ( per beamer natuurlijk!).

   gegroet,

   Jos.

  • dolores op 19 september 2008 om 21:14

   @Jos, Wij kregen “kennis der natuur”, dat was gewoon tekenuurtje, “teken maar een boom” “teken maar een andere boom”… De grote witte reuzenpaddestoelen daar gingen we mee voetballen. De rest schupten we ook tegenaan. Kennis van en liefde voor is me met name bijgebracht door mijn ouders. We begonnen met een boek van “ouders van nu”. Als je een plant had gevonden mocht je het plaatje opplakken. Dat was leuk! Vogels en paddestoelen en bomen probeerden we te benoemen, en we namen alles wat we vonden mee naar huis.

   Ik vraag me nog steeds af waarom ik naar school moest. En een postzegeltje heb ik er ook nooit gezien.

   Dus leuk om te lezen dat de tijden zijn veranderd!

  • albert Haan op 24 september 2008 om 08:41

   De zegels worden toch 1 oktober uitgegeven?
   Waarom heb ik ze nu al gestempeld gezien????????

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)