Kinderpostzegeltentoonstellingen in september/oktober 2008 - Postzegelblog

Kinderpostzegeltentoonstellingen in september/oktober 2008

0

dingdong.jpgVoor zover mij bekend geven twee exposities aandacht aan het 60-jarig bestaan van de Kinderpostzegel-scholenactie van de Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN). Op de ene tentoonstelling staan specifiek de scholenacties centraal, op de andere alle kinderpostzegelemissies in het algemeen.

nvph-1167.jpg

In het Museum voor Communicatie (het vroegere Postmuseum), Zeestraat 80/82, Den Haag geeft de tentoonstelling ‘Ding dong: 60 jaar langs de deur met kinderpostzegels’ op een vrolijk nostalgische manier aandacht aan de verkoop van kinderzegels door scholieren.

Periode: vanaf 5 september gedurende een jaar te bezichtigen.

tentoonstelling-10-sept1.jpg

Ding dong (belgeluid): nostalgie voor jong en oud
De expositie geeft een uitgebreid en kleurrijk overzicht van de kinderpostzegels en hun ontwerpproces, met werk (schetsen) van bekende kunstenaars, fotografen en illustratoren als Jan Bons, Ootje Oxenaar, Swip Stolk, en Max Velthuijs. Zij ontwierpen naast de postzegels ook vaak het promotiemateriaal voor de actie. Affiches, folders, bestelenveloppen, deurzegels en ansichtkaarten zijn daarom onderdeel van deze nostalgische presentatie.

Wie herinnert zich niet de spanning van het eerste verkooppraatje? In de tentoonstelling gaan bezoekers zelf weer letterlijk langs de deur, waarachter elk decennium in zijn eigen sfeer wordt gepresenteerd. Van de sober gekleurde ontwerpen uit de jaren ’50 tot de speelse postzegels van nu.

Grote namen als Jan Bons, Ootje Oxenaar, Swip Stolk en Max Velthuijs ontwierpen naast de postzegels ook vaak het promotiemateriaal voor de actie. Affiches, folders en ansichtkaarten zijn daarom onderdeel van deze nostalgische presentatie.

Evenals de projecten die Stichting Kinderpostzegels Nederland met de actie steunt. Terwijl ouders herinneringen ophalen, oefenen kinderen hun verkooptechnieken aan de hand van speciale tips. Laat de nieuwe kinderpostzegels maar komen!

kinderzegelacties1.jpg

In het Cultureel Historisch Centrum ‘De Schierstins’, Hoofdstraat 1, Veenwouden (10 km ten oosten van Leeuwarden) geeft de expositie ‘ Door het Kind – Voor het Kind, de kinderpostzegelactie ‘ vanaf 9 september 2008 aandacht aan alle kinderpostzegelacties. Deze tentoonstelling toont een deel van de verzameling van Herman Verduijn uit Oenkerk.

Periode: 8 september t/m 3 oktober 2008.

Door het Kind – Voor het Kind, de kinderpostzegelactie
Bijzonder opvallend op de expositie zijn de groot formaat kinderpostzegelposters (40 x 60 cm en groter) uit de periode 1924 t/m 1948, die de verkoop van kinderpostzegels moesten bevorderen. Een kleiner formaat (op de expositie)  kinderzegelaffiche toont kinderzegelacties tot en met 1970.

In 1924, 1931, 1933, 1947 en 1949 komt de afficheafbeelding overeen met de postzegel. In 1935 en 1936 zijn tijdens het hoogtepunt van de crisisperiode om kostenbesparende redenen dezelfde illustraties op de affiches verschenen. De affiche van 1941 werd door de Duitsers verboden, in 1946 kon de grootformaat affiche met aangepaste datum en jaartal wél gebruikt worden.

Andere bijzondere objecten zijn:

  • bronsreliëf, geschonken door het SKN aan inrichtingen die voor een bouwsubsidie in aanmerking kwamen; ontwerp dr. Th. A. H. M. Dobbelman.
  • dia-serie met verkoop-instructies voor basisschoolleerlingen uit 1974 en 1980
  • bijzondere sprookjes-prentbriefkaarten Voor het Kind uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw
  • Dam- kinderpostzgelacties in Amsterdam op de Dam uit 1981, 1982, 1983 en 1986
  • uitgifte van boekwerken t.g.v. lustrumjaren van SKN
  • PTT-affiches ondersteunen ‘met-kinderpostzegels-gefrankeerde’ enveloppen mét 1ste dagstempeling. Tevens begeleiden geïllustreerde Voor het Kind-briefkaarten kinderzegelacties.
  • belichting van alle lustrumjaren van SKN, aangevuld met schoolbedankkaarten

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)