Uitbreiding van verschillende persen bij de drukkerijen Joh. Enschedé - Postzegelblog

Uitbreiding van verschillende persen bij de drukkerijen Joh. Enschedé

0

nvph2162.jpg
nvph 2162
De Koninklijke drukkerijen van Joh. Enschedé Security Printers plaatsen in de streng gescheiden én beveiligde drukkerijen voor postzegels en die van bankbiljetten in Haarlem voor acht miljoen euro aan nieuwe drukpersen uit Duitsland. Eind oktober, na ruim een maand proefdraaien, zullen de persen bedrijfsklaar zijn.

De investeringen in persen zijn nodig voor postzegels (voor de toenemende vraag uit binnen- en buitenland) en voor bankbiljetten (voor eurobiljetten die in 2010 worden uitgegeven). Het bedrijf wordt steeds meer een multimediabedrijf in plaats van enkel een drukkerij.

nvph2163.jpg

achterkant-joh-enschede-postzegel.jpg

Ongeveer tien jaar geleden was negentig procent van de productie van de postzegeldrukkerij bestemd voor Nederland, de resterende tien procent was voor buitenlandse opdrachtgevers. Op dit moment liggen de verhoudingen tussen binnen- en buitenlandse opdrachtgevers totaal anders. Twintig procent is bestemd voor het binnenland, tachtig procent voor het buitenland. Hiermee heeft de drukkerij van Joh. Enschedé een meer onafhankelijke, brede en stabiele basis gekregen.

Nieuwe persen komen er dus voor het drukken van postzegels en andere waardepapieren, zoals beveiligde labels. Ook in Nederland neemt de vraag naar zelfklevende postzegels toe, die bovendien in mapjes moeten komen, welke zo in de rekken van supermarkten en winkels kunnen worden gestoken. “We drukken dan niet alleen de postzegels, maar zorgen ook voor de verpakking met barcode”, aldus algemeen directeur Arie Piet.

versiering-enschede-zegel.jpg

Het doorzichtteken op vóór- en áchterkant van bankbiljetten functioneert als echtheidskenmerk van een bankbiljet. Als het bankbiljet tegen het licht wordt gehouden verenigen de voor- en achterkanttekeningen zich sluitend tot een geheel (precisie-drukwerk).

Een dergelijk doorzichtteken is ook als ‘echtheidskenmerk’ op de vóór- en áchterkant van de eerste postzegel van deze serie (nvph 2163) gedrukt. ‘Vereniging’ van beide doorzichttekens geeft bovenstaande afbeelding en “grenzeloze zekerheid”, aldus informatieve tekst op de postzegel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)