Saint-Nazaire - Postzegelblog

Saint-Nazaire

0

saint-nazaire.jpgAan de golf van Biskaye ligt Saint-Nazaire, een mooi Frans stadje aan de monding van de Loire en voorhaven van de grote stad Nantes. Sommigen van ons zullen Saint-Nazaire tijdens vakantie wel eens hebben bezocht. 90 km hogerop aan de Bretonse kust heb je de marinebasis Lorient, net als St.Nazaire na de oorlog in oude stijl herbouwd. In Yvert, France, hoofdstuk ‘Timbres de Guerre’ zien we dat Saint-Nazaire in 1945 enige maanden twee eigen postzegels heeft  gehad.

‘Festung Lorient’ had in 1945 ook eigen zegels (uiterst schaars) maar die vinden we alleen afgebeeld in de Michel Deutschland, hoofdstuk ‘Besetzungsausgaben des Zweiten Weltkrieges’. De achtergrond:

In 1944 vonden de geallieerde landingen op de stranden van Normandië plaats. Na weken van felle strijd tegen de Duitse bezetter brak eind juli 1944 een Amerikaans tankleger uit. Dat zwenkte in drie kolonnes naar het zuiden met als doel Bretagne en de havens aldaar te veroveren. De Duitsers hadden die havens tot forten gemaakt met bunkers en zwaar geschut als onderdeel van hun kustverdediging, de Westwall. De garnizoenen hadden bevel stand te houden en als ze dreigden te verliezen, de haveninstallaties grondig te vernielen. Dat gebeurde ook.

nak.jpg

Toen de Amerikanen in augustus 1944 na harde gevechten Cherbourg, St.Malo en Brest veroverd hadden, lagen de steden in puin en waren de havens voor lange tijd onbruikbaar. Gelijktijdig was echter door andere geallieerde legers de rest van Frankrijk bevrijd met de Kanaalhavens Le Havre, Calais en Duinkerken, zij het dat die ook onbruikbaar waren gemaakt. De Bretonse havens Saint-Nazaire en Lorient waren augustus 1944 nog in Duitse handen maar hun verovering was toch minder urgent geworden.

Het leek de geallieerde bevelhebber, generaal Eisenhouwer, daarom beter om deze Duitse enclaves met rust te laten en zodoende geallieerde levens te sparen.

Lorient (30.000 inwoners, 15000 man bezetting), St.Nazaire (45.000 inwoners, 12000 man bezetting), de Engelse Kanaaleilanden  Guernsey en Jersey en een pocket ten noordwesten van Bordeaux werden dus niet meer aangevallen, maar alleen omsingeld en bewaakt. De U-boot installaties in Saint-Nazaire en Lorient moesten wel regelmatig worden gebombardeerd met helaas burgerslachtoffers en grote schade als gevolg.

De opgesloten Duitse garnizoenen gaven zich pas over met de onvoorwaardelijke capitulatie van Nazi-Duitsland in mei 1945.   Zowel in ‘Festung Lorient’ als in Saint-Nazaire zijn begin 1945 door de Kamer van Koophandel met goedvinden van de bezetter noodzegels uitgebracht voor lokale post. De twee Saint-Nazaire zegels tonen een Vikingschip, waarschijnlijk omdat op het stadswapen een daarop gelijkend schip te zien is. De zegels zijn op gekleurd papier gedrukt.

nazx1.jpg

Hierbij de beide Saint-Nazaire noodzegels op echt gelopen brieven, aandenken aan een moeilijke periode.

na3.jpg

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
FrankrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)