Worden onze postzegelemissies aangetast bij een eventuele verkoop van TNT? - Postzegelblog

Worden onze postzegelemissies aangetast bij een eventuele verkoop van TNT?

17
peter-bakker-7-sept.jpg
Filatelie bedrijven is bepaald geen achterhaalde, stoffige en oubollige activiteit. De postzegel staat tussen de mensen, midden in een sterk veranderende wereld, waarin financiële, sociaal-maatschappelijke en/of bedrijfspolitieke aspecten (invloeden en krachten) op gezette tijden een dominerende hoofdrol spelen. Op dit moment staan de kranten bol over een eventuele verkoop van TNT (o.l.v. topman Peter Bakker) door een buitenlandse partner/concurrent.

Marktverkenning

Er zijn momenteel vier grote pakjes- en briefvervoerders op mondiaal gebied over en weer bijzonder actief:

1) FedEx (FedExcellent / Amerikaans)

2) UPS (United Parcel Service / Amerikaans)

3) TNT (Tomson National Transport / Nederlands en de kleinste van de vier)

4) DHL (Deutsche Post-dochter / oprichters Adrian Dalsey, Larry Hillblom en Robert Lynn) 

Kopen en/of overnemen/inlijven door een van de andere concurrenten veroorzaakt (1) een sterkere marktpositie in omvang/grootte en bezorggebied, (2) kostenbeparing/-voordelen, (3) minder concurrenten – er blijven immers maar twee prijsvechters over – en (4) biedt betere overlevingskansen.

logo-fullcolor.gif

TNT-topman Peter Bakker sluit niets uit, alles is mogelijk, gezien twee tegengestelde uitspraken van hem:

1) “TNT kan zelfstandig blijven voortbestaan. Er is geen noodzaak een fusiepartner te zoeken.”

2) “Mocht er een partij langskomen die bereid zou zijn om de aandeelhouders van TNT een enorme overnamepremie te betalen, dan zal daar serieus naar gekeken worden.”

Hoofdstuk 1

In week 28 verhief de Amerikaanse pakketvervoerder FedEx het Nederlandse post- en koeriersbedrijf TNT tot een potentiële overnamekandidaat.

fedexlogo.jpg

De overnamegeruchten deden de beurswaarde van TNT-aandelen stijgen met 26 procent. De postdivisie van TNT is de Amerikanen vreemd. Het postgedeelte zal (volgens geruchten) doorverkocht moeten worden aan een private equity-partij (durfkapitalist).

Na verloop van enkele dagen bleken de overnamegesprekken zonder resultaat te zijn afgesloten. Resultaat? Het TNT-aandeel werd met 15.9 procent lager verhandeld. Extreme koersbewegingen (“stuiterbaleffect”, aldus TNT-topman Peter Bakker) vonden ook nog plaats in de daarop volgende weken.

Hoofdstuk 2

In week 33, op 11 augustus 2008 om precies te zijn, liet het Amerikaanse UPS van zich horen. Het brengt een bod op TNT uit van tien miljard euro.

ups_logo.jpg

Op die dag grote koersschommelingen van het aandeel TNT:

– 09.00 uur: 6 procent hogere opening

– 12.15 uur: Amerikaanse afzwakking van overnamegerucht

– 16.00 uur: UPS geeft geen inhoudelijk commentaar op overnamegerucht

– 17.30 uur: TNT sluit uiteindelijk 1 procenrt lager

– Beleggers nemen in de loop van week 33 een afwachtende houding aan tijdens de fusiebesprekingen tussen UPS en TNT

UPS heeft vooral oog voor de pakketpost van TNT. De veel trager groeiende postdivisie van TNT zou UPS na overname kunnen doorverkopen. Gedacht wordt aan een durfinvesteerder. CVC zou geïinteresseerd kunnen zijn, het heeft immers al belangen in het Belgische De Post en in Post Danmark, het Deense postbedrijf.

Koffiedik kijken bij een eventuele overname van TNT (Post)

De overname van TNT Post kan wel degelijk het een en ander betekenen voor het postzegelemissiebeleid. De opvolger kan uit kostenoverwegingen wel eens een heel andere visie aanhangen dan die we gewend zijn van TNT Post:

– Uitbreiding van het aantal emissies per jaar

– Het postzegelemissiebeleid doorverkopen aan een extern bedrijf (filatelistisch concern), zoals Suriname deed in de periode 1959 – 1963 aan Lehman Trading Comp. Populaire emissies die niets met Suriname te maken hadden, verschenen er (op plaatjeszegels). De Nederlandse postzegel zou op die manier dus ook in diskrediet kunnen geraken. 

– Kostenbesparende ontwerpmethoden aanhangen, waardoor plaatjespostzegels ontstaan, sterk overeenkomend met die van Persoonlijke Postzegelemissies.

– De ‘vaste jaarlijkse aanvragers van bijslagpostzegels van TNT Post weren. Ik versta hieronder aanvragers van Kinder-, Zomer- en Rode Kruis-postzegels,

1167.jpg

de Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN),

1444.jpg

het Nationaal Fonds Ouderenhulp (NFO) en

1722.jpg

het Rode Kruis (RK).

De nieuwe partner kan het wel eens heel lastig vinden dat deze instanties meedenken en meebeslissen bij de uitgifte van bijslagpostzegels.

– Mocht de nieuwe partner (filatelistische concerns) op termijn niet willen samenwereken met SKN, NFO en RK, dan is het bestaansrecht van SKN en NFO in het geding. In tegenstelling tot het RK (beschikt wel over leden en donateurs) worden aldus de poten onder de stoelen van SKN en NFO geheel weggezaagd. De inkomsten uit postzegelverkoop (met name die van de SKN-scholenactie) wegen uiteraard niet op tegen inkomsten uit legaten, giften en donaties.

– ‘Weldadigheid bedrijven’ via postzegels kan ook als een achterhaalde – is niet meer van deze tijd – activiteit worden beschouwd.

– Let wel, bovenstaande veronderstellingen zijn geen constateringen. Tegelijk berust deze koffiedikkijkerij deels wel op feiten.

Filatelie gezien in een breder perspectief

De overgang op (korte?!) termijn van TNT in handen van een andere mondiaal opererende partner kan voor het postzegelemissiebeleid gevolgen hebben. In bovenstaande bijdrage (inhoudelijk grotendeels vergaard uit de dagbladpers) heb ik mijn gedachten de vrije loop gelaten.

Doemdenken?! Realistisch gedacht?! Te optimistisch gezien?! Een te behouden en te beperkte visie?!

Ik weet het (nog) niet. Ik ben heel benieuwd hoe u een eventuele verkoop van TNT, dan wel een splitsing van TNT en een overdacht van TNT Post aan een andere partner, kortom hoe u de nieuwe ontwikkelingen ziet.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (17) Schrijf een reactie

  • Jos van den Bosch op 20 augustus 2008 om 15:50

   Gerrit-Jan/Bate

   Langzamerhand begint duidelijk te worden hoe desastreus de gevolgen kunnen zijn van die tomeloze privatiseringsdrift van de afgelopen decennia. Het ciminele/witte boorden kapitalisme ziet zijn kans waar en heeft maar een doel voor ogen en dat is geld verdienen. Een gevolg van het wegvallen van de communistische dreiging en dus de verplichting die het de westerse maatschappij oplegde om zich sociaal te gedragen. De besturen van al die geprivatiseerde instellingen (zorginstellingen/schoolbesturen bijv.) weten er wel raad mee, de salarissen van het personeel omlaag en het hunne met tientallen procenten omhoog ver over de “Balkenendenorm”. Waar leidt dit heen? Een enorme radicalisering van de maatschappelijke verhoudingen met uiteindelijke weer revolutionaire/maoistische toestanden.
   De zaken worden onbetrouwbaar, zie het openbaar vervoer: er werd gestaakt.
   Zo ook bij de post, maar het zij zo, het gekozen parlement heeft het gewild en nu moeten we de gevolgen accepteren. Toch heeft bijvoorbeeld de Duitse regering beter nagedacht en de uitgifte en de verantwoordelijkheid voor de postzegels onder het ministerie van financiën gehouden om te voorkomen dat een instituut als de “Duitse Postzegel” speelbal zou worden van veelverdieners, een slimme zet. Zouden we hier alsnog moeten doen.

  • wim timmermans op 20 augustus 2008 om 17:05

   Het plaatsen van een emissiebeleid op een departement is een zekere koers naar verdubbeling van de portokosten, immers het aantal ambtenaren dat zich hiermee gaat belasten wordt automatisch jaarlijks verdubbeld, zoals gebruikelijk op ministeries

  • Jos van den Bosch op 20 augustus 2008 om 17:28

   Wim,

   maar ambtenaren verdienen een vastgesteld salaris. Zeker geen zelfverrijking! Dus een paar ambtenaren meer maakt niet zoveel uit. Ieder jaar misschien 2,3% en dat is wat anders als de 70% salaris verhoging die zich onlangs een schoolbestuurslid veroorloofde. De portokosten zijn niet afhankelijk van het aantal ambtenaren maar van het kapitalistisch functioneren van de firma. En in de concurrentiestrijd zullen ze streven naar laag, tenzij er monoplies ontstaan. Weer een taak voor het parlement. Haal de postzegelemissies uit het pakket van TNT, maak het nationaal!

  • Stewie op 20 augustus 2008 om 17:57

   De toenmalige PTT had nooit geprivatiseerd mogen worden! Dan was er nu niets aan de hand geweest en dan was ook onze hobby nu leuker en vooral goedkoper geweest!

  • Jos van den Bosch op 20 augustus 2008 om 19:15

   Stewie,

   helemaal mee eens!

  • Albert Haan op 20 augustus 2008 om 23:09

   Jos, niet helemaal eens met het voorbeeld van Duitsland.
   Het ministerie van finacieen geeft de zegels uit.”Deutsche Bundespost”, paralel geeft de commerciele (geprivatiseerde Post) zegels uit met “Deutsche Post” het verschil is meestal aan de zegel duidelijk te zien, aan de tanding oa. Ook in duitsland weet “Deutsche Post”veel geld bij de filatelist weg te halen, nog meer als hier in Nederland.

  • willem hogendoorn op 21 augustus 2008 om 19:56

   Ik was aanwezig op de ALV van de (toen nog) NBFV afgelopen juni, waar topman Peter Bakker van TNT een toespraak hield ivm het 100-jarig jubileum van de NBFV (die toen ook het predikaat Koninklijk kreeg). De volgende (eerlijke?) woorden van Peter Bakker over het emissiebelied van TNT zijn mij bij gebleven: “het interesseert mij eigenlijk helemaal niets wat er op een postzegel staat; als het maar geld oplevert!” Deze visie zie je nu ook weer terug. Er wordt allen gekeken wat commercieel gezien (vooral voor de eigen portemonnee?) het meeste oplevert. Voor filatelistische belangen interessert men zich geen malle moer. Filatelisten, vaarwel; ik ga whisky-etiketten verzamelen.

  • Johannes op 21 augustus 2008 om 21:01

   Ik denk dat het filatelistisch gezien best wel eens interessant zal worden als TNT in andere handen overgaat. De naam TNT verdwijnt dan van alle postprodukten om plaats te maken voor een nieuwe naam. Misschien een andere aanpak van het één en ander: andere postprodukten, andere pakketzegels, andere automaatzegels, enz. enz. Het blijft nooit zoals het is, er is voortdurend sprake van verandering, aanpassing, verbetering en mogelijk verslechtering. Dat kunnen voor de moderne filatelist interessante ontwikkelingen zijn. Het is niet nodig om over te gaan op whiskey-etiketten.

  • Jos van den Bosch op 21 augustus 2008 om 21:12

   Johannes,

   kun je je nog herinneren de kauwgumplaatjes, of misschien ben je zelfs van de leeftijd waar men nog de soepplaatjes van Liebig kon sparen. Of de plaatjes van Verkade. Of zlefs de sigarenbandjes, dat zijn nog eens zaken die stand gehouden hebben of niet soms?
   Er zijn zelfs mensen die het nu nog sparen. Misschien zijn er zelfs mensen over tien jaar die nog de “Wuppies van Albert verzmamelen of de olympische plaatjes van de Plus. Tot dat niveau verlaag je de postzegels als het gewoon door gaat.
   Nederlands parlement neem je verantwoordelijkheid, zoals het Nederlands parlement de verantwoordelijkehid voor onze vlag, waar ook ter wereld, moet het ook z’n verantwoordelijkheid nemen voor onze postzegels en niet de postzegels van Shell, of Fortis of UPS. Laat de firma’s de bezorging maar uitknobelen en onze werkgelegehied verplaatsten naar lage lonen landen of naar Bierset (Luik Belgie) waar het grootste deel van TNT opereert, maar laat in ieder geval dat kleine beetje Nederland waar we trots op kunnen zijn over: onze postzegels. De verantwoordelijkheid voor de postzegeluitgifte van welke firma dan ook moet in handen van Financiën, zowel het ontwerp als ook de uitvoering. Overigens Whiskey domoortje moet je niet verzamelen, maar moet je drinken en dan pas proef je Ierlands c.q. Scholands trots!

  • Grumpy old man op 22 augustus 2008 om 03:06

   Bate, je snijdt weer een belangrijk onderwerp aan dat duidelijk een gevoelige snaar raakt bij de verzamelaars.
   Wat ik echter niet begrijp is dat het de verzamelaars van de postzegels zijn die zich hierover moeten buigen.
   Elke postzegel vertegenwoordigd een bepaalde geldelijke waarde en op elke postzegel staat Nederland. De Nederlandse overheid zou zich hier dus verantwoordelijk voor moeten voelen.
   Het is op zich al belachelijk dat de postzegels speelbal zijn geworden van een private onderneming en het zou helemaal idioot zijn als dit in handen komt van een buitenlands bedrijf dat geen enkele “feeling” heeft met dit stukje nationaal product.
   Het lijkt nu al enkel nog als mogelijkheid gezien te worden om er de verzamelaars geld mee uit de zak te kloppen, maar dan is natuurlijk helemaal het hek van de dam.
   Ik heb op deze blog al eerder gepleit voor het afpakken van de concessie aan de (oorspronkelijke) geprivatiseerde PTT, maar dat wordt nu alleen nog maar urgenter.
   Wat blijft er straks over van de kwaliteit van de postzegels? Zij zullen inderdaad verworden tot plakplaatjes zoals hierboven al wordt gevreesd in plaats van de kleine stukjes waardepapier die zij behoren te zijn. In feite zijn we al zo ver, want het feit dat iedereen zomaar zijn eigen “postzegels” kan laten maken, zonder dat er controle is op wat er op staat, zegt toch al genoeg.
   TNT Post zal natuurlijk zeggen dat de eigenlijke postzegel alleen het randje is met het witte vlak. Dat iedereen het witte vlak op zijn eigen manier kan invullen veranderd de postzegel niet. Tja, zo lust ik er nog wel een paar. De gewone mens ziet natuurlijk het integrale geheel als de postzegel en niet alleen het ranje dat de waarde aangeeft en waar NEDERLAND staat.
   Het hellende vlak is dus eigenlijk al jaren geleden betreden in 1998 met de verrassingszegels.
   De Nederlandse overheid zit zoals gewoonlijk weer eens te slapen.
   Ik ben gelukkig al jaren geleden opgehouden met het verzamelen van de Nederlandse postzegels en zodra de TNT verkocht wordt – wat was er overigens mis met het A-merk PTT – zal ik ook geen pakketzegels meer verzamelen. Brieven stuur ik eigenlijk ook al niet meer want vrijwel al mijn correspondentie gaat per e-mail.
   Gelukkig ben ik dan overal vanaf.
   Weg met die geldwolven, terug naar de situatie van voor de privatiseringsgolf.
   Het zou toch allemaal beter gaan functioneren en goedkoper worden? Heeft u er iets van gemerkt, ik niet.
   Alleen de telefonie is de uitzondering die de regel bevestigd.
   Uiteindelijk is het alleen maar gunstig geweest voor de zakkenvullers onder ons, en dat dan vaak ook nog eens van het belastinggeld dat we betalen voor de publieke sector. Schande!
   Overheid neem uw verantwoordelijkheid en doe nu eens uw werk. Daarvoor hebben wij u gekozen!

  • dolores op 22 augustus 2008 om 04:32

   @Grumpy, ik krijg nu toch wat angstige visioenen. Laat die overheid lekker blijven slapen ajb, al is het maar om chinese toestanden te voorkomen. Alles weer in handen van de staat? Nee dank je wel. En een overheid die zijn verantoordelijkheden neemt? Grumpy, al grump je nog zo hard, dat is en blijft een mooie droom.

  • Fila Mistery op 22 augustus 2008 om 07:49

   Regelmatig lees ik de artikelen op dit blog en zelden reageer ik op de discussies die hier worden gevoerd. De meeste discussies gaan over onze super TNT post (ugh ugh ugh). Zoals je al een eerlijk antwoord kreeg dat het TNT niks interreseert wat, hoe en hoeveel postzegels worden uitgegeven. Sterker nog de postzegels zien er steeds waardeloozer uit gezien de grafische vormgeving. Volgens mij worden er kleuter scholen benaderd om ontwerpen te maken voor op de postzegels. maar goed even naar de point van mijn reactie op het feit dat er volgens jullie iets veranderd moet worden. Gezien politiek Den Haag geen ruk geeft om de Nederlandse filatelie zul je het heft in eigen handen moeten gaan nemen. je kunt net zoals ieder ander een politieke partij gaan oprichten om (te proberen) de privatisering terug te draaien. de PVDF Partij Voor De Filatelie! Of je kunt een actiegroep gaan vormen en het TNT kantoor gaan bezetten uit onvreede over het beleid. Dat zal zeker nieuws worden. Het is teven gratis publiciteit voor onze hobby en raken gelijk ons oude stoffige imago kwijt!!! Een mogelijke naam voor de actiegroep FF, Filatlie Front. Mensen gaat samenwerken want de huidige politieke partijen en clubjes kliekjes geven er niets om!!!!

  • Johannes op 22 augustus 2008 om 09:49

   @ Jos
   De combinatie van postzegels en een glas whisky is wel een aantrekkelijke. Maar wel oppassen dat je geen zegels in je volle whisky glas laat vallen! Maar je kunt ook champagnekurken verzamelen, of bierdoppen, natuurlijk wel in combinatie met veelvuldig proosten. Er is ook geen reden om denigrerend te doen over het sparen van kauwgom-plaatjes, verkade plaatjes of sigarenbandjes.
   In wezen is het allemaal vanuit dezelfde drift. ’t verzamelen van postzegels is wel wat meer gecultiveerd en zal voorlopig nog wel door miljoenen mensen gedaan worden.
   Er is ook geen direct verband tussen de kwaliteit van de postzegels en een overgang van TNT post naar een andere postorganisatie. Als je verder kijkt dan alleen maar naar ’t plakplaatje dan zijn er allerlei interessante ontwikkelingen op het filatelistische front: ’t gebruik van barcode’s op de postzegels; de plaatsing van postzegelautomaten overal in het land; het ontstaan van persoonlijke postzegels. Ga eens naar een sorteercentrum van TNT post. Je ziet ook dat men het uitgifteprogramma meer op de wensen van de verzamelaar probeert af te stemmen. Ik vind TNT best wel inventief met z’n uitgiftes. Mensen worden er meer bij betrokken, bij de totstandkoming van een uitgifte, meer dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden. E.e.a. is niet alleen in Nederland zo, maar ook in de ons omringende landen en verderop. Als je de postzegel plaatst in de relatie tussen allerlei ontwikkelingen dan heb je een dimensie erbij, wat het verzamelen dubbel zo aantrekkelijk maakt. Dus niet alleen naar het (whisky)plaatje kijken! :)

  • dolores op 22 augustus 2008 om 13:36

   @fila mystery, beetje rondsnorren op internet, klagen over lelijke emissies en mn verzameling op orde zien te houden, is dat ook goed? ;-)

  • Fila Mistery op 22 augustus 2008 om 17:58

   Beste Dolores,
   Natuurlijk mag je dat allemaal. Het is tenslotte mens eigen! Ik hoop alleen dat mensen iets verder gaan dan alleen klagen.Als je een slecht restaurant treft met slecht eten keer je toch ook niet terug voor een maaltje! Waarom zou je postzegels verzamelen die je lelijk vindt??????? Of verzamel je alleen maar om geen lege hokjes te hebben op je albumblad. Want in dat geval zou je dus geen recht van klagen hebben over een uitgifte omdat het je alleen om het hokje in je album te doen is. Ik heb het daarom ook met de nodige sarcasme erin geschreven. Ik zie het al voor mij dat boze verzamelaars het TNT gebouw gaan bezetten uit onvreede of een taart in het gezicht van de directeur gooien bij eerst volgende presentatie van een uitgifte o.i.d.
   Ik keur fisiek of verbaal geweld niet goed maar ik zou het wel prachtig vinden als zoiets op vreedzame wijze zou gebeuren.
   Het is aan jouw uit eindelijk om te accepteren of je waar voor je geld hebt gekregen. Mijn mening met de huidige TNT is dat dus verre van weg.

  • dolores op 22 augustus 2008 om 19:33

   Ik snap het wel, en ik snap het niet. Nu doe ik ook nog niet zo heel lang mee. De lol wat betreft je bladen vol kijgen, alles bij elkaar zien te verzamelen wat uitgegeven wordt is er nogal af begrijp ik. tIs gewoon niet meer te doen alle emissies bij te houden. Dan heb je een aantal keuzes: stoppen met verzamelen, whiskey-etiketten gaan verzamelen best leuk denk ik, de TNT gaan bezetten, een actiegroep gaan oprichten je stem laten horen hier op het forum, onder bedreiging minder en betere (wat zijn betere?) emissies afdwingen. Of je verzamelgedrag wijzigen.

   Nu hoefde ik gelukkig niets te wijzigen omdat ik pas sinds 3 jaar verzamel, maar om een voorbeeld te noemen: overzicht krijgen van wat er is op postaal gebied over de Nederlandse Nationale parken alleen al heeft mij menig uurtje gekost. Van de normale emissies moest ik het duidelijk niet hebben. Teleurstelling alom, Nederland heeft nb 20 Nationale parken!!! Uiteindelijk heb ik 1 en ander gevonden in onverwachte hoeken, rondzwervende enveloppen, een dichteres die bij een uitstapje een velletje persoonlijke postzegels! heeft gemaakt van een Nationaal park, een verdwaald stempel etcetera….

   Is dit ook niet een beetje waar het in deze hobby om gaat? Zoeken tot je er gefrustreerd van raakt, een glas whiskey achterover klokken voor mij part of neurotisch je hele pakje sigaretten oproken, je nagels opeten,….en uiteindelijk dan toch een paar vondsten.

   Mensen, laat je plezier niet zo afhangen van die TNT, verzin een onderwerp of een verzamelgebied, verdiep je daarin haal alles overhoop om dingen te vinden die met dat onderwerp te maken hebben, schrijf er desnoods over, sommigen gaan zich met de jeugd bezighouden, anderen met tentoonstellingen anderen klagen alleen maar, nou ja die mensen heb je ook nodig, tis een hobby en geen politiek.

  • Robert op 28 augustus 2008 om 12:51

   Mensen, niet teveel doemdenken! Waarzeggers voorspelden ook het einde voor papier toen internet opkwam. En kijk nu eens hoeveel boeken en tijdschriften er in omloop zijn! Het is nog altijd zo dat ontwerpers het een eer vinden om een postzegel te mogen ontwerpen. Dat zal altijd zo blijven, ook al neemt het versturen van poststukken af. Maar dat hoeft niet te betekenen dat postzegels ten dode opgeschreven zijn. Kwaliteit komt altijd bovendrijven, hoe dominant de macht van het getal ook is.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)