Vuurtorens zijn thematisch interessant - Postzegelblog

Vuurtorens zijn thematisch interessant

1

vuurtorentexel.jpgHet volgende berichtje stond enkele dagen geleden in de kranten ’Veel animo voor baan op vuurtoren’ en verder ’Het regent sollicitaties voor de functie van toezichthouder op de Texelse vuurtoren’. Hieruit blijkt weer eens dat vuurtorens altijd bij velen belangstelling inboezemen. En niet alleen de echte torens. Dat blijkt namelijk overduidelijk uit het bestaan van de ’Nederlandse Vuurtoren Vereniging voor alle vuurtorenliefhebbers’. Daarvan zijn (oud)vuurtorenwachters lid, verzamelaars van vuurtorenpostzegels, modelbouwers, kunstenaars, verzamelaars van ansichtkaarten met vuurtorens, fotografen en noem maar op….

Ook verzamelaars van vuurtorenzegels dus. En ze kunnen regelmatig aan de slag. Er is namelijk bijna geen land meer in de wereld te vinden, ook al grenzen ze met een miniem reepje aan zee, of het heeft vuurtorenzegels uitgebracht.

greifswalder_oie.jpgVoor zover ik kan nagaan is de jongste vuurtorenemissie van Duitsland, waar 3 juli de vijfde serie vuurtorenzegels verscheen. Op een 45 c.-zegel de uit 1894 daterende vuurtoren van de Oostzeeplaats Warnemünde/Rostock en de vuurtoren op het Noordzee-eiland Amrum (1875) staat op een zegel van 55 cent. (NB. Vijf van elke zegel zitten ook in een boekje). Eerder verschenen: 2004, Greifswalder Oie en Roter Sand, 2005, Mole 1 en Westerheversand, 2006, Neuland en Hohe Weg en 2007, Bremerhaven Oberfeuer en Hornum.

Enkele eerdere emissies: IJsland, 8/5, 100 jaar stad Hafnarfjördur, beeld van de stad met vuurtoren (80 kr.). Letland, 10/5, vuurtoren van Akmenrags (63s, aanvulling op reeks); Aland, 6/6, vier zegels zonder waarde-aanduiding, de vuurtorens van Marhällen, Gustaf Dalén, Bogskär en Kökarsören; Portugal, 19/6, tien x 0,30 €, Montedor, Leca, Penedo da Sandade, Esposede, Santa Marta, Cabo Espichel, Cabo da Roca, Bugio, Cabo Sardoa en Cabo de Sao Vicente.

cap-frehl.JPGEn vorig jaar: Frankrijk, 9/11, velletje met zes 0,54 €-zegels met beelden van Cap Fréhel, Phare de l’Espiquette/Le Grau-du-Roi, Ar Men/Ile-de-Seine, Grand Leon/Saint Brieue, Ile de Porquerolles en Phare de Chassiron/Ile d’Oléron; Canada, 27/12, permanente serie gewijd aan de nationale vlag, vijf zegels zonder waarde-aanduiding met de vuurtorens van Sambro Island, Point Clarck, Cap de Rosiers, Warren Landing en Pachena Point.

Een moeilijkheidsgraad bij het verzamelen (maar dat geldt natuurlijk voor veel thema’s, want je moet altijd op het vinkentouw zitten) is als er een vuurtoren wordt afgebeeld op één van de zegels van een serie. Dat was bij voorbeeld het geval op 12/4 in Noorwegen, 6 zegels in A-waarde, op één daarvan de vuurtoren van Lyngör; op 15/5 op Aldereney, serie van 6 roofvogelzegels, op de hoogste waarde (74p) een sperwer met op de achtergrond een vuurtoren en op 9/6, Guernsey, een zegel in het UK-tarief met de vuurtoren van St. Peter Port, één van de tien zelfklevende zegels met landschappen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Frankrijk Groot Brittannië Noorwegen Portugal VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.