Sterrenbeeldpostzegels: twaalf maanden jarig! - Postzegelblog

Sterrenbeeldpostzegels: twaalf maanden jarig!

0

TNT Post geeft op 1 september (sterrenbeeld van de maagd) een sfeervol postzegelvel ‘Twaalf maanden jarig!’ uit met daarop alle twaalf sterrenbeelden op twaalf vierkante postzegels. “De sterrenbeelden zijn alle met elkaar verbonden en daardoor ook alle mensen. Iedereen heeft immers een sterrenbeeld”, zegt Joanna Mühlenbrock, grafisch ontwerper bij Bureau Fabrique.

sterrenbeelden-ram-190p.jpg sterrenbeelden-stier-190p.jpg

Deze postzegels zijn bij uitstek geschikt voor het versturen en feestelijk opvrolijken van verjaardagskaarten. Door het plakken van een postzegel met het sterrenbeeld van de jarige krijgt de kaart een extra persoonlijk tintje. Het sterrenbeeld of zonneteken geeft het moment aan, waarin de zon zich bevond op het moment van iemands geboorte.

Verkenning van het totaalbeeld
Patronen van de twaalf sterrenbeelden van de dierenriem, die in een fantasieweb van sterren lijken te staan, treden stuk voor stuk duidelijk op de voorgrond. Reden? De helderste ster van ieder sterrenbeeld heeft een extra schittering gekregen door een gloedeffect (glow). De verbinding tussen de sterren en sterrenbeelden zijn met fijne lijnen subtiel aangegeven van stralend wit tot nachtelijk grijsblauw. Alle lijnen vormen één geheel, die zelfs over de grenzen van het postzegelvel heen lopen tot ver daar buiten. Vaag en teer aangeduid. Het afgebeelde netwerk is een combinatie van werkelijkheid en fantasie.

(Ver)bindende elementen

In het ontwerp zijn tal van bindende en verbindende elementen opgenomen:

1)     Iedere postzegeltekst geeft een omschrijving van een karaktertrek van een sterrenbeeld. Al deze teksten (“Wat er in de sterren staat”) zijn op communicatie en relaties tussen mensen toegespitst.

2)     Alle sterrenbeelden zijn met elkaar verbonden en daardoor ook alle mensen (iedereen heeft immers een sterrenbeeld).

3)     De teksten kunnen van boven naar beneden in verticale banen als een doorlopend verhaal gelezen worden.

4)     De teksten zijn ook van links naar rechts te lezen. Zelfs ‘zappen’ van iedere willekeurige postzegel naar een andere postzegel is mogelijk. Een ‘match’ met een vriend of vriendin komt in de praktijk het meest aansprekend over door twee postzegels met de juiste sterrenbeelden op een envelop te plakken. Het gevolg hierva betekent wel dat de kaart of envelop wordt  overgefrankeerd.

4)     “We hebben de teksten aan de boven- en onderzijde als het ware van het postzegelvel af laten lopen”, aldus Joana Mühlenbrock. “Daardoor ontstaat de suggestie van oneindigheid en de verbinding met het helaal. De teksten komen uit het niets en verdwijnen ook weer in het niets, in het heelal.”

5)     Ieder postzegel heeft zijn eigen feestelijke kleur met een sfeervolle overgang van licht naar donker als bij een avondhemel.

sterrenbeelden400p.jpg

6)     De fantasiesterrenbeelden treden door de zwarte liniatuur op deze afbeelding dominerend op de voorgrond. Daarmee tegelijk de integratie van werkelijkheid en fictie.

7)     Het uitgangspunt verbondenheid past uitstekend bij de rol van TNT Post als kaarten- en brievenbezorger. Het postbedrijf verbindt met elkaar.

In de (in de achtergrond uitgespaarde) sterrenbeelden zijn een tweetal overeenstemmende elementen als metaforen (zie punten 2, en 7) op een wel doordachte, ingenieuze wijze opgevoerd, ingebed en weergegeven.

Het team Bureau Fabrique, waarvan Mühlenbrock als woordvoerder optreedt, heeft aan de sterrenbeelden meer meegegeven dan de voor de hand liggende pictogrammen, die in de horoscooprubriek van tijdschriften en kranten staan. Zij hebben met z’n allen op een bijzonder acceptabele manier de tekens van de dierenriem in een fictief hemelgewelf tot een magistrale eenheid weten samen te smelten.

nvph1646.jpg

In 1995 zijn alle sterrenbeelden op één postzegel (nvph 1646) terechtgekomen. De invalshoek was toen de verjaardag, een voor de hand liggende relatie met het sterrenbeeld. De ontwerpers Janssen en Vollebergh hebben de taart als hét symbool van de verjaardag gezien. Zij kozen een verjaardagstaart met twaalf kaarsen, verdeeld in twaalf stukken. De twaalf tekens van de dierenriem zijn overzichtelijk als een nieuwe laag over de taart geplaatst en door stippellijnen met de kaarsjes verbonden. Zilveren sterren zijn als confettispatjes (in een extra vijfde drukgang) rondom de taart aangebracht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)