Solidarnosc - Postzegelblog

Solidarnosc

2

solidarnosc-1.jpg

Om te voorkomen dat de puristen onder jullie meteen in de pen klimmen, de zegels hierboven en hieronder zijn inderdaad illegale exemplaren. En toch, zoals jullie kunnen zien, beeld ik ze vandaag groot af. Want vandaag is het 28 jaar geleden – op 14 augustus 1980 dus – dat op de Lenin-scheepswerf in Gdansk de stakingsgolf in Polen uitbrak.

Dat oproer legde de basis voor de vakbond Solidarnosc. Juist, het waren de hoogtijdagen van eerst vakbondsleider en daarna Pools president Lech Walesa.  

solidarnosc-2.jpg

Roerige tijden waarin, zo wordt beweerd, de afbrokkeling en uiteindelijk verdwijning van het communisme in het Oostblok in gang werd gezet. En waar dat onder meer toe geleid heeft, dat merken we tot aan de dag van vandaag. En zullen we, naar ik mag aannemen, nog lang blijven merken.  

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch PolenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Rein op 14 augustus 2008 om 18:32

    Solidarnosc is binnen Polen allang niet meer vanzelfsprekend. Naar buiten toe als het de binnenlandse politiek dient zijn we solidair met iedereen die net als wij te lijden hebben gehad van de ellendige Russen.

    Hier in zuid-Polen zittend met vakantie wordt ik doodziek van de anti-russische propaganda op de Poolse media. Ik hoop dat in Nederland wat ojectiever bericht wordt gegeven.

  • Toon op 16 augustus 2008 om 13:25

    Mijn Pools is niet zo goed, maar met Engels kan ik nog wel overweg. Meer info over Kornel M op
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fighting_Solidarity

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)