Vreemd staatshoofd op de postzegel - Postzegelblog

Vreemd staatshoofd op de postzegel

1

staat1.jpgEr zijn ontelbaar veel verschillende postzegels. Je kan dus van elk denkbaar thema een aardige collectie opbouwen. Er is één thema-collectie die jullie moeite zal kosten: het thema ‘vreemde staatshoofden’. Ik bedoel daarmee; postzegels van een land, waarop een vreemd staatshoofd staat afgebeeld. Dus niet het hoofd van dat land, maar van een ander land. Het staatshoofd moet in leven zijn geweest toen de postzegel werd uitgegeven, dus herdenkingszegels voor bv. Ghandi of Churchill, uitgegeven na hun dood, tellen niet mee.

De ‘vreemde staatshoofden’ zegels die ik bedoel zijn dus uitgegeven ter gelegenheid van een bezoek, een verdrag,of een jubileum. En ik doe een concessie: een zegel waar een familielid van het staatshoofd op staat – echtgenoot, zoon, dochter – mag meetellen. De postzegels van ex-Engelse kolonien waar de Engelse koningin en/of haar familie op zijn afgebeeld tellen NIET mee. Dat omdat in een Gemenebest de koningin nog steeds een beetje staatshoofd is van deze ex-koloniën, ze is dus niet ‘vreemd’.

Laten we een paar zegels en poststukken uit een ‘vreemde staatshoofden’ verzameling bekijken.
Dicht bij huis hebben we de Nederlandse zegel NVPH nr 829 uit 1964 met daarop naast Juliana, de Belgische koning Boudewijn en de Luxemburgse groothertogin Charlotte, ter gelegenheid van het 20 jarig jubileum van de Benelux. Belgie en Luxemburg gaven dezelfde zegel uit (Michel 1366 en 700).

staat5.jpg

De mij bekende oudste bezoekend-staatshoofd-zegel is die van Frankrijk uit 1938 (Yv nr 400). Telt eigenlijk niet want de staatshoofden staan er NIET op maar ik gebruik deze zegel als voorloper van het thema omdat ik er zo’n mooie FDC van heb met de staatshoofden er wel op.

staat-2.jpg

Het Engelse koningspaar kwam dus in 1938 naar Parijs op bezoek. Van het bezoek werd grote ophef gemaakt, de eeuwigdurende Frans-Britse vriendschap werd bezongen. De zegel was bedoeld als waarschuwing richting Nazi-Duitsland, waar Hitler dreigende taal liet horen, aan het herbewapenen was gegaan, en Oostenrijk al had ingepikt.

Tussen haakjes, de op de FDC afgebeelde Engelse koningin is niemand minder dan Queen Mum, die kort geleden, 101 jaar oud, is overleden.
staat1.jpgDan hebben we een paar jaar later de zegel van Nazi Duitsland uit 1941 (Michel 763) waarop Hitler en Mussolini samen zijn afgebeeld.

Fascistisch Italië gaf in hetzelfde jaar voor dezelfde gelegenheid een serie van zes zegels uit met de diktators er op (Michel 623-628, niet afgebeeld).

De boodschap van deze zegels was dat elke diktator niet alleen stond, maar dat ze samen optrokken, iets wat tussen diktators zelden voorkomt. Voor het zwakke Italië was de ‘as’ belangrijker dan voor het sterke Duitsland, vandaar Italië zes zegels in plaats van eentje.

Dan heb ik nog een poststuk gevonden van de Filippijnen uit 1953 waarop Soekarno staat, compleet met slogan ‘Merdeka’, naast de Fillippijnse president met slogan ‘Merbuhay’, de slogans betekenen ‘vrijheid!’ .

staat-3.jpg

Dit was de tijd dat derde-wereldlanden zich ‘neutraal’ opstelden in de koude oorlog en de Westerse landen de schuld gaven voor eigen falen. Achtergrond van deze zegel was voor Jan Publiek ‘wij in de ex-koloniën zijn broeders’ maar in werkelijkheid dat het voor de Fillippijnen verstandig was om het agressieve Soekarno-bewind, beschikkend over Sovjet-Russische schepen en vliegtuigen en agerend aan de zuidgrens, te vriend te houden. Soekarno op zijn beurt, wou morele steun hebben tegen de Nederlanders in toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea (Irian).

Ten slotte nog een FDC uit 1965 met een serie van drie postzegels van de Filippijnen met daarop afgebeeld onze prinses Beatrix naast Imalda, echtgenote van de Filippijnse president en bekend van haar enorme schoenenverzameling.

staat-4.jpg

Prinses Beatrix deed op haar good-will reis door ZO Azie ook de Fillippijnen aan. Daar Nederland toen de grote zaken meest met Taiwan deed, was er de Filippijnen veel aan gelegen de aandacht op eigen land te vestigen. Er bestaat ook een zegel van Mexico uit 1964 (niet afgebeeld) met daarop koningin Juliana ter gelegenheid van haar bezoek op 8 april.

Verder bestaan er diverse zegels met afgebeelde bezoekende staatshoofden van Arabische landen (niet afgebeeld) wiens staatshoofden elkaar uiteraard zeer frequent bezochten. Topstuk is een lange Egyptische serie  waarop zowat alle toenmalige Arabische staatshoofden zijn afgebeeld, ter gelegenheid van een pan-Arabisch congres in Caïro. De achtergrond van die serie zal wel duidelijk zijn, denk ik. Ook bij de DDR, andere voormalige Oostbloklanden, de Sovjetunie, en diverse landen buiten Europa vind je vast en zeker zegels met bezoekende of bevriende staatslieden er op, al was het maar Mao of Stalin, bv DDR Michel nr 999 en 777.

Ik zou zeggen: ga op zoek. Het is weer eens wat anders. Wie weet, een prijs waard op een tentoonstelling, mits voorzien van achtergrondinformatie.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland België Duitsland Koningshuizen Winston ChurchillNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)