Horloges - Postzegelblog

Horloges

0

Een boel mensen hebben motiefverzamelingen, ieder diertje zijn/haar pleziertje. Het aantal motieven is eindeloos, geen probleem want het aantal verschillende postzegels is ook eindeloos, ergo je kan er altijd enige vinden die passen in je motiefverzameling. Zo sprak ik laatst iemand die motief “tijdmeting” was gaan verzamelen. Zijn verzameling was in hoofdstukken ingedeeld: torenklokken, zonnewijzers, pendules, horloges, enzovoort. Zag er indrukwekkend en interessant uit. Het hoofdstuk ”horloges” raakte bij mij een gevoelige snaar. Op dat gebied is er heel wat veranderd.

klokstamp.jpg 

Mijn eerste horloge, van ouders gekregen na het behalen van het diploma 5j HBS (lang geleden dus), was een Prisma. Dat puur Nederlandse merk voor ‘made in Switserland’ horloges bestaat nog steeds. Mijn Prisma deed jaren dienst maar liep meer en meer achter, en werd er in de loop der tijd niet mooier op. Krasvrij gehard glas bestond niet en het grijsgedraaide opwindknopje werd steeds bedieningsonvriendelijker.

horloge4.jpgIk kocht dus een andere opwinder van onbekend merk. Tot op een moment dat mijn Canadese schoonvader mij, jaren 70,  in de vertrekterminal van Toronto Airport een deftig horloge schonk: een Bulova. Kwartshorloges bestonden toen nog niet, maar de Amerikaanse Bulova Accutron was voorzien van (fors bemeten) knoopbatterij en een gepatenteerde, miniscuul kleine stemvork die het tijdmechaniek aanstuurde. Ontroerd stapte ik in het vliegtuig richting Schiphol. Toen na een rustige vlucht, de daling boven Leiden werd ingezet probeerde ik mijn Bulova op de Hollandse tijd te zetten. O schrik: het horloge begon heftig te trillen en te zoemen. Bliksemsnel met behulp van een cent de achterkant geopend en de knoopbatterij er uit gehaald.

In Haarlem-centrum bleek een winkel Bulova-dealer te zijn. Het horloge was een maand in reparatie. Een week daarna moest ik voor mijn werk Hamburg bezoeken. S’morgens in een Hamburgs hotel om acht uur bleek de Bulova drie uur aan te wijzen: weer stuk dus. Opnieuw kostte de reparatie een maand. Op mijn verzoek aan de Bulova-winkel om een geheel nieuw horloge werd niet ingegaan. Kortom, in een nijdige bui heb ik de Bulova naar Canada teruggestuurd.

omega-seamaster.jpg Vervolgens ging ik op hoge benen naar de bekende Hoofddorpse juwelier S met een voorstel. Mijn voorstel: ik zou een horloge kopen, 10% meer betalen dan de winkelprijs, maar als er binnen een jaar iets aan mankeerde direkt een nieuw exemplaar krijgen. S. dacht na en ging accoord, maar alleen voor het door hem gevoerde merk Omega. Aldus kocht ik een Omega, type Seamaster. Maanden gingen voorbij, niets te klagen over het horloge. Tot…de elfde maand. Toen hield ik bij het opwinden opeens de opwindknop met stangetje in mijn handen. Naar de winkel van S. Hij verblikte en verbloosde niet. ”Zoek maar een nieuwe uit” zei hij. Ik verliet de winkel met een nieuwe Omega, ditmaal een wat duurder type, een Constellation. De Constellation werd geacht een chronometer te zijn maar heeft na de eerste maanden, altijd een halve tot een minuut per dag achtergelopen. Kniesoor die daarop let. Daar tegenover staat dat ie nu, vijfendertig jaar later, nog steeds loopt. Niets te klagen dus, behalve dat ik moe wordt van het dagelijkse opwinden.

Intussen zijn de kwartshorloges uitgevonden die altijd gelijk lopen. Geen opwinden meer. Daar ze simpel te maken zijn, zijn horloges nu spotgoedkoop te krijgen. Het schijnt dat 80% van de kwartsbinnenwerken, en zeker 50% van de horloges, nu in China worden vervaardigd. Denk daaraan als u bij de juwelier aarzelend kijkt naar een ”Zwitsers” merk-kwartshorloge van vele honderden euro’s. Voor de heb kocht ik paar weken geleden drie Chinese polshorloges op de Hoofddorpse markt, keus uit honderden types, voor 5 euro per stuk. Voor die prijs kreeg je er nog een reserve batterijtje bij en werd de stalen band, resp. vuurvergulde band op maat gemaakt.

Intussen draag ik al 20 jaar bijna dagelijks een Hema made in Hongkong kwartshorloge, destijds gekocht voor ik meen 90 gulden, die het ook nog altijd prima doet. Onverwoestbaar, ondanks valpartijen, gebroken glas, enzovoort.

Vraag me af of dit uit het leven gegrepen horlogeverhaal op een of andere wijze in een motiefverzameling kan worden ondergebracht…

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)