Het onzichtbare zichtbaar maken - Postzegelblog

Het onzichtbare zichtbaar maken

5

zernike.jpg

Nee, we hebben het hier niet toverkunstjes, noch over Hans Klokachtige goocheltrucs. Het gaat hier om zeer serieuze wetenschap. Om natuurkunde, om precies te zijn. Over een uitvinding die goed was voor de Nobelprijs.

250px-phase_contrast_microscope.jpgOm wie het allemaal draait? Om Frits Zernike, die op 16 juli 1888 werd geboren, en zijn fasecontractmicroscoop. Dat apparaat (zie hiernaast; ziet er eigenlijk uit als een doordgewone microscoop) maakte het – vraag me niet hoe -mogelijk om het tot dan toe onzichtbare zichtbaar te maken.

Die uitvinding bleef niet onopgemerkt. Dus kreeg Zernike er op 11 december 1953 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor. En werd hij in 1995 geëerd met de zegel bovenaan dit stukje. Een zegel in de serie Nobelprijswinaars, ontworpen door Harry N. Sierman.

Over Nobelprijswinnaars, zeker internationaal moet dat een behoorlijk omvattend verzamelthema zijn; iemand van jullie die op dat vlak actief is?!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

    Reacties (5) Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)