Rhapsody in Blue-zegel - Postzegelblog

Rhapsody in Blue-zegel

31

Dankzij Niger, want dat land gaf het blokje hierboven uit onder de naam Rhapsody in Blue. En dankzij (natuurlijk zou ik haast zeggen) Willem Hogendoorn. Want hij toverde hem tevoorschijn.

rhapsody2.jpg

En nog meer, want deze frankeermachinestempel komt ook van hem. De stempel verwijst naar een muziekhandel die naar de naam Rhapsody luistert. Een muziekhandel die, zo weet Willem er bij te vertellen, blauwe enveloppen gebruikt. Rhapsody-blauwe enveloppen dus.  

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (31) Schrijf een reactie

  • Adri op 16 juli 2008 om 11:20

   Dit lijkt me één van die dubieuze uitgiftes van postzegelagentschappen die in het land zelf helemaal niet verkrijgbaar zijn en uitsluitend worden gemaakt voor verzamelaars met (thematische) nieuwtjesabonnementen.

   De UPU hield hier jarenlang lijsten van bij, of ze dat nu nog doen weet ik niet maar dit soort series blokken van voormalige Franse gebiedsdelen in Afrika stond daar begin deze eeuw ook op.

   Dus of je dit postzegels moet noemen valt over te discussiëren.

  • Dolores op 16 juli 2008 om 18:43

   http://www.collect4all.com/products.php?hlcategory=-1&page=1 daar staat er nog meer.

   Toch begin ik deze niet-postgeldige sheets met wat andere ogen te bekijken. Niet-filatelisten die ik ken vinden ze erg leuk, (ik geef ze soms kadoo, van pandabeertjes ed) en als daarmee hun interesse is gewekt voor filatelie/echte postzegels…dan hebben ze toch een functie.

  • Dolores op 16 juli 2008 om 18:46

   Oh, even zoeken bij Eiffeltoren, daar staan ze.

  • Dolores op 16 juli 2008 om 18:50

   Overigens, vraag me af of ze vallen onder de ‘souvernirsheets’ of dat ze wel degelijk postgeldig zijn?

  • Rein op 16 juli 2008 om 19:28

   @Dolores

   Wat zijn souvenir-sheets???

   Niet-postgeldige sheets enzo zijn dus per defintie geen postzegels – want nooit geldig geweest voor de betaling van postale diensten – maar ongetwijfeld leuke plakplaatjes.

   Verzamelwaardig zoals ik vroeger ook sigarenbandjes verzamelde die nooit om een sigaar hadden gezeten, maar onderin de sigarendoos waren gestopt door de fabrikant – Willem II – ter verleiding van de potentiële verzamelaar.

   Het bespreken van sigarenbandjes hoort niet bij een filatelie-forum thuis niettegenstaande het feit dat een sigarenbandjesverzamelaar best wel eens kan uitgroeien tot een postzetgelverzamelaar [ikke dus] en datzelfde zal ook wel eens gebeuren met iemand die plakplaatjes van Niger kreeg toegestopt van z’n tante….

  • Adri op 16 juli 2008 om 20:11

   Dolores dat spul van Collect4all gaat om FDC’s Jaar van het Kind 1979. Die zegels vind je gewoon terug in de bekende wereldcatalogi zoals Michel en Yvert.

   De vraag aan Gerrit Jan zou dus kunnen zijn of deze blokken daar ook in staan, in de Michel heb ik ze steeds gemist – of er stond een verhaal in over illegale uitgiften met een opsomming van de uitgaven die bestaan, maar die kregen geen Michel-nummer.

   Van de UPU vind ik hierover niets meer terug. Wel op een andere site:
   http://www.stamp-scandal.com/Illegals_catalogue.htm

  • Dolores op 16 juli 2008 om 20:46

   @Adri, je moet bij topics ook even op Eiffeltoren gaan staan, en dan op zoeken klikken. Daar staan ze.

   @Rein, souvernirsheets, en/of lokale uitgiftes zijn de zegels zoals die van Buriatia. Ze zien eruit als postzegels, worden ook vaak verkocht als postzegels maar zijn dat niet. Voor filatelisten dus nepspul. Maar….ter promotie van de filatelie kunnen ze wel degelijk een functie hebben. Ik ben in eerste instantie tegen cto’s, niet postgeldige uitgiftes aangelopen, ben er toen achter gekomen dat het weinig met post en meer met handel te maken heeft, en zodoende meer op het terrein van de post en filatelie terecht gekomen. Dat hoeft niet bij iedereen zo te gaan natuurlijk, maar om mensen geinteresseerd te krijgen zouden ze wel degelijk een functie kunnen hebben. Ik ben zo het postzegelgebeuren ingerold.

  • Dolores op 16 juli 2008 om 20:51

   Eeeh voor de duidelijkheid: ik ga ze niet promoten, alhoewel ik er weleens 1 kado heb gedaan aan iemand. Maar worden ze wel gekocht of verkocht, be happy! En dan is het wellicht aan filatelisten, fora, blog om mensen erop te wijzen dat er veel echter, mooier en interessanter spul is.

  • Dolores op 16 juli 2008 om 21:21

   Zolang er bij vermeld wordt dat het om een “souvenir-sheet” (voor de toeristen ofzo?) gaat, en/of om een “lokale uitgifte”, is er meen ik niets illegaals aan. Worden ze echter verkocht als echte postzegels, wat vaak ook het geval is, dan zit je fout. Maar ja wie controleert dat…

  • Dolores op 16 juli 2008 om 21:42

   Overigens slaat de naam ‘souvenirsheet’ oorspronkelijk wel degelijk op postgeldige zegels.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Miniature_sheet

   De zogenaamde blokken zoals die van de Exfilna in Spanje, worden dus ook wel souvenirsheets genoemd. (Wel postwaardig)

   Maar de velletjes die je regelmatig op internet aantreft, ook souvenirsheets geheten zijn over het algemeen niet postgeldig. Dit zijn althans mijn bevindingen, Andere bevindingen ben reuze benieuwd naar.

   Misschien wordt het tijd voor wat meer eenduidigheid op het terrein van blokken sheets, velletjes, blaadjes, lokaal, nep, illegaal?

  • Dolores op 16 juli 2008 om 22:00

   Correctie: de handelaren misbruiken eigenlijk de naam ‘souvenirsheet’ en ‘lokale uitgifte’ om niet-postwaardige produkten te verkopen.

  • Rein op 16 juli 2008 om 23:00

   @Dolores

   even over de terminologie: postwaardig of postgeldig zijn geen bestaande, gebruikte kreten dus liever maar niet hanteren.

   We hebben het hier over postzegels d.w.z. over zegels/stickers die in principe in het postale verkeer gebruikt zouden kunnen worden of hadden kunnen worden. En dat gaat het altijd om een vooruitbetaling van mogelijk te verrichten postale diensten.

   Of ze dat ook gebeurd is – of ze een rol inm het postale verkeer hebben gespeeld of niet – kan worden aangeduid met termen als postfris, gebruikt, met welwillendheidstempel, CTO e.d.

   In welke vorm ze verkocht zijn geven we aan met termen als in loketvel, blokken, velletje, boekje, rol e.d.

   “Lokale uitgifte” suggereert dat ze niet in het hele gebied dat de postdienst bestrijkt verkrijgbaar zijn geweest. In de praktijk betekent het dat er een slimme verzamelaar/handelaar is opgestaan met $$ in z’n/haar ogen en er van uit is gegaan dat de postzegelverzamelaar hem/haar wel rijk zou maken…

   Als het gaat om de status van een postzegel kun je spreken van een vervalsing ten nadele van de post of van de verzamelaar. In het laatste geval is alleen de verzamelaar de dupe, in het eerste geval vooral de posterijen maar ook in tweede instantie de verzamelaar.

   Illegale postzegeluitgiften zijn postzegels die niet zijn uitgegeven door de rechtmatige posterijen van het land waarop de zegels betrekking hebben. Volop postzegels van Afrikaanse landen zijn nooit door de betreffende posterijen uitgegeven en zijn dus eigenlijk ook geen postzegels.Het zijn ook geen vervalsingen ten nadele van de post omdat ze nooit bedoeld zijn om in het land zelf de posterijen door illegaal gebruik te benadelen.

   Overbodige zwegeluitgiften zijn postzegels die weliswaar door de posterijen zijn goedgekeurd en theoretisch ook in het postaal verkeer kunnen worden gebruikt, maar daarvoor niet zijn bedoeld door de initiatiefnemers.

   Dit varieert van de door agentschappen in Brussel of New York uitgegeven postzegels, zoals die vsn Niger, in goed overleg met authoriteiten ter plekken, maar die afgezien van een hsndjevol zegels nooit het land van uitgifte hebben bereikt tot de uitgifte van zegels in prestigeboekjes met de enige bedoeling om ze te verkopen zonder dat er een postale dienbst tegenover staat.

  • Dolores op 17 juli 2008 om 02:27

   @Rein:

   Quote: even over de terminologie: postwaardig of postgeldig zijn geen bestaande, gebruikte kreten dus liever maar niet hanteren.

   Deze term heb ik niet zelf verzonnen. “Valid for mailing” is een term die ik meermalen ben tegengekomen op internet. Ik heb begrepen dat deze term gebruikt wordt om een onderscheid te maken tussen wat wel op een brief/kaart ed mag, en wat niet.

   Buriatia schijnt niet “valid for mailing” te zijn. Mag niet op een kaart of brief of andere post geplakt worden. Althans, dat is wat ik begrepen heb. Als ik de info nog kan vinden zal ik m hier neerzetten. Heb ik verkeerde info, of het verkeerd begrepen, excusez moi.

   Verder kom ik overal op internet de termen ‘souvenir sheet’ en ‘lokale uitgifte’ tegen. Deze termen worden gebruikt voor bijvoorbeeld de Marilyn Montroe uitgiftes, bepaalde Korea uitgiftes, Buriatia uitgiftes…

   Mogen deze zegels zowiezo op een brief/kaart/poststuk gebruikt worden, of wordt de naam ‘souvenir sheet’ hier gebruikt om gewoon zegels/plakplaatjes aan de man te brengen, en het te doen laten lijken alsof het postzegels zijn?

   Dit schijnt een souvenir sheet te zijn:
   http://www.merriam-webster.com/dictionary/souvenir+sheet

   http://www.linns.com/howto/refresher/terminology_20070430/refreshercourse.asp

   Das niet helemaal hetzelfde als een aantal souvenirsheets op e-bay en webwinkels…

   Lokale uitgiftes/local issues zijn oorspronkelijk uitgiftes/postzegels die uitgegeven werden door de postadministratie van meestal een stad, bedoeld voor gebuik binnen de gegeven stad.

   Vandaag de dag wordt de naam steeds vaker gebruikt voor postzegels als die van Buriatia. Das wel iets heel anders dan de oorspronkelijke local issues.

   Ook hier weer: in hoeverre wordt de naam local issue gebruikt om plakplaatjes aan de man te brengen?

   Dan over de legaliteit en illegaliteit: het gaat hier niet om vervalsingen, maar het is niet toegestaan postzegels aan de man te brengen die geen postzegels zijn. Tenzij je dat er expliciet bij vermeld.

  • Dolores op 17 juli 2008 om 02:36

   Uit deze site blijkt dat Buriatia wel op post mag, maar tzal niet zo snel gebeuren.

   http://www.kyno-kennis.nl/postzegels/buriatia.htm

  • Dolores op 17 juli 2008 om 02:58

   Correctie: uit deze site begrijp ik dat er niet de intentie is de zegels voor post te gebruiken. Wat er gebeurt als iemand dat wel zou doen weet ik dus niet.

  • Dolores op 17 juli 2008 om 03:08

   Gevonden. En meteen een betere term gevonden: legitimate post. En verder moet je niet alles geloven wat op internet verkondigd wordt, dus zeker weten doe ik het nu nog niet.

   http://www.spaceandastronomystamps.com/brt.shtml

  • Rein op 17 juli 2008 om 06:39

   @Dolores

   Iedereen is vrij om termen te introduceren of te “coinen”, maar in dit geval lijkt het erop dat de promoters van fantasieproducten ook fantasietermen gebruiken conform de reclamewereld doet om b.v. alles gezondwaardig te laten lijken. Laat je dus niet beduvelen! Buriata bestaat niet als gebied dat postzegels heeft uitgegeven door een erkend postadministratie – wat je bronnen op internet ook beweren!

   De term die in NL gebruikt wordt – ook door filatelisten – is “frankeergeldig”, maar dan ga je al uit van postzegels en niet van stukjes plakpapier…

  • Rein op 17 juli 2008 om 06:44

   @Dolores

   Voor de kreet “lokale uitgiften” geldt min of meer hetzelfde wat ik net geschreven heb.

   Voor 99.9% van de gevallen – ex. USSR, ergens in Afrikastanië – forget it! Zwendel! Locale uitgiften waren er tijdens de burgeroorlogen in Amerika, Spanje; na de 2e wereldoorlog in Duitsland, Joegoslavije e.d.; na de 1e wereldoorlog in Polen,…

   Overwegend bedenksels van locale verzamelaars en handelaars die er een patriottisch sausje bij bedachten waardoor er nu nog met veel gevoel naar owrdt gekeken….

  • Rein op 17 juli 2008 om 06:51

   “Main Entry:
   souvenir sheet
   Function:
   noun
   Date:
   1940
   : a block or set of postage stamps or a single stamp printed on a single sheet of paper often without gum or perforations and with margins containing lettering or design that identifies some notable event being commemorated”

   je ziet een kreet uit de oertijd [1940] waarbij het uitgangspunt wel is dat he tom postzegels gaat; dat is dus het eerste wat mnoet worden vastgesteld; de rest is marketing bullshit…

  • Rein op 17 juli 2008 om 06:58

   @Dolores

   De mooi Nedelrand zegels zijn alle “locale uitgiftes” in de zin dat ze locaal zijn uitgegeven en alleen daar verkrijgbaar waren [vergeet de Collect Club], maar wel frankeergeldig waren in heel Nederland.

   Wat is dus je definitie??

   En denk er aan TNTPost zoekt de grenzen op want wat zijn de zegels op de blokken “Grenzeloos”??? En de blokken zelf? Locale zegels van Aruba met een daar niet te gebruiken zegel van NL???

  • Rein op 17 juli 2008 om 07:01

   @Dolores

   “Uit deze site blijkt dat Buriatia wel op post mag, maar tzal niet zo snel gebeuren.”

   Ach, een hondenliefhebber die er ook wat leuke plakplaatjes bij doet.

   Niets mis mee, maar geen bron van postale autoriteit…

  • Rein op 17 juli 2008 om 07:05

   @Dolores

   Kijk ook eens op de site van Victor Manta:

   http://www.stamp-scandal.com/UPU/Chad/Illegal%20Postal%20Stamps.htm

   en zoek de zegels van de voormalige USSR op.

  • Dolores op 17 juli 2008 om 08:41

   @Rein, volgens mij hebben we het in grote lijnen ongeveer over hetzelfde, op wat verschillen in definiering na.

  • Rein op 17 juli 2008 om 11:21

   @Dolores

   Ik probeer inderdaad de terminologie iets wat te preciezeren. Maar het grootste verschil in benadering van ons zit in het feit dat ik de zwendel-uitgiften gedecideerd buiten de filatelie wil houden, terwijl jij nog onzekerheid daarover toont en ook nog denkt dat een eerste aanraking met waardeloze rommel nog kan leiden tot een serieuze kennismaking met de filatelie :)

  • Dolores op 17 juli 2008 om 15:37

   @Rein, haha onzekerheid. Ik probeer er nog een beetje een functie aan te ontdekken. Maar inderdaad, als je als beginner voortdurend met nepspul thuis komt, dat kan het beginnersplezier wel vergallen.
   ’t Heeft wel een schat aan informatie opgeleverd over ‘souvenirsheets’. Behoorlijk jammer dat de oorspronkelijke betekenis van de term “souvenirsheets”, herdenkingsvelletjes nu in de verdrukking komt, evenals de term “lokale uitgiftes”.

  • Dolores op 17 juli 2008 om 15:43

   @Rein,”frankeergeldig”, dat is de correcte term. Maar fijn dat je even meekijkt want idd zo links en rechts sluipt er weleens een onopzettelijk onzorgvuldigheidje doorheen ;-)

  • Dolores op 17 juli 2008 om 15:52

   En niet alleen als beginner tuin je erin, ook als je iets langer verzamelt zit je je wellicht regelmatig af te vragen of je nu te maken hebt met een postzegel of een plaatje? Okee ik ben tegen, maar dat was ik al.

   De Duckstamps daarentegen vind ik wel weer bizonder leuk. Maar das weer een andere verzameling.

  • Rein op 17 juli 2008 om 16:33

   @Dolores

   In België bestaat nog een apart tak [nou ja, losgescheurde loot] genaamd “Erinnofilie” met allemaal leuke postzegel-achtige plaatjes uitgegeven voor het 765-jarig bestaan van Warwijk a.d IJssel enzo… In Nederland vaak nog gedrukt – goedkoop boekdruk of offset – bij Joh. Enschedé; in België ook vaak in Mechelen.

   Vanuit m’n druktechniek sparen is het leuk ernaast net zoals m’n Spar-zegels of Viva-zegels….

  • Dolores op 17 juli 2008 om 17:47

   Viva-zegels? Sinds wanneer lees jij de Viva hihi. Of bedoel je FIFA?

  • Rein op 17 juli 2008 om 17:56

   @Dolores

   Ik bedoel natuurlijk Vivo van de supermarkt…

   Vergeet niet dat ik ook oude tijdschriften spaar als ze druktechnisch interessant zijn.

   Zoals de Panorama uit 1913 die als eerste tijdschrift in Nedelrand in rotogravure [rasterdiepdruk] werd gedrukt. Toen een revolutie! De Nedelrandse Rotogravure Maatschappij drukte wat later postzegels van Egypte en van Zwitserland! En assisiteerde de Engelse drukkerij Harrison and Sons bij het installeren van hun drukpers; ook de Zuidafrikaanse Staatsdrukkerij in Pretoria had veel aan de expertise vanm de NRM – in Leiden! – te danken.

  • Dolores op 17 juli 2008 om 18:06

   @Rein, oh das wel een mooie interesse. Oude tijdschriften…

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)