Doodstrafpostzegels?! - Postzegelblog

Doodstrafpostzegels?!

16

300px-zwolle_grote_markt_executie_albert_wetterman.png

Albert Wetterman, zegt die naam jullie iets? Hij speelt de hoofdrol in het plaatje hierboven. Een niet zo prettige hoofdrol, sterker nog, het was ook meteen zijn laatste rol. Hij wordt of is namelijk net opgehangen. Op de Markt in Zwolle, op 7 juli 1837.

Daarmee had Albert Wetterman de toch op zijn minst twijfelachtige eer de laatste persoon te zijn die in Overijssel (en misschien wel in heel Nederland) ter dood werd gebracht. In 1870 werd de doodstraf in ons land overigens afgeschaft.  

Het Wetterman-verhaal bracht me op het idee, het misschien ietwat lugubere idee om op zoek te gaan naar doodstrafpostzegels. In de breedste zin van het woord welteverstaan. Dus niet alleen ophangen maar ook het vuurpeloton, de dodelijke injectie, de elektrische stoel, de guillotine en wat er nog meer allemaal aan methoden mag zijn bedacht om iemand juridisch verantwoord (?!) aan zijn of haar einde te laten komen… zolang het maar op een postzegel staat.

Jullie zien het al: ik heb er geen kunnen vinden. Zijn ze er niet?! Durven landen die de doodstraf wel kennen er kennelijk toch niet voor uit te komen, in elk geval niet via een postzegel?! Of is de doodstraf taboe in postzegelland?!

Ik ben benieuwd wie van jullie een antwoord kan geven op die vragen. En al helemaal of iemand er wel een weet te vinden, een doodstrafpostzegel.  

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (16) Schrijf een reactie

  • Dolores op 7 juli 2008 om 12:33

   Nee GJ, net zoals een abortus postzegel ook niet zo snel te vinden zal zijn. Ik denk dat dit soort onderwerpen net ietwat te gevoelig liggen, de maatschappelijke discussie hierover iedere keer weer oplaait, terwijl onderwerpen als milieu, kiesrecht, democratie, slavernij, racisme al lang en breed uitgemeten en doorgesproken zijn en er een soort algemene opinie is ontstaan. Dat is bij een onderwerp als de doodstraf klaarblijkelijk niet het geval.

  • Dolores op 7 juli 2008 om 12:57

   Iets anders geformuleerd: het ontbreekt denk ik aan een draagvlak om dergelijke postzegels uit te brengen. Bij onderwerpen als racisme, mensenrechten ed is dat draagvlak er wel. Maar wie weet?? (gezellige postzegels zullen dat gaan worden zeg)

  • Rein op 7 juli 2008 om 15:05

   30.03.2004 20:22:09
   Briefmarke für das ungeborene Leben
   Bereits am 25. März 2004, dem Hochfest “Verkündigung des Herrn”, dem “Tag des ungeborenen Kindes”, stellte “Jugend für das Leben” eine personalisierte Briefmarke für die ungeborenen Kinder vor. Norbert Steinacher, Vizevorsitzender der österreichischen Lebensschutzorganisation, beschreibt die exklusive und vom Motiv bisher einmalige Briefmarke: “Das Profil des ungeborenen Kindes im Alter von vier Monaten lässt unverwechselbar erkennen: Es geht hier um einen Menschen. Genauer gesagt: um einen Daumen lutschenden Menschen. Szenen, die sonst im Verborgenen bleiben, wollen wir durch die Aktion für die Öffentlichkeit sichtbar machen. Gleichzeitig soll die Aufschrift ‘Mensch von Anfang an’ für eine umfassende Achtung der Menschenrechte plädieren. Das grundlegendste Recht jedes Menschen ist das Recht auf Leben.” Die neue Lebensschutz-Briefmarke wird derzeit in einer Auflage von 5.000 Stück gedruckt. Sie hat den Wert des Standardentgelds von 0,55 Euro. Bestellungen sind bei “Jugend für das Leben” aufgrund der niedrigen Auflagszahl mit vorerst 20 Stück pro Haushalt limitiert. Die Briefmarke ist nur für Österreich erhältlich, Bestellungen nimmt „Jugend für das Leben“ über e-mail unter briefmarke@youthforlife.net oder auch telefonisch unter der österreichischen Nummer 070 / 788 116 entgegen. – http://www.youthforlife.net

  • Dolores op 7 juli 2008 om 15:42

   @Rein, Ik begrijp dat de postzegel voor bescherming van het ongeboren kind is? Maar een postzegel voor abortus zal je echt niet zo snel vinden. Hoe luguber misschien ook, het is toch een verworven vrouwenrecht. Ook het homo-huwelijk zal je niet snel op een postzegel vinden. Ik denk dat het gewoon veel teveel weerstand oproept. Net als een poszegel over de doodstraf. Het zijn ook geen eye-openers, voegt weinig toe aan bewustwording, zoals bijvoorbeeld bij een postzegel over huiselijk geweld weer wel het geval kan zijn.

  • Dolores op 7 juli 2008 om 15:48

   Euthanasie, Darfur, Srebrenica, Sadam Hussein terechtgesteld, dit gaat de postzegelmakers blijkbaar net iets te ver, en ik denk dan gelukkig maar.

  • Dolores op 7 juli 2008 om 16:13

   Daarom verzamel ik ook het liefst natuurbescherming tegenwoordig, serieus onderwerp, leuke en mooie postzegels. En wie weet dat op een dag een postbedrijf zover gaat een gruwelijke postzegel met oliebesmeurde meeuwen uit te brengen.

  • Bate Hylkema op 7 juli 2008 om 17:10

   Doloreus, over met olie besmeurde vogels gesproken, . . .
   Wel een afbeelding daarvan bestaat op een Nederlandse postzegel! 50 cent Waddengebied-postzegel uit 1982 (nvph 1268): linksonder is een stern besmeurd met . . . door toedoen van de mens, die d.m.v. een schaduw (ook linksonder) nog ‘tastbaar’ aanwezig is.

  • Dolores op 8 juli 2008 om 01:38

   Dank Bate voor de tip!

  • Dolores op 8 juli 2008 om 20:37

   Hoe kan dat dat het blog geen bericht met link pakt?

  • Rein op 8 juli 2008 om 20:47

   @Dolores

   Dat deed het m.i. wel:

   http://wwww.galeoptix.nl/fila/nlmodern.htm

  • Rein op 8 juli 2008 om 20:48

   Althans als de extra ‘w’ er uit gooit ;)

   http://wwww.galeoptix.nl/fila/nlmodern.htm

  • Rein op 8 juli 2008 om 20:49

   zo dus:

   http://www.galeoptix.nl/fila/nlmodern.htm

  • Dolores op 8 juli 2008 om 22:52

   Neu, tis een link naar een site met postzegel van Thurgood Marshall, een fel tegenstander van de death penalty. Er zit filatelie in, die death penalty begrijp ik zo.

  • Dolores op 9 juli 2008 om 03:59

   @Rein, inktvraat? Bezuinigen ze op de inkt?

  • Cees Janssen op 9 juli 2008 om 06:29

   Dolores, bedoel je deze?
   http://www.uscourts.gov/Press_Releases/marshallstamp.html

  • Dolores op 9 juli 2008 om 09:08

   @Cees, jaaa die bedoel ik. Ik had m gevonden op een site van de US Postal Service, maar om deze man en deze postzegel gaat het inderdaad.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)