Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger - Postzegelblog

Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger

0

knil.JPGHet KNIL was het Nederlandse koloniale leger in Ned.Indië. Het moest het gezag vanuit Batavia handhaven en is dus de rechtstreekse voorganger van het huidige Indonesische leger. Het KNIL werd opgericht in 1830 in Nederlands-Indië. In tegenstellling tot de Koninklijke Landmacht die onder het Ministerie van Oorlog viel, resorteerde het onder het ministerie van Koloniën en bestond het uitsluitend uit beroepsmilitairen.

De naam in 1830 was “Nederlandsch-Oost-indisch Leger”. In 1832 werd het bij koninklijk besluit losgemaakt van de Nederlandse landmacht en in 1836 verkreeg het het predicaat “koninklijk”.
Het KNIL veroverde in de negentiende eeuw geleidelijk de Indonesische archipel. De sterkste weerstand ondervond het in Atjeh waar het vanaf 1873 tot aan de Eerste Wereldoorlog strijd leverde.

kniL

Het KNIL bestond in 1830 al voor de helft uit Indonesische militairen. Hun aantal groeide gestaag. Na de Eerste Wereldoorlog bestond driekwart van het KNIL uit Indonesiërs. Van hen was een meerderheid Javaan, maar er dienden ook veel Zuid-Molukkers in het KNIL.
knil4.jpg
Een aparte groep vormden de Afrikaanse militairen (Belanda Hitam = Zwarte Nederlanders) die van 1830-1850 waren opgeroepen via de Nederlandse kolonie Elmina aan de Goudkust in West-Afrika (het huidige Ghana). Een minderheid in het KNIL bestond uit ‘Europeanen’: voornamelijk Nederlanders, maar ook veel Duitsers en Belgen, die uit armoede tekenden als ‘koloniaal’. De werving geschiedde veelal via het Koloniaal Werfdepot te Harderwijk, vanaf  ca 1880 ook via een depot in Nijmegen. Pas na 1900 stopte de werving van buitenlanders.

KNIL

Het KNIL beschikte vanaf de jaren twintig over een eigen Luchtvaartafdeling, de LA-KNIL geheten (vanaf 1939 ML-KNIL). In vergelijking met het Nederlandse leger was het KNIL aan het begin van de Tweede Wereldoorlog modern uitgerust, onder andere met pantserwagens en tanks. Na de bezetting van Indonesië door de Japanners werden de manschappen van het KNIL krijgsgevangen gemaakt en werd een deel overgebracht naar Thailand om van daaruit te gaan werken aan de beruchtte Birma – Spoorlijn.

Het KNIL greep tijdens de strijd tegen de onafhankelijkheid van Indonesië in met zogenaamde politionele acties. Door deze acties kreeg Nederland kritiek van de Verenigde Naties en later ook van de Verenigde Staten. De VS dreigde dat ze de economische hulp, dat Nederland kreeg voor de wederopbouw en het omhoog brengen van de welvaart, zouden opheffen. Hierdoor ging Nederland weer aan tafel zitten, wat uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheid van Indonesië.

Het KNIL werd bij de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië in juli 1950 opgeheven. Op dat moment stond de afkorting KNIL voor ‘Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger’. In de Koninklijke Landmacht leven de tradities van het KNIL voort in het regiment Van Heutsz.

Als je de postzegels van bv Frans Algerije of Frans Marokko bekijkt, kom je vele series tegen gewijd aan, of ten bate van het Franse koloniale leger. Daarnaast nog vele postzegels met afbeeldingen van verdienstelijke generaals. Hoe de inheemsen daarover dachten was van geen belang want die waren toen merendeels analfabeet en maakten geen gebruik van de post.

In Ned.Indië ben ik welgeteld één enkele serie met afbeeldingen van KNIL militairen tegengekomen, en geen enkele met een Nederlandse generaal. De KNIL serie is die van 1936 met toeslag ten bate van de christelijke militaire bond. Dat het merendeel van de KNIL soldaten niet christelijk was speelde toen kennelijk geen rol.

knil1.jpg

Het kolonialisme is natuurlijk niet meer van deze tijd. Kijkend naar het verleden vind ik zelf dat Nederland zich in Ned.Indië naar toenmalige begrippen goed van zijn taak – bestuur en beheer van de kolonie –  gekweten heeft. Niet in de laatste plaats dank zij de inzet van het KNIL. Wat dat betreft, kan het Indonesische leger er hier en daar een voorbeeld aan nemen.
(Lit: Wikipedia)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)