Dappere Dirk van Zoetermeer - Postzegelblog

Dappere Dirk van Zoetermeer

2

zoetermeer-klein.jpg

Zoetermeer?! 1000 jaar?! ’t Is dat TNT Post het zwart op wit schrijft in het persbericht rond de uitgifte op 3 juni aanstaande van het Mooi Nederland 2008 postzegelvel ter ere van Zoetermeer, want anders had ik het niet geloofd. Zoetermeer, dat was – ik heb jaren in de regio gewoond – niet meer dan zo’n jaren ’60 slaapstad van Den Haag. Sweet Lake City, ja, zo noemden wij Zoetermeer vaak enigszins schamper. Daar wilde je, excusez de uitdrukking, nog niet dood gevonden worden.

Natuurlijk, als een ieder ben ook ik ouder en wijzer geworden. Ook over Zoetermeer. Niet in de laatste plaats omdat een oude vriendin van mij er jaren conservator was van het museum ’t Oude Huis in Zoetermeer. Inmiddels ken ik Zoetermeer, ook het oude Zoetermeer, wat beter en heb ik met eigen ogen gezien wat er door de jaren heen allemaal is gerealiseerd. Maar, zoals gezegd. dat Zoetermeer er inmiddels 1000 jaar geschiedenis op heeft zitten, nee, dat had en heb ik me nooit gerealiseerd. Hoe dan ook, op 3 juni wordt dat heuglijke feit ook gevierd met een Zoetermeer Mooi Nederland 2008-vel. En vel dat er, net als de eerdere plaatsen in de nieuwe reeks, zeker zijn mag.

Het inmiddels bijna traditionele silhouet is deze keer dat van Dappere Dirk, een Zoetermeerse held die een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontzet van Leiden. Een zeg maar gerust heel belangrijke rol, want het was deze Dappere Dirk die een vat bier dwars door de vijandelijke linies heen wist te smokkelen om zo een heel wezenlijke bijdrage te leveren aan de viering van het Leids ontzet.

Over historisch Zoetermeer gesproken, in het silhouet van Dappere Dirk hebben de ontwerpers van het Amsterdamse 178 aardige ontwerpers het profiel verwerkt van de Oude Kerk van Zoetermeer, waarvan het oudste deel dateert uit de 15e eeuw. Verder zien we op de zegel een snowboarder (Zoetermeer is thuishaven van Snowworld, één van de grootste overdekte skibanen in Europa), een sneeuwkristal met daarin een kleurrijke verwijzing naar het carnaval van Zoetermeer.

zoetermeer-groot.jpg

Het sneeuwkristal van de zegel komt als motief ook terug op het vel. Drie keer zelfs: met afbeeldingen van de vaart langs de Schinkelweg, de Nutriciafabriek van rond 1900 en van een windsurfer op de Zoetermeerse plas. Links op het vel zien we wat staaltjes Zoetermeerse architectuur: een moderne villa, watertoren De Tien Gemeenten en korenmolen De Hoop

Tja, Zoetermeer. Misschien is dat Mooi Nederland-vel wel de uitgelezen aanleiding om voor eens en voor altijd spijt te betuigen over hoe laatdunkend ik me over de stad heb uitgelaten. 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • J.van der Vet op 29 mei 2008 om 19:54

   Ons bedrijf Filatelie Service heeft in een oplage van 10.000 eerstedag-enveloppen aandacht geschonken aan dit Zoetermeer velletje. 3000 zijn voorzien van het logo 1000Jaar Zoetermeer.
   Afstempeling 3 juni 2008. Een fdc met geheel velletje a 5,25 en een enveloppe met 1x postzegel a 3,25 te bestellen via 079-3517054 of e-mail : jvandervet@casema.nl
   Tv, radio en veel kranten hebben al aan onze vierkleurendruk fdc aandacht geschonken.

  • Rein op 29 mei 2008 om 20:05

   @Jan of Joris??

   kijk zo hoort het! Er is geen monopolie of FDC’s en als het daar naar uit ziet op richting NMa.

   Waar heb je een plaatje van die prachtige 4-kleuren druk???

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)