De boeken van 'De keuze van NL' en 'The Jane Austen Book Club' - Postzegelblog

De boeken van ‘De keuze van NL’ en ‘The Jane Austen Book Club’

11

Boek Keuze van Nederland

Van één van de belangrijkste Engelse romanschrijfsters, Jane Austen (1775 – 1817, ze schrijft over (liefdes)relaties tussen mensen), is onlangs een poster van ‘The Jane Austen Book Club’ verschenen met daarop een fotocollage, die een verrassende overeenkomst bezit met het bekroonde postzegelontwerp ‘Bladzijden als een hart’ van Bart Kuipers van de postzegelontwerpwedstrijd ‘De keuze van Nederland’.

jane_austen_book_club1.jpg

Boek Keuze van Nederland

Van één van de belangrijkste Engelse romanschrijfsters, Jane Austen (1775 – 1817, ze schrijft over (liefdes)relaties tussen mensen), is onlangs een poster van ‘The Jane Austen Book Club’ verschenen met daarop een fotocollage, die een verrassende overeenkomst bezit met het bekroonde postzegelontwerp ‘Bladzijden als een hart’ van Bart Kuipers van de postzegelontwerpwedstrijd ‘De keuze van Nederland’.

jane_austen_book_club1.jpg

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (11) Schrijf een reactie

  • Dolores op 5 mei 2008 om 12:28

   Daar mag Bart best een leuk zakcentje voor krijgen vind ik!!

  • Bate Hylkema op 5 mei 2008 om 12:50

   Zodra TNT Post niet met officiële ontwerpers in zee gaat bij een postzegelontwerpwedstijd, bestaat de mogelijkheid dat een winnende wedstrijddeelnemer zich bij zijn ‘ontwerp’ heeft laten leiden door een al bestaande foto/tekening. Het overtuigende bewijs hiervoor is kort geleden nog geleverd door de bekroonde rouwzegel van de ontwerpwedrijd, die het uitvaartbedrijf Monuta had uitgeschreven. De winnares Lilian Kemmeren leende haar Persoonlijke Postzegelontwerp ‘Eeuwige leegte’ (uit een puzzelfragment ontbreekt één puzzelstukje) van de Duitse ontwerper Willi Heidelbach.
   Monuta heeft (ver vóór de prijsuitreking) van Heidelbach toestemming gekregen het ontwerp te mogen gebruiken.

  • toon op 5 mei 2008 om 13:14

   kunnen we deze gevallen dan weer toevoegen aan een lijst van plagiaat-ontwerpen?

  • Dolores op 5 mei 2008 om 16:43

   The Austen Club kan zijn ontwerp het ook ontleend hebben aan de winnende postzegel?

  • Dolores op 5 mei 2008 om 16:56

   Dat begrijp ik uit jouw verhaal Bate, dat de Jane Austen club dit overgenomen zou kunnen hebben. Wat ben je weer ouderwets duidelijk. En zo ja, laat ze Bart dan een zakcentje geven ofzo…

  • Bate Hylkema op 5 mei 2008 om 18:02

   Zodra bekend is welk ontwerp het eerst is ontstaan, pas dan kan er sprake zijn van imiteren en/of navolging door een van beiden.
   Voor mij een vraag. Dolores, voor jou een weet?

  • Dolores op 5 mei 2008 om 19:19

   Is dat een hint Bate omdat ik een bestaand kunstwerk op persoonlijke postzegel heb gezet?

  • Bate Hylkema op 5 mei 2008 om 19:33

   Inderdaad, “ouderwets duidelijk”: ik weet niet wat je bedoelt. Ik heb geen flauw idee welk bestaand kunstwerk je op een Persoonlijke Postzegel (PP) heb laten plaatsen. Een envelop gefrankeerd met deze PP aan mijn adres (9244 AP 33) verschaft wellicht meer duidelijkheid.
   Bij voorbaat dank voor je aandacht, tijd en . . . medewerking.

  • Gerard op 6 mei 2008 om 00:54

   Beste Bate, (en Dolores)

   Het affiche dat je toont over de Jane Austen Boekenclub is dat van een film uit 2007. Wie welk product heeft nageaapt is daarmee natuurlijk direct duidelijk, zou je kunnen zeggen.
   Ik denk echter dat het idee van twee dezelfde dingen in spiegelbeeld die samen een hart vormen al zo vaak gebruikt is dat het echt heel goed mogelijk is, en ik wil dit dus ook zeker niet uitsluiten, dat de postzegelman hetzelfde idee gehad kan hebben als de affiche-ontwerper.
   Idereen kent wel de twee zwanen die samen een hart vormen en ik heb zelf ooit in 1978 reeds op mijn trouwkaart twee duivenkopjes gebruikt die samen een hartje vormden (ontwerp van mijn vrouw overigens).
   De ironie van de antwoorden op jouw stukje, Bate, door Dolores is dat de Jane Austen boekenclub gaat over 6 mensen die de thema’s van de zes boeken van Jane Austen op zichzelf betrekken, precies datgene wat Dolores hier ook gedaan heeft, terwijl dat in het geheel niet aan de orde is.
   Bovendien is het wel duidelijk wie er van imiteren wordt “verdacht” in je stukje, Bate. Hoe Dolores er dus bijkomt dat je niet duidelijk bent is mij in ieder geval een raadsel; een goede lezer heeft aan een half woord genoeg.

  • Dolores op 6 mei 2008 om 02:34

   @Gerard, dank voor je antwoord, het wordt me nu een stuk duidelijker. Ik begreep de opmerking van Bate “voor jou een weet” niet.

   @Bate, je krijgt in ieder geval een leuke PP (+kaart!). Afbeelding hartstikke gepikt, maar de naam van de illustratrice staat achterop, en zij leeft al 70 jaar niet meer. (dan vervalt auteursrecht heb ik begrepen).

   Op Wikipedia staat vrij duidelijk omschreven wat onder auteursrecht valt. Over het overnemen van ideeen inderdaad weinig duidelijkheid…

  • Rachel op 7 mei 2008 om 21:26

   Het auteursrecht beschermt alleen de expressie van een idee, niet het idee zelf. Voor een spoedcursus auteursrecht, bezoek de website:
   http://www.iusmentis.com/auteursrecht/spoedcursus/bescherming/

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)