Ondervoed met (!) en overvoerd door (?) stempelafdrukken - Postzegelblog

Ondervoed met (!) en overvoerd door (?) stempelafdrukken

2

bossche-bollen-1.jpg

’s-Hertogenbosch is wijd en zijd bekend om een lekkernij, namelijk de Bossche bol. Met gretige happen wordt het bolvormige gebak (gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en tot slot nog geglazuurd met gesmolten chocolade) gretig verorberd. Met een kop koffie erbij is de smaakvolle traktatie helemaal volledig.

Bezoekers van de postzegeltentoonstelling Stamp Passion in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch, waar ruim 13.000 belangstellenden zijn verschenen, konden iedere dag een andere stempelafdruk op een poststuk krijgen. Zelfs de plaatselijke filatelistenvereniging voerde een stempel. Met andere woorden de verzamelaar/filatelist kon zijn stempelcollectie in drie dagen met maar liefst vier bijzonder picturale stempelafdrukken uitbreiden. Voor Nederlandse begrippen een ongekende weelde: “We worden bij wijze van spreken overvoerd!”

11-april.jpg
1) Vrijdag 11 april werd een picturaal stempel met een vereenvoudigde tekening van een Bossche bol op een bord vóór een hart opgevoerd.

12-april.jpg

2) De dag er op, zaterdag 12 april, stond ’s-Hertogenbosch als carnavalstad, Oeteldonk, in centrum van de belangstelling: een kikvors met een carnavalsmuts. Het dier weer vóór een hart geplaatst.

13-april.jpg

3) Zondag 13 april is (heel toepasselijk voor die dag) een gotisch raam uit de Sint-Jan vóór een hart geplaatst.

draak-met-verenigingsstempel-1.jpg

4) De ’s-Hertogenbossche Filatelisten Vereniging gebruikte tijdens Stamp Passion ook een picturaal stempel. Of het een officieel bij TNT Post aangevraagd stempel of een eigen, privé-stempel betreft, is me niet duidelijk geworden. Wellicht kunnen blog-lezers uitsluitsel geven en ons nader informeren.

De TNT Post-stempels waren bijzonder in trek blijkens de treffende constatering van de TNT Post-medewerker, de heer Dekker: “Ik had van al dat stempelwerk blaren op mijn vingers!”

Wel, deze drie dagen staan in een schril contrast met de resterende 363 dagen van dit jaar. Er worden/zullen (zoals de zaken er nu voor staan) weinig bijzondere stempels meer (worden) uitgebracht. Op stempelgebied valt ons land ten opzichte van bijvoorbeeld België, Frankrijk en Duitsland uit de toon. Nederland kent een sobere toepassing van bijzondere/speciale stempels: “We worden bij wijze van spreken ondervoed!”

Waarom dit sobere beleid wordt aangehangen, is me niet duidelijk. Als speciale stempels (buiten de eerste-dag-stempels) voor bijzondere postzegelemissies (als bijvoorbeeld jubilea, filatelistische tentoonstellingen) worden aangemaakt, verhoogt dat meteen de verkoop/omzet van dergelijke postzegels.

Hopelijk komt TNT Post terug op haar schreden en gaat in de toekomst (zoals dat vroeger veelvuldig voorkwam) de aanmaak van speciale stempels bij tal van emissies weer invoeren. Een postzegel wordt dan ook weer eens extra speciaal, functioneel gebruikt. Een verrijking van menig thematische verzameling. Postzegel verzamelen zal daardoor/daarmee weer de verrijkende dimensie herkrijgen!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Dolores op 29 april 2008 om 15:45

    Kan de TNT niet naast de persoonlijke kaart en persoonlijke postzegel ook een persoonlijk stempelgebeuren in het leven roepen? Dan nog een persoonlijke enveloppe, en een wedstrijd: wie heeft hier de mooiste kaart, fdc, postzegel met of zonder stempel etc? Zijn de filatelisten ook niet meer alleen afhankelijk van de uitgiftes.En zouden de prijzen wat omlaag kunnen?

  • paulv op 2 mei 2008 om 21:59

    Als je de persoonlijke zegels, stempels, enveloppen etc etc maar niet persoonlijk langsbrengt bij de geadresseerde.
    Daarvoor hebben we de (door mij wel degelijk gewaardeerde) Postbode.
    Verzend liever zo veel mogelijk stukken per TNT post, da’s goed voor hen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)