Reclame op postzegels? - Postzegelblog

Reclame op postzegels?

1

dafTegenwoordig is het heel normaal, reclame op postzegels. Denk maar aan die recente zegel met die Nederlandse auto, ja, die met het “pientere pookje”. Vroeger was dat niet toegestaan.
Om aan te tonen hoe vroeger met reclame op postzegels werd omgegaan hier twee voorbeelden.

nvph655.jpg

Op de Nederlandse postzegel NVPH-655 uit de serie Zomerzegels 1955 staat een heel erg bekend gebouw in Rotterdam, waar thee in theezakjes werd gedaan. Als je er met de trein of auto langs kwam zag je overduidelijk de naam van die firma op het dak staan. Maar op de postzegel is dat niet te zien.

nvph1204.jpg

Op de postzegel NVPH-1204 uit de serie Vervoer van 1980 staan 4 vrachtauto’s afgebeeld.
Nou heb ik in het Museum voor Communicatie (voorheen Postzegelmuseum) de originele foto gezien die werd gebruikt voor het ontwerp van deze zegel. En daarop staan heel duidelijk de merknamen van de tweede en derde auto. Maar op de postzegel is dat niet te zien. In de twee genoemde gevallen hebben de ontwerpers zich netjes aan de toen geldende regels gehouden. Maar soms………

nvph659.jpg

Neem nou de NVPH-659 uit de serie Zomerzegels 1955. Afgebeeld is een “Kantoorgebouw te ’s Gravenhage”. Als men met een goede loep naar deze postzegel kijkt ziet men boven aan de voorgevel een “schelp”, het logo van een bekende oliemaatschappij.

nvph659detail.jpg

Deze schelp ziet er wel wat anders uit dan het huidige modernere logo. De graveur heeft nog wel een poging gedaan om het logo een beetje te verzwakken, maar de essentie is er toch nog steeds.
Nog een voorbeeld.

nvph1285.jpg

De Europazegels van 1983 zijn gewijd aan de “grote werken van de menselijke geest, met nadruk op communicatie”. De nummer NVPH-1285 laat een deel van een krantenpagina zien. De ontwerper Jaap Drupsteen heeft indertijd bij de Volkskrant een heuse pagina laten maken. En daarvan wordt hier een uitsnede getoond. En hier kan men met een goede loep helemaal rechtsboven in het zegelbeeld de naam van een chemisch bedrijf uit Arnhem ontdekken.

nvph1285detail.jpg

De vraag is natuurlijk of deze “reclame” al dan niet bewust is aangebracht. Of is het alleen bedoeld voor filatelisten die gewapend met een loep het zegelbeeld afspeuren naar interessante details?

Toon Oomens, PZV Zeeuwsch-Vlaanderen

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (1)

  • Bate Hylkema op 25 april 2008 om 15:55

   In mijn bijdrage van 14 januari 2007 heb ik over reclame op postzegels geschreven. Naast de zelfverheerlijkende reclame op de Ondernemerspostzegel 2005 (nvph 2337) voeren Unilever (nvph 1565) en Shell (nvph 1648) (on)gewild ook reclame op postzegels.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)