Jeugdig elan?! - Postzegelblog

Jeugdig elan?!

7

Er is ook hier al vaker over van gedachten gewisseld, over hoe de jeugd te blijven interesseren voor postzegels verzamelen. Vanochtend doet de Telegraaf weer een duit in het zakje.

In het artikeltje wordt gesproken van een waar charmeoffensief dat dit jaar door de clubs van postzegelverzamelaars, onder de bezielende leiding van de Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen en Jeugdfilatelie Nederland zal worden ontketend.Het einddoel van dat offensief ligt voor de hand: Postzegelsverzamelen moet weer een jeugdig elan krijgen, aldus de bond.

telegraaf-jongerenbericht.jpg

Of dat gaat lukken? Ger de Boo van Jeugdfilatelie ziet kapers op de kust. Juist, gamen en internetten. Koos Bloemsma, pr-man van de NBFV, ziet internet niet alleen als een bedreiging, maar ook als een zegen voor postzegels verzamelen. Denk alleen maar aan het via de computer aan postzegels komen en aan het gemak waarmee je via internet overal ter wereld met verzamelaars contact kunt leggen. 

Die verhalen, die argumenten… volgens mij zijn ze bekend. Dus of het daarmee gaat lukken, de jeugd weer aan het postzegels verzamelen krijgen?! 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • toon op 6 april 2008 om 10:05

  nou en of, dat gaat lukken !!! In Utrecht waren honderden kinderen actief met postzegels. de Stamp Kids Club, een internetclub voor jeugdige verzamelaars, groeit als kool. komende zaterdag allemaal weer naar Stamppassion in Den Bosch. Succes verzekerd!

 • Henny op 6 april 2008 om 10:43

  De jeugd heeft de toekomst ook in postzegel-land.Dus alle beetjes helpen maakt niet hoe om de jeugd weer aan de zegels te krijgen.En volgens mij ziet het er helemaal niet zo slecht uit.
  En het internet is zoals Cruyff al zei, elk voordeel hebbe zijn nadeel of andersom, of zoiets.Nee 168 jaar verzamelen stuf je zomaar niet uit lijkt mij.

 • johan op 6 april 2008 om 10:49

  Even de klok terugdraaien, rond mijn 10e (rond de tijd van de kinderpostzegels in 1976 die ik toen verkocht) is het postzegelen begonnen uit de restanten van mijn ouders die van zolder gehaald werden. Een grote doos met sigarendoosjes/blikjes vol zegels. Rond mijn 13e in 1979 was ik jeugdlid bij een club. Van 7 tot 8 was het voor jeugdleden en na 8 uur voor de oudjes waar je wel mocht komen maar waar je je niet echt prettig voelde. Tegen 8 uur waren al ouderen die duurdere series verkochten van 20-25 gulden. Kon ik toen niet betalen. Hooguit series van een paar gulden. Maargoed met ruilen of verkopen of krijgen kwam je toch wel iets verder. Rond mijn diensttijd (1986/87) 19/20 jaar ben ik gestopt. Weinig interesse meer. Rond 2000 heb ik het weer opgepakt. Met vlagen heb ik een leuke verzameling opgebouwd. De fdc’s en postzegelmapjes heb ik er uit gegooid en de misdrukjes en prestigemapjes en persoonlijke zegels toegevoegd. Samen met familie dan wel (die kopen de albums en ik de zegels) want het is nog steeds niet goedkoop. Gelukkig heeft internet mij geholpen om leuke dingen te kopen en te verkopen. Inmiddels doe ik weer wat antiek bij verzamelen en dat is goed te combineren met mijn postzegelhobby. Nu 41 en het gaat eigenlijk vanzelf. De postzegelclub is meer een plek voor een bakje koffie en om eens rond te neuzen en een praatje. Internet is wel onmisbaar voor het echte werk.

  Drempels voor de jeugd: (uit eigen ervaring)

  -jeugd moet een eigen uurtje krijgen liefst zonder “oudjes”.
  -de betaalbaarheid (en al die uitgiften)
  -het begeleiden van “chaos” naar iets moois en duurzaams.
  -weinig zegels meer op de dagelijkse post.
  -concurrerende (supermarkt)trends voor de jeugd van de laatste jaren.

  TNT zal ism onderwijs/(buurt)clubs/jeugd een school/club/uurtje moeten ontwikkelen om ze te bereiken?

  TNT maakt de fout met de vele uitgiften en wil wel oogsten maar niet teveel investeren in de jeugd. Verder maakt tnt de fout dat ze het postzegels verzamelen zelf om zeep helpen doordat zegels steeds minder op de post belanden. TNT wil wel oogsten maar dus niet teveel zaaien.

  De clubs mopperen vaak maar doen vaak weinig. Vaak ben ik als 41 jarige vrijwel de jongste. Schandalig toch?

  Het onderwijs/naschoolse opvang/buurthuizen, etc onderschat de waarde van een postzegeluurtje:

  -leren verzamelen van zegels
  -leren (inter)nationaal te kopen /verkopen
  -leren met internet omgaan
  -leren van allerlei talen
  -leren omgaan met geldzaken
  -leren omgaan met anderen (sociale vaardigheden)

  Vreemd dat ze dat in China wel snappen… en hier vaak niet?!

  Of snap ik het niet?

 • johan op 6 april 2008 om 10:52

  Ik ben een keer gaan kijken bij Toon in Terneuzen. Daar zag ik wel meer jeugd. Blijkbaar ligt het aan het lokale bestuur? Iedereen de schouders eronder om de jeugd te bereiken (en te begrijpen)! Want het is een leuke hobby!

 • toon op 6 april 2008 om 12:15

  @johan,
  jij schets daar een historische ontwikkeling van een traditionele verzamelaar. zo was het met de meesten van ons. ik denk dat de tegenwoordige jeugd een extra voordeel heeft van Internet. dat leert veel sneller, maar leidt helaa ook sneller af. meer postzegels op de enveloppen!
  tip voor TNT: wil je de jeugd trekken, geef postzegels uit met de drie D’s:
  Dieren, Dino’s en Diddl.

 • Dolores op 6 april 2008 om 17:53

  Het vervelende van dat postzegeluurtje is dat men al zoveel uurtjes probeert in te lassen op school. Zo moest er in de tijd dat ik stage liep een leepromotie uur komen, wat zeg ik, minstens 3 uur, een samen lezen project, een emotionele verkenningsproject, etcetc. De leraren werden er knots van.

  Kinderen liefde voor iets bijbrengen heeft denk ik toch te maken met opvoeding, wat je van huis uit meekrijgt. Niemand bij mij thuis verzamelt postzegels, maar de 1 is maf van muziek, de ander van vissen, de ander van vliegtuigen, en de ander van kunst, literatuur, en cultuur, en ik van bloemen planten natuur landschappen en de postzegels.

  Ik snap dat oudere mensen ook eens willen genieten van hun oude dag ipv voortdurend bestuurswerk verrichten, maar ook op meer huiselijk niveau denk ik toch dat er hier voor de oudere generatie een hele leuke rol is weggelegd. Laten zien die verzamelingen! Vertel er wat bij, vertel wat over de tijd waarin de zegel is uitgebracht, houd wat zegels apart voor kleinkind. Succes verzekerd, en ook al verzamelen ze nu misschien liever smurfen, ook ik greep pas op latere leeftijd terug naar dingen die ik van kinds af aan heb meegekregen.

 • toon op 19 mei 2009 om 10:22

  Om de jeugd aan het verzamelen te krijgen mag men ook wel wat verwachten van de lokale POSTorganisatie. Dat hebben ze op de Kaaiman-eilanden goed begrepen. Daar gaan de posterijen zelf naar de lagere scholen voor een lesje postzegels. Meer daarover op mijn blog:
  http://filavaria.punt.nl/#443926

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)