Mooi NL – Sneek & Mooi NL - Coevorden - Postzegelblog

Mooi NL – Sneek & Mooi NL – Coevorden

4

spiegel.jpg

De vierde editie van Mooi NL is vandaag in Sneek en Coevorden gestart. Tot nu toe is bekend dat de reeks Mooi NL 2008 (in tegenstelling tot die van 2005, 2006 en 2007) maar uit vijf velletjes zal bestaan. Mooi NL-Sneek is de 31e en Mooi NL-Coevorden is de 32e zegeleditie van deze reeks. Het Amsterdamse ontwerpersteam ‘178 aardige ontwerpers’ heeft overzichtelijke postzegelvelletjes weten te creëren, minder druk en overladen met deelafbeeldingen en details als in de voorgaande drie afleveringen.

Mooi NL 2008: waterpoortstad Sneek

zegelsneek(1) In het silhouet van Pieter Sjoerds Gerbrandy (minister-president van het Oorlogskabinet) is een foto geplaatst van een skûtsje dat over het Sneeker Meer vaart (met riet op de voorgrond). Het Sneeker Meer is door de Haukesloot met Sneek verbonden. Tijdens de jaarlijkse Sneekweek (het grootste watersportevenement in Europa dat op binnenwater plaats vindt) worden dagelijks zeilwedstrijden gehouden.

1728

De bekendste wedstrijd is het skûtsjesilen, waarin o.a. het skûtsje van Sneek, ‘De Sneker Pan’ (zie nvph 1728), ook meezeilt. Skûtsjes (historische platbodem-vrachtschepen) zijn zeilschepen die werden gebouwd voor vrachtvervoer over de smalle en ondiepe Friese wateren. De diepgang van een skûtsje is 40 cm.

(2) Waterpoort. In 1492 is waarschijnlijk bij de ommuring van Sneek (met een stadomringende gracht) ook het Waterpoort gebouwd. De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten (in onrustige tijden). Sneek is enige stad in Friesland die ooit ommuurd was. In 1613 en 1757 is de poort verbouwd. Tussen twee achtkantige torens is een brug over de vaarroute gebouwd. Boven de brug bevindt zich de poortwachterswoning. Toen het militaire karakter van de in renaissancistische stijl uitgevoerde waterpoort terugliep, kreeg het gebouw een representatief karakter. ’t Werd als sierpoort hét symbool van Sneek als waterpoortstad. De waterpoort is als symbool terug te vinden in het grootzeil van het Sneeker skûtsje ‘De Sneker Pan’ (zie nvph 1728) en op producten van de Sneeker zeilmakerij Gaastra.

king(3) Links van de Waterpoort liggen twee pepermuntjes van de King-pepermuntfabriek, destijds van de Sneeker familie Tonnema. De fabriek is nu een deel van een groter geheel, dat bekend staat onder de merknaam ‘Leaf’.

(4) In het esdoornblad (maple leaf, symbool van Canada) is een afbeelding van een oude Sneeker stadsplattegrond uit 1652 geplaatst. Na de Tweede Wereldoorlog onderhoudt Sneek bijzondere banden met Canada. De Canadezen hebben het noorden van ons land (en daarmee ook Sneek) bevrijd. Op de velrand dwarrelen nog een drietal esdoornbladeren.

velsneek-400p.jpg

1710.jpg(5) Tussen de derde en vierde postzegel staat een bruin-wit foto van Elfstedentochtrijders met publiek aan weerskanten op het ijs. Op de achtergrond staat de Waterpoort. Het geheel is in een esdoornblad gevat.

(6) Het in 1883 geopende spoorwegstation ligt aan de spoorlijn Stavoren – Leeuwarden. Aan weerskanten van het hoofdgebouw bevinden zich vleugels. In de bruine bakstenen muren bevinden zich wit gepleisterde, horizontale decoratieve gevelbanden. In het gebouw is vanaf 2004 het Nationaal Modelspoor-museum gevestigd.

200px-watertoren_sneek_12c.JPG(7) De Sneeker is in 1908 gebouwd in de neo-renaissancestijl. Hoogte 44 meter. Sinds 1998 is de toren als kantoor in gebruik.

(8) De kern van het stadhuis – de kleine Raadzaal – werd in 1550 al gebouwd. Tijdens de verbouwingen van 1760/63 is het stadhuis met een verdieping verhoogd en voorzien van een gevel in rococostijl uitgevoerd. Het bordes stamt uit 1744/45. In de Grote raadzaal vergadert de gemeenteraad.

(9) Over de velrand en de postzegels zijn dunne golflijntjes getrokken, die naar de betekenis van het water verwijzen voor de stad.

Mooi NL 2008: ganzenstad Coevorden

zegelcoevorden-200p.jpg (1) In het silhouet van een gans is een foto van het heidelandschap rond Coevorden geplaatst. De afbeelding van de gans heeft te maken met de jaarlijkse verkiezing van de ganzenhoedster in de stad. Dames kunnen meedoen aan de ‘Miss Ganzenhoedster-verkiezing’.

733.jpgDeze verkiezing wordt op de tweede maandag van november georganiseerd. De deelneemsters (gekleed in Drentse klederdracht, maximaal twintig) moeten een aantal ganzen door de drie winkelstraten van Coevorden naar de Markt drijven.

ganzehoedster

(2) De koe verwijst (voor een deel) naar het ontstaan van de plaatsnaam Coevorden. Een doorwaadbare plaats in het uitgestrekte veenmoeras van het Boertanger Moeras wordt in het Oud Saskisch ‘voorde’ genoemd. De verbinding tussen Münster en Groningen (waarbij tol werd geheven) liep via Coevorden. Door die gunstige ligging vestigden zich veel kooplieden en ambachtslieden in deze welvarende stad, die lange tijd hoofdstad van Drenthe is geweest. De Spanjaarden hebben bij hun verdrijving in de 80-Jarige Oorlog (1568 – 1648) de stad grotendeels platgebrand. Onder leiding van de vestingbouwkundige Menno van Coehoorn (1641 – 1701) krijgt Coevorden zijn stervormige grachten- en wallenstelsel om de bewoners in roerige tijden te kunnen beschermen. Veel van deze verdedigingswerken zijn in de 19e eeuw afgebroken, geslecht en gedempt. In de oude kern staan de meeste historische gebouwen. De markante stervorm van de oude stad Coevorden is meerdere malen op de zegelrand afgebeeld.

kasteel-coevorden(3) Kasteel van Coevorden is een ronde waterburcht en staat als uitgeknipte silhouetvorm vóór het heidelandschap. Dit Kasteel staat ook gedetailleerd en in kleur ook geheel links op het postzegelvel. Omstreeks 1400 is het hoofdgebouw het kasteel gebouwd, waartegen naderhand de gevangentoren is opgetrokken. Ooit de woonplaats van de landdrost (bestuurder) van Drenthe Johan van Selbach (1483 – 1563). (foto van Mathieu in Wonderland)
(4) De langsvarende sloep met roeiers op de voorgrond verbeeldt de jaarlijkse sloepenreces sloepenrace van de stad.

(5) De gebouwen van het Arsenaal hebben in de loop der eeuwen verschillende namen gekend: Ammunitiehuys (1600), Magazijn van de Generaliteit, Magazijn en Tuighuis. De gebouwen staan aan de haven in het centrum van de stad, zodat de militaire goederen en soldaten over water konden worden aan- en afgevoerd. De gerestaureerde gebouwen herbergen nu o.a. het VVV, bibliotheek en museum.

velcoevorden-200p.jpg

(6) De watertoren (32,5 meter, gebouwd in 1914) bezit eclectische stijlkenmerken en is gebouwd op de voormalige vestingwallen binnen het beschermde stadsgezicht. De toren heeft geen functie meer in de watervoorziening.

(7) De stervormen op de velrand hebben verschillende ‘vullingen’ ontvangen: [1] de oudste stadsplattegrond, [2] een afbeelding van de oude dorpsstraat, [3] een luchtfoto met daarop een deel van de huidige stervorm.

(8) Over de postzegels en velrand zijn dunne stippellijnen aangebracht in de vorm van ruitfiguren. Die komen in het wapen van Johan van Selbach voor, ooit bevelhebber van Coevorden en landdrost van Drenthe. Het wapen bezat drie diagonaalsgewijs geplaatste zwarte ruiten.

vancouver.jpg(9) De Canadese stad Vancouver is naar de 18e eeuwse ontdekkingsreiziger George Vancouver vernoemd, wiens familie uit Nederland kwam en oorspronkelijk ‘Van Coevorden’ heette.

Vormgeving Mooi NL Sneek/Coevorden

Het ontwerpersteam ‘178 aardige ontwerpen’ (waaronder Joost Hoekstra) heeft de rustig en overzichtelijk editie ‘Mooi NL 2008’ ontworpen. Het team ‘bezegelt’ bij deze reeks hun kennen en kunnen door de plaats een alternatief ‘stadswapen’ te geven. In dit ‘wapen’ (een soort icoon in silhouetvorm met een geïntegreerde fotocollagevulling) krijgt “trots op de schoonheid van de plaats, de bijzondere gebouwen, geschiedenis en regionale gebruiken” de volle aandacht.

Op dit fotosilhouet (als basisvorm) is een handmatig een uitgeknipte vorm van een gebouw (voor Coevorden het Kasteel, voor Sneek de Waterpoort) gelegd, waardoor de collage ruimtelijke diepte krijgt en tastbaar aanwezig wordt.

[1] Voor de ganzenstad Coevorden is de silhouetvorm van het ‘stadswapen’ uit een gans vanwege de jaarlijkse ganzenhoedstersverkiezing.

standbeeld-gerbrandy.jpg[2] Het historische, geografische en artistieke van Sneek is in het profiel (als ‘stadswapen’) van de Sneeker politicus ondergebracht, namelijk in dat van Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885 – 1961), minister-president van het Oorlogskabinet (1940 – 1945) in Londen van Koningin Wilhelmina.

Dit opvallend originele ‘stadswapen’ geeft aan beide postzegels een bijzondere uitstraling in combinatie met een afbeelding van een cirkelvormig, klassiek stempel. In dit gekleurde stempel staat de historie naast de actualiteit. De frankeerwaarde ‘44’ is in een historische font ‘Commercial Script’ uitgevoerd, terwijl de aanduiding ‘euro’ en de overige belettering in het eigentijdse lettertype ‘Dolly’ staat.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (4) Schrijf een reactie

  • Bate Hylkema op 26 maart 2008 om 23:52

   “Mooi NL – Sneek met vreemd skûtsje” kopte de Leeuwarder Courant van 26 maart.
   “Het skûtsje is alleen niet de zo bekende, groene platbodem De Sneeker Pan. Het schip op de nieuwe postzegel is zwart. Klopt, het is een ander skûtsje, erkent het ontwerpersbureau ‘178 aardioge ontwerpers’, dat voor de afbeelding tekende. Om technische en practische redenen kozen zij een algemeen, donker skûtsje.”
   Het is opmerkelijk dat in 1997 de groen gekleurde platbodem Sneeker Pan met het waterpoort-logo in het grootzeil wél op een postzegel (nvph 1728) in het kader van ‘Nederland – Waterland’ kon worden afgebeeld!

  • Jan Boon op 27 maart 2008 om 13:00

   Dat wordt met een groene viltstift al die Sneekvelletjes bijkleuren om toch een groene Sneker Koekenpan te krijgen.
   Dat zwarte skûtsje zal toch ook wel blijven drijven? Als het maar niet de aartsrival de Jourer Theepot blijkt te zijn …

  • Bate Hylkema op 27 maart 2008 om 13:33

   Navraag over het ontbreken van het ‘Snitser skûtsje’ op de Mooi NL Sneek-postzegel heeft het volgende opgeleverd:
   De ontwerpers hebben een link naar de watersport in het algemeen gelegd en niet specifiek naar de plaats ‘Sneek-met-zijn-skûtsje’ de Sneeker Pan!

   Hun opmerking dat een algemeen, donker skûtsje om technische en practische redenen is gebruikt, gaat in het geheel niet op. De kleurstelling van de Sneeker Pan (van de laatste drie jaren) met zijn donkerbruin grootzeil en witte fok komt geheel overeen met de afbeelding van het skûtsje op de postzegel. Ik vraag me af of de ontwerpers wel van het bestaan het het Sneeker skûtsje afwisten.

   Jammer, jammer dat de voorbereidingen onvoldoende zijn geweest. Met dit deelfragment van de overigens aantrekkelijke postzegels hebben de ontwerpers duidelijk de boot gemist.

  • Jan Boon op 27 maart 2008 om 14:21

   @Bate,
   Je hebt een punt, aan de andere kant mag je blij zijn dat ze niet gekozen hebben voor de Kameleon van die twee Fryske snotapen.
   Ik weet zeker dat alles in orde komt zodra de Fryske Posterijen hun eigen postzegels uit gaan geven.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)