Bezegeling van ingekaderde liefde! - Postzegelblog

Bezegeling van ingekaderde liefde!

7

keuze-nederland-400p.jpg

De vijf bekroonde ontwerpen (van de op 8 oktober 2007 door TNT Post uitgeschreven ontwerpwedstrijd ‘Liefde’) zijn vanaf 18 maart op het postkantoor verkrijgbaar en in volle glorie te bewonderen. Een levendig dynamische verbeelding van de liefde! Achter iedere afbeelding schuilt een idee/boodschap/wijsheid. Door inleving en aanvoelen te ontdekken: “Nederland kiest met liefde . . .”

zegel-1.jpg

‘Bladzijden als een hart’: Bart Kuipers (17 jaar, vijfde prijs)

Het verschil in belichting van de voor- en achtergrond van het open geslagen ‘boek-in-geel’ verbeeldt (letterlijk en figuurlijk) een hartverwarmende en opbloeiende toekomst met nodige lichtpuntjes (op termijn).

Bart kocht van het gespaarde geld zijn eerste fototoestel. ’s Avonds thuis gekomen kon hij buiten onmogelijk foto’s maken. Teneinde raad (om het toestel toch uit te proberen) een boek gepakt, open geslagen, bladzijden iets gevouwen en een foto gemaakt. De lichtjes op de achtergrond zijn afkomstig van de kerstboom in de huiskamer. Zijn vriendin (die van de postzegelontwerpwedstrijd afwist) spoorde Bart aan de foto op te sturen.

zegel-2.jpg
‘Man en vrouw met hertenboom’: Ramona de Boer (5 jaar, vierde prijs)

Geen lijn te veel, geen kleur te weinig. Eenvoud is het kenmerk van het ware.

zegel-3.jpg
“LOVE”: Sjors Lenders (13 jaar, derde prijs, met 872 stemmen)

De met potlood geschreven/getekende LOVE-vulling van het totaal ontwerp (met daarin het ‘levendig en dynamisch’ met rood potlood ingevulde hart) komt aansprekend teer en ontluikend fragiel over.

Dit ontwerp is na afloop van een vorige tekening nog even spontaan in de laatste tien minuten van de les (van de vrije school Karel de Grote College, Nijmegen) geschreven, getekend en gekleurd. De instructietip luidde: “Als iemand de postzegel ziet, moet de afbeelding een glimlach opwekken.” Wel met de combinatie ‘tekst – tekening’ is dat bijzonder goed gelukt.

zegel-4.jpg

‘Rood hart’: Palle van der Lijke (eerste prijs met 911 stemmen)

Een afgewogen, weldoordachte en levendige verbeelding van de liefde, waarin gevoel (door de rondingen) én verstand (door de rechte lijnen) ‘wankel’ evenwicht en harmonie trachten te bewaren/behouden van beide deelnemers. “Doordat het hart slechts gedeeltelijk zichtbaar is, wordt een zekere spanning opgeroepen”, aldus de winnaar Van der Lijke.

zegel-5.jpg

“De liefde”: Jasper (18 jaar, eerste prijs met 911 stemmen)

De tegenstellingen van voor- en tegenspoed in de liefde zijn op de achtergrond verbeeldt in een heldere en een donkere kleur. Omvang en grootte willen ook nog wel eens verschillend zijn.

Een overweldigend aantal van 12.000 deelnemers heeft gereageerd met het inzenden van een ontwerp. Een deskundige jury maakte hieruit een selectie van twintig nominaties, waarop het Nederlandse publiek kon stemmen. Aldus ontstond in ‘De keuze van Nederland’ de top-vijf van winnende postzegels met twee winnaars op een gedeelde eerste plaats. Zie voor meer informatie ook mijn bijdrage van 2 maart.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (7) Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)