Een opvallend levensteken uit het 'daar-en-toen' in het 'hier-en-nu' geplaatst - Postzegelblog

Een opvallend levensteken uit het ‘daar-en-toen’ in het ‘hier-en-nu’ geplaatst

0

stempelKort geleden kreeg ik bijgaande prentbriefkaart weer in handen, die op 11 augustus 1925 vanuit Cannes is verzonden aan een hoofdverpleegster in het ziekenhuis van Bandoeng. De verzender van de vakantiegroet wist op dat moment niet dat de geadresseerde inmiddels was verhuisd. Een zwerftocht van de prentbriefkaart met de nodige stempelingen en doorhalingen was het gevolg. Het bijzondere stempel voor de Soerabaiasche jaarmarkt werd niet alleen in Soerabaia, maar ook in Batavia, Semarang, Weltevreden en Bandoeng (zie kaart) gebruikt.

De omzwerving van een poststuk in Bandoeng in 1925
franse-briefkaart-400p.jpg

11-8-’25, L. Martha,
Tot nog niet je brief beantwoord, ik heb ook zooveel te doen gehad. Met de Ned. Reisvereeniging (305 menschen) ben ik naar Nice aan Fr. Riviera. Truus is niet mee. Wat is het hier schitterend, vind het klimaat zalig. Maak je het goed tegenwoordig. Nu dag hoor! Heel veel groeten ook voor Harry van je Nel (Bierman).

De prentbriefkaart is geadresseerd aan:
Mevr. M. van Kleef, Siemens Schuchertwerke, Riouwstraat 70, Bandoeng. (Indie)

De geadresseerde blijkt op een ander adres te wonen. Met rode inkt is het oude adres doorgekrast en het nieuwe op de kaart geschreven. Naam en adres zijn met een golflijn onderstreept, de plaatsnaam Bandoeng is opnieuw (met golflijn-onderstreping) vermeld. De nieuwe adresvermelding luidt: c/o Damespension, oud Merdi**a 10, Bandoeng

Ook dit adres is niet juist geweest. Een sierlijke S-vormige zwarte inktlijn van een pen kronkelt door het onderste gedeelte van het adres. Naast de Franse 60 c-frankeerzegel is met zwarte inkt het nieuwe adres geschreven, waar de geadresseerde woont: Helmersweg no. 7 – paviljoen

Dit adres is juist geweest, omdat ik na het overlijden van mevrouw Van Kleef (die in Bandoeng in een ziekenhuis heeft gewerkt) een deel van haar correspondentie heb gekregen. De functie van de brede rode potloodstreep blijft raadselachtig.

Stempeltechnisch valt er ook het een en ander aan ‘levenstekens’ op deze prentbriefkaart te ontdekken. Er zijn maar liefst zeven stempelafdrukken op deze kaart te vinden. Maar enkele zijn (gedeeltelijk) duidelijk leesbaar.

1] Op de Franse vlagstempelafdruk zijn gedeelten van woorden te ontdekken o.a. als’ Can’, ‘LA VII’ en ‘FLEURS’. Op het rondstempel o.a. ‘MARITIMES’ en ‘-8’.

De resterende stempels zijn alle in Nederlandsch-Indië (Indonesië) aangebracht.

Links van de afgestempelde Franse postzegels zijn drie elkaar overlappende afstempelingen aangebracht met daaronder nog een stempel. Van links naar rechts is leesbaar: [1] Batavia 22.9.25, [2] plaatsnaam ??, 24.9.25, [3] plaatsnaam ??, 1*.9.25, [4, onder] plaatsnaam??, 15.9.25. Linksonder (in de geschreven tekst) op de kaart staat een stempelafdruk op de kop: plaatsnaam??, 5.9.25.

De meest opvallende stempelafdruk is de (op de kopstaande) gelegenheidsstempel (in de geschreven tekst) van Bandoeng met de datum 23.9.25. Dit bijzondere stempel attendeert de lezer op de Jaarmarkt 1925 in Soerabaia.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)