Rellen en ongeregeldheden om postzegels?! - Postzegelblog

Rellen en ongeregeldheden om postzegels?!

16

rellen11042005.jpg

De ophef, de rellen en de ongeregeldheden om de Deense cartoons toen en ook nu weer, de onrust om de flim van Geert Wilders, ik vroeg me af of zich wel eens soortgelijke ontwikkelingen hebben voorgedaan na de uitgifte van een postzegel.

Anders gezegd: is er wel eens een postzegel geweest die aanleiding heeft gegeven tot onrust, tot rellen, tot ongeregeldheden, tot … Een postzegel dus waardoor anderen, om wat voor reden dan ook, zich aangevallen dan wel beledigd voelden?!Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en al helemaal naar de zegels in kwestie. Of kunnen we die maar beter niet vertonen, om te voorkomen dat de vlam weer in de pan gaat?!

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

  Reacties (16) Schrijf een reactie

  • Bate Hylkema op 5 maart 2008 om 14:36

   TNT Post heeft meer dan één postzegel uitgegeven, waartegen ‘geprotesteerd’ werd. In de Haagse Courant van 3 december 1997 staat bijvoorbeeld:

   “Een aantal evangelische boekhandels in ons land is in opstand gekomen tegen de nieuwe Kerstzegels 1997 (nvph 1740/45). Het thema is ‘telepathie’, waarmee wordt aangegeven dat mensen met kerst aan elkaar (moeten) denken, maar in kringen van evangelische christenen is telepathie een occulte uiting en dus uit den boze. De evangelische boekhandels weigeren deze kerstzegels dan ook te verkopen. Om klanten toch te laten profiteren van de lagere prijs die altijd voor kerstzegels wordt gerekend, worden normale zegels van 80 cent voor 55 cent verkocht. “We leveren daarvoor per zegel wel een kwartje in, maar principe is principe”, zegt S.M. van Leeuwen, een van de verkoopsters van bijbelhuis ‘De Korf’ in Middelharnis.

   Ontwerpster Julia Kaiser noemde haar zegel ‘kersttelepathie’, omdat zij twee hoofden heeft afgebeeld, die gedeeltelijk door elkaar heen lopen. Haar gedachte was dat als iemand een ander een kaartje stuurt, hij dan aan hem of haar denkt. De ontvanger denkt op zijn beurt aan de verzender. “Zo is er”, aldus Kaiser, “sprake van uitwisseling van gedachten, van kersttelepathie.”

   “PTT Post vindt het heel jammer dat in evangelische kringen zo over de nieuwe kerstzegels wordt gedacht. Het is alleen het wóórd telepathie. Er wordt absoluut niets kwetsends of bovennatuurlijks meebedoeld, aldus Hanne Klück.”

  • Bate Hylkema op 5 maart 2008 om 14:52

   In 1980 is er over de plaatsing van Nederlandse politici De Savornin Loman, Troelstra en Oud op de 45, 50 en 60 cent frankeerwaarden (nvph 1191/93) door aanhangers naderhand ook ‘strijd’ gevoerd. De 45 en 50 cent-zegels kwamen meer op poststukken voor als die van 60 cent: “PTT bevoordeelde enkele politieke stromingen!”

  • Rein op 5 maart 2008 om 15:06

   Me staat bij dat ontwerpen van ontwerper Jan Bons er niet door kwamen omdat die te ‘linksig’ waren of te veel ruimte gaven aan het anarchisme….

   De anarchist Chris Lebeau bedankte ook voor de eer om postzegels met H.M. Wilhelmina te ontwerpen naast de cijferzegels van z’n hand. Moest de PTT terug vallen op een eeuwenoud ontwerp voor de koloniën van Jan Veth….

  • Shelly op 5 maart 2008 om 15:47

   In 2006 had de New Zealand Post een uitgifte van 5 postzegels gepland met als thema de Maori Performing Arts (Kapa Haka). NZ Post had zich tijdens de ontwerpfase van de zegels laten adviseren door o.a. de deskundigen van het Te Papa museum in Wellington. In de brochure, waarin de uitgifte werd aangekondigd, waren 5 postzegels met cartoonachtige versies van Maori personen te zien. Enkele dagen nadat de brochure was uitgebracht, ontstonden er protesten over het ontwerp van de zegels. Ze werden als “disgusting” aangemerkt en sommige mensen vonden het een belediging voor de Maori cultuur. Op vrijdag 2 juni (3 werkdagen voor de officiële uitgifte!!!! ) besloot de NZ post dat de Maori postzegels niet zouden worden uitgegeven en de gedrukte oplage geheel vernietigd zou worden. John Allen van de NZ Post verklaarde:”We hebben geconcludeerd dat de postzegels aanstoot geven aan sommige mensen en daarom hebben we besloten om ze niet uit te geven. Onze bedoeling is dat onze postzegels afbeeldingen bevatten die aspecten van het leven in en de cultuur van New Zealand bejubelen en die met trots de wereld in gestuurd kunnen worden.”

  • Bate Hylkema op 5 maart 2008 om 15:49

   Na enig speurwerk heb ik nog een ‘boze reactie’ ontdekt: “Friese nationalisten boos op post” kopt de Telegraaf van 13 maart 2002.

   De vier leden tellende statenfractie van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) beschuldigt PTT Post ervan bewust de Hollandse provincienaam ‘Friesland’ te hebben gebruikt op de Friese provinciepostzegel (nvph 2065), terwijl formeel de provincie sinds 1996 de naam ‘Fryslân’ draagt. De FNP-leden onderbouwen hun standpunt: “Je schrijft toch ook niet een brief naar Leningrad. Dat heet al járen Sint Petersburg.

   “Het FNP rekent er op dat er alsnog een postzegelvelletje komt met de correcte provincienaam”, aldus de Leeuwarder Courant van 12 maart 2002.

  • Rein op 5 maart 2008 om 17:11

   Was er vorig jaar ook geen rel om de Engelse kerstzegels dat er ook een moslim of hindoe kindeke Jesus was afgebeeld???

  • Rein op 5 maart 2008 om 17:12

   Overigens http://www.fitnathemovie.com is nog steeds in aanbouw!

  • Shelly op 5 maart 2008 om 17:39

   @ Rein

   Het waren de kerstzegels van de Royal Mail in 2005 met afbeeldingen van Madonna en kind. De Royal Mail had afbeeldingen uit verschillende culturen genomen, waaronder India. Met name de Hindoe gemeenschap eiste dat de Royal Mail de 68p postzegel terug zou halen. Op deze postzegel staan namelijk een Hindoe man & vrouw die het kindje Jesus aanbidden. Zie voor afbeelding:
   http://www.norvic-philatelics.co.uk/2005/xmas05.htm

   Trouwens, de Royal Mail heeft het zwaar als het gaat om het uitbrengen van kerstzegels. Zo is een deel van de christelijke gemeenschap van mening dat de Royal Mail’s kerstzegels alleen afbeeldingen met een religieus thema mogen hebben. Dus geen gezellige kerstmannen van Raymond Brigg (2004) of vrolijke sneeuwmannetjes (2006).

  • Dolores op 5 maart 2008 om 19:05

   Een rel levert natuurlijk wel een hoop publiciteit op voor de postzegel, dus kan de TNT niet een keertje met iets heel ‘fouts’ komen?

  • Dolores op 5 maart 2008 om 19:07

   Bloot ofzo…

  • Emilio op 5 maart 2008 om 23:03

   Nee, dat doen we zelf wel via een achterdeurtje … :-)

  • Dolores op 6 maart 2008 om 02:21

   ‘Nederlandse filatelisten overstelpen de postzegelmarkt met naakt op persoonlijke postzegels’ dat lijkt me een leuke kop van een krantenartikel, zijn we meteen van het stoffige imago af.

   Mbt rellen nav uitgiftes van postzegels: alhoewel de Groene Mars van Marokko 1975(mars van bewoners van marokko, de grens van bezet gebied over, om Spanje tot teruggave van gebied te dwingen) enorm bekritiserd is in de internationale gemeenschap, immers een koning die zijn bevolking oproept om dit te doen, dit vond men onbegrijpelijk, is er voorzover mij bekend geen rel uitgebroken bij de uitgave van de postzegel ter herdenking van deze mars. De postzegel wordt ieder jaar nog uitgebracht. Wellicht heeft de sterk verbeterde relatie Spanje-Marokko hier mee te maken? Of zijn wij hier in het westen gewoon niet zo rellerig mbt afbeeldingen?

  • paul op 6 maart 2008 om 10:13

   De geschiedenis achter de Bevrijdingszegels van Jan Bons is beschreven in een boekje door William Rothuizen. Titel is ‘De vrijheid van de ontwerper’, uitgegeven in ongeveer 1985-86.
   Het boekje bevat ook een velletje met ontwerpen van zegels. Volgens wat ik herinner waren dat de afgekeurde ontwerpen.

  • Bate Hylkema op 8 maart 2008 om 11:20

   In het sterk verzuilde Nederland in de periode 1900 – 1940 hadden protestanten grote moeite met de paars gekleurde ‘vliegende duif’ van anderhalve cent (nvph 171), die in 1928 uitkwam. Zij hadden moeite met de katholieke, liturgische kleur paars. Na de nodige ‘protesten’ is pas in 1935 een grijs gekleurde ‘vliegende duif’ (nvph 172) uitgegeven! De rust was weer teruggekeerd in kerkelijk Nederland van destijds.

  • josefien op 8 maart 2008 om 13:16

   In 1969 gaf Spanje twee zegels uit met een afbeelding van Gibraltar erop, Engels grondgebied. Hiermee werd tot uitdrukking gebracht dat deze Engelse rots eigenlijk van Spanje zou moeten zijn. Dit leidde tot protesten en een veel minder goede relatie tussen de twee landen. Als ik het mij goed herinner werd de grensovergang tussen Gibraltar en Spnje zelfs voor enige tijd door Spanje geblokkeerd.

  • Rein op 8 maart 2008 om 17:22

   Een iets ander soort rel kjwam ik onlangs weer tegen:

   *in het Engels*

   “Double Standards”

   Leiden
   15 october 1996

   Nicholas Shestople
   Hainbrunner Straße 86
   D-699434 Hirschborn-Neckar

   Dear Nicholas,

   Your article about “responsibility”
   in AIJP prompted me
   into a polemical reaction,
   I hope you won´t mind.

   With regards, Rein

   The keyword in Shestople´s Responsibility is in my humble opinion the notion completeness. I´m a fervent stamp collector myself, but my main interest is collecting knowledge about stamps, doing research and publishing. I also collect books, gramophone records etc. I do not have the illusion I will ever get all Beatles records let alone the Nepalese editions. Still from a simple collector I may develope into a Beatles expert. No one will look down upon my collection or expertise for me not having that particular Nepalese gem. Philatelists care too much for completeness.

   They fool themselves when thinking that Postal Authorities care or rather should care for what philatelists think about their stamp issueing policies. Philatelic sales – I´m talking about countries like Germany, France, United Kingdom and not about Guernsey, San Marino, Pitcairn Island c.s. – are but a small percentage of the stamp revenues.

   Postage stamps still fulfill a useful function in their logistical processes and as long as counter sheets, or stamp booklets, or coils or blocks of ten fit into those processes, Postal Authorities shouldn´t care less what stamp collectors think.

   Dutch stamp collectors are confronted with quite a lot of blocks of ten recently. It´s my personal choice to collect them or not. No philatelic association or exhibition jury is going to tell me what to collect.

   My responsibility as a philatelic writer is to tell my public what has been made available at the post office counters in all varieties possible. I may confide to them what I personally think about it. In doing so myself two years ago, I referred to a double standard concerning the Dutch Fepapost stamps.
   Three stamps were issued in february 1994 ahead of the October Philatelic Exhibition in The Hague: 70 + 60c, 80 + 70c, 90 + 80c. All in counter sheets of 100. I mentioned the exorbitant surcharges in favour of the philatelic organisations and wondered why philatelic organisations should at the same time complain about the rising cost of philatelic year sets. Add the fact that the same three stamps were to be issued in miniature sheets on the occasion of the very exhibition in October. The organizing committee immediately reacted furiously in demanding my dismissal as editor of the Nederlands Maandblad voor Philatelie for jeopardizing their exhibition. The Board of Directors of my magazine didn´t give in. The sales of the FEPAPOST stamps were disappointingly low. Some philatelic officials still blame me for that! Did I act responsibly?

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)