Postzegelontwerpwedstrijd: ‘De keuze van Nederland’ - Postzegelblog

Postzegelontwerpwedstrijd: ‘De keuze van Nederland’

7

keuze van NL

Op 18 maart verschijnt een velletje van tien postzegels met vijf verschillende afbeeldingen (oplage 378.000 velletjes), die afkomstig zijn van een postzegelontwerpwedstrijd. Het thema is liefde. De wedstrijd werd ingegeven door de vele aanvragen die TNT Post o.a. ontvangt van grafische ontwerpers en afgestudeerden om een postzegel te mogen ontwerpen. Het velletje is in offset door Walsall Secutity Printers in Engeland gedrukt.

Uit de 12.000 inzendingen selecteerde een deskundige jury twintig ontwerpen. Hieruit mocht de Nederlander door het uitbrengen van een stem op het mooiste ontwerp de winnaars bepalen. De vijf hoogst genomineerden van ‘De keuze van Nederland’ zijn op het velletje afgedrukt in tweevoud. Het individuele en persoonlijke karakter van deze ontwerpen heeft gemaakt dat TNT Post jammer genoeg voor het kader van de Persoonlijke Postzegel heeft gekozen. Ook in 2003 is met een ontwerpwedstrijd voor het Persoonlijke Postzegelkader gekozen.

De winnaars zijn:

zegel-4.jpg

1] Palle van der Lijke (leraar tekenen; nog student van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg) met het ontwerp ‘Rood hart’ (911 stemmen, eerste prijs). Het rood geschilderde hart als uitsnede is enigszins a-symmetrisch van vorm. Het ontwerp, dat een deel van een groter geheel is, roept een zekere spanning op door de gedeeltelijke zichtbaarheid. . De uitsnede (de zijkanten zijn recht en het hart is puntloos) doet ook denken aan twee menselijke figuren, die zich naar elkaar toebuigen.

zegel-5.jpg

2] Jasper met het ontwerp ‘Liefde’ (911 stemmen, eerste prijs). Een rood hart met wasco-vetkrijt getekend/gekleurd en met in potlood erop geschreven “De liefde”. Op de achtergrond vier kleuren.

zegel-3.jpg

3] Els van den Berg met het ontwerp ‘LOVE’. Een ontwerp gevuld met het woord ‘LOVE’ en in het midden een hart. De letters die binnen de hartvorm vallen, zijn met potlood rood ingevuld.

zegel-2.jpg

4] Ramona met het ontwerp ‘Een man en vrouw met hartenboom’. De 5-jarige Ramona (leerling van de basisschool Panta Rhei in Beverwijk) zei dat het helemaal niet zo moeilijk was een echte postzegel te maken. *) Op de viltstifttekening staan een man en een vrouw aan weerskanten van een boom met hartjes. De personen zijn blijkens houding en stand duidelijk verliefd op elkaar. Geheel boven in de tekening bevinden zich blauwe wolken en (linksboven) een stralende zon. Het geheel is in een rood zegelkader gevat.

*) Onderwijzers Christa Mensing ontdekte op internet de ontwerpwedstrijd. Ze legde het de kinderen van haar klas voor en die konden zich heel wel vinden in dergelijke wedstrijd. Na afloop van de ontwerpsessie zijn alle tekeningen in een grote envelop gestopt en in gezamenlijkheid is de brief gepost. “Het was in ieder geval leuk om het onderwerp post te combineren met de ontwerpwedstrijd”, aldus juf Christa. “Verrassing alom, toen bleek dat Ramona een prijs had gewonnen.”

zegel-1.jpg

5] Bart Kuipers met het ontwerp ‘Bladzijden als een hart’. De bladzijden van het opengeslagen boek vormen een hart, zowel letterlijk als figuurlijk het hart van het boek.

beautiful-400p.jpg

Naschrift

De vorige ontwerpwedstrijd in het Persoonlijke Postzegel-kader in 2003 (Tien mooiste van Nederland, nvph 2199/08) bezat (achteraf bekeken) het thema ‘Liefde voor . . . ’, inderdaad liefde voor het kind, de ouders, de familie, de natuur en de hobby (poes, hond, auto, motor). Toen was niet alleen het aantal prijswinnaars groter (namelijk tien), maar ook de ruimte voor het winnende postzegelontwerp. Toen royaal, nu krenterig en benepen. Helaas bezitten deze postzegels de uitstraling van Persoonlijke Postzegels behorend bij het schaduw-emissiebeleid van TNT Post (met z’n eenheidsworst-kader), terwijl de postzegels wél tot de officiële emissies van TNT Post behoren. Jammer dat de vijf winnaars met een ‘achtergesteld ondergeschoven-kindjes-behandeling’ genoegen moeten nemen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (7) Schrijf een reactie

  • Rein op 2 maart 2008 om 10:55

   @Bate

   Dit keer ben ik het roerend met je eens!

  • Johan op 2 maart 2008 om 11:43

   Wat kan mij dat schelen, als ze maar op alle poststukken/pakketten mogen vind ik alles best al zijn ze rond. :)

  • Bate Hylkema op 2 maart 2008 om 12:33

   De vijf beKROONde ontwerpen vallen in mijn beleving nu in overdonderende grootte, in volle glorie en in totaal verschillende ontwerpen te bewonderen. Een levendig dynamische verbeelding van de liefde!
   1
   Een afgewogen, weloverdachte en levendige verbeelding van de liefde, waarin gevoel (door rondingen) én verstand (door rechte lijnen) evenwicht en/of harmonie trachten te bewaren/behouden van beide ‘deelnemers’.
   2
   Voor- en tegenspoed (tegenstelling[en]) op de achtergrond (verbeeld door een heldere en donkere kleur [met verschil in grootte en omvang]) verbeelden het levendige evenwicht van de liefde op een sublieme manier.
   3
   De met potlood geschreven/getekende LOVE-vulling van het totaal-ontwerp (met daarin het ‘levendig’ met rood kleurpotlood ingevulde hart) komt aansprekend teer en ontluikend fragiel over.
   4
   Geen lijn te veel, geen kleur te weinig! Eenvoud is het kenmerk van het ware.
   5
   Het verschil in belichting van de voor- en achtergrond van het opengeslagen
   ‘boek-in-geel’ verbeeldt (letterlijk én figuurlijk) een hartverwarmend opbloeiende toekomst met de nodige lichtpuntjes (op termijn).

  • toon op 2 maart 2008 om 12:46

   toch een interessant velletje. nummer 1 kreeg 911 stemmen, nummer 2 kreeg 911 stemmen. He? klopt dat wel?

  • Bate Hylkema op 2 maart 2008 om 13:14

   Toon, het klopt wel!
   “Er zijn twee winnaars”, volgens het persbericht, nummer 3, M&C 13/02.

  • Rob op 13 maart 2008 om 14:23

   De winnende postzegel van Palle van der Lijke heeft wel erg veel weg van een uitsnede uit de gemeentevlag van Groesbeek.

  • Rein op 18 maart 2008 om 19:53

   Leuk blok met zegels gedrukt in Walsall en ook weer met een andere tanding:

   20/26 tanden horizontaal/verticaal tegen

   20/28 bij de NBFV/NVPH [ook pesterigeboekjes]

   of 21/27 bij Herman van Veen, Feijenmoord enzo

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)