Zijn naam is klein - Postzegelblog

Zijn naam is klein

1

250px-piet_hein_delfshaven.jpg

Het is puur toeval, maar het gaat hier deze week wel erg veel over groot en klein. Hadden we het eergisteren over Napoleon Bonaparte, vandaag is het de beurt aan Piet Hein. Inderdaad, die van de kleine naam en de grote daden. En natuurlijk van de Zilvervloot. Waaraan ik onlangs moest denken toen de DSB Bank die aloude jeugdspaarrekening weer nieuw leven inblies. Nog even voor jullie informatie: het beeld hierboven van Piet Hein staat in Delfshaven, zijn geboorteplaats.

Piet Hein zijn naam – hij schreef hem zelf overigens liever met e lange ij – mag dan klein zijn, zijn bekendheid is, niet in de laatste plaats door het aloude Zilvervlootlied, zonder meer groot te noemen. Dat wil zeggen, zijn naamsbekendheid. Want of men alom op de hoogte is van – hoe groot ze dan ook waren – zijn daden, ik waag het te betwijfelen.

piet-hein.jpg

Hoe dan ook, er is een postzegel aan hem gewijd. Samen met tal val illustere collega’s maakt hij deel uit van de Zeeheldenserie die in 1943-1944 werd uitgegeven. Het ontwerp en de gravure van de Piet Hein-zegel is van mevrouw Engelien Reitsma-Valenca.

Terug naar de Zilvervloot. Ik kan me herinneren dat ik daar vroeger ook aan mee deed. Het was een rekening die met name in het leven was geroepen om het sparen onder de jeugd te stimuleren. 

Als het aan de DSB Bank ligt, komt de Zilvervlootrekening weer helemaal terug van weg geweest. Ben benieuwd of het Dirk Scheringa lukt de jeugd weer aan het sparen te krijgen. Hoe dan ook, hij – lees zijn bedrijf – zal er naar alle waatrschijnlijkheid niet slechter van worden. 

valanca-1927.jpg

Nog even over Engelien Reitsma-Valenca. Naast twee zegels uit de genoemde Zeeheldenserie tekende ze voor nog veel meer (ik kwam al gauw op een stuk op dertien) Nederlandse postzegels. Een fraai staaltje van haar kunnen vind ik de Rode Kruiszegel hierboven uit 1927. 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Gerrit Jan Hendriks is tekstschrijver en was van 2006 tot 2008 verbonden aan Postzegelblog.

Tags bij dit artikel

    Reacties (1)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)